Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

MacBook Air M2 vs. M3: deze extra’s krijg je voor 100 euro meer

Auteur: Ward Edema
2 reacties

De MacBook Air is er vanaf nu in twee varianten: met M2-chip en met M3-chip. Maar wat zijn precies de verschillen tussen de MacBook Air M2 vs. M3? Wij zetten het op een rij.

Lees verder na de advertentie

MacBook Air M2 vs. M3

De MacBook Air heeft een upgrade gekregen. Vanaf nu is het mogelijk om de instap-MacBook met een M3-chip uit te rusten voor 100 euro meer ten opzichte van het M2-model. Natuurlijk krijg je met deze upgrade betere prestaties, maar je krijgt nog wat meer subtiele verbeteringen voor je geld.

  Zo heeft het M3-model ondersteuning voor meer externe displays, snellere wifi en een verbeterde microfoon-setup. Hoe alle verschillen precies in elkaar steken, leggen we hieronder in detail uit. Je koopt hem bij:

  kooptip

  1. Snellere M3-chip

  De verschillen tussen de M2- en M3-chip zijn subtiel, maar voor sommige gebruikers echt merkbaar. Met name op grafisch vlak is de M3 er flink op vooruit gegaan, met zo’n 20% betere prestaties en ondersteuning voor ray tracing voor nog indrukwekkendere beelden. Gebruik je zware 3D-applicaties of speel je vaak games, dan is de M3 dus zeker het extra geld waard.

  Apple M3

  Let er wel op dat de ene M3 niet de ander is: je hebt een variant met een 8-core videochip, en eentje met een 10-core videochip. De tweede presteert significant beter. Dit geldt ook voor de M2, die er ook in een 8-core- en 10-core-smaakje is.

  2. Meer externe displays

  Een flinke beperking van de M2-chip is dat je er maar één extern scherm mee kunt aansturen. Heb je een setup nodig met meer schermen, bijvoorbeeld voor het multitasken of videobewerken, dan moet je wel voor de M3-chip gaan. Hiermee kun je namelijk tot twee externe schermen aansturen, mits je de MacBook gesloten houdt.

  3. Snellere wifi

  De MacBook Air met M2-chip heeft ondersteuning voor Wifi 6, terwijl de M3-variant ook overweg kan met de snellere Wifi 6E-standaard. Met deze versie van wifi krijg je toegang tot de 6 GHz-band, die nog niet druk bezet is ten opzichte van de huidige 2,4 GHz- en 5 GHz-banden. Oftewel: je krijgt ook in een omgeving met veel wifi-signalen nog steeds goede prestaties.

  Wifi sneller

  Ook is er met Wifi 6E meer ruimte op je eigen netwerk, dankzij zeven kanalen waarmee apparaten met je router kunnen verbinden. Daardoor kunnen meer apparaten tegelijk downloaden en uploaden zonder dat je andere apparaten vertraging oplopen. Wel moet je een Wifi 6E-router naast je MacBook Air met M3-chip hebben om gebruik te kunnen maken van al deze techniek.

  4. Snellere opslag

  Het instapmodel van de MacBook Air M3 heeft nu twee opslagchips van 128 GB, met in totaal dus 256 GB opslag. Het instapmodel met M2-chip had slechts één opslagchip van 256 GB. Het voordeel van de nieuwe indeling is dat de Mac met beide chips tegelijk kan ‘praten’, met hogere snelheden tot gevolg. En dat scheelt heel wat, want de instap-Air leest nu bestanden met 33% hogere snelheid, en het schrijven van bestanden gaat zelfs 82% sneller. Je leest er meer over in ons artikel: MacBook Air M3 heeft verborgen upgrade: 58% snellere SSD.

  5. Betere microfoons

  De MacBook Air met M3-chip heeft een iets betere microfoon-setup dan de versie met M2-chip. Beide modellen hebben drie microfoons en speciale modi voor stemisolatie en breed spectrum, maar alleen de M3-variant geeft een ‘helderder stemgeluid tijdens audio- en videogesprekken’. Hoe groot dat verschil precies is, weten we pas als de MacBook Air met M3-chip daadwerkelijk in de winkels ligt.

  6. Twee maten

  MacBook Air 2024

  De MacBook Air met M2-chip is er vanaf nu alleen nog maar met een 13-inch display. Wil je dus een Air met een groter 15-inch scherm, dan moet je wel voor het model met de M3-chip gaan. Dat is overigens ook direct de goedkoopste manier om een grote MacBook in huis te halen, met een prijs van € 1599.

  7. Nieuwe kleur – soort van

  Het laatste verschil tussen de M2- en M3-versie van de MacBook Air zit hem in de kleur. De middernacht-variant is bij beide modellen net een beetje anders. Alleen bij de M3 krijg je op de middernacht-kleur namelijk een vingerafdrukafstotende coating. En dat is nodig, want middernacht is nogal berucht om hoe de kleur vingerafdrukken aanzuigt als je er ook maar naar kijkt.

  MacBook Air M2 vs. M3: conclusie

  De verschillen tussen de M2- en M3-variant van de MacBook Air zijn subtiel, maar je krijgt wel op zes vlakken een upgrade voor maar 100 euro extra. Wat dat betreft is het dus sowieso een goede deal. En wil je het grotere model van de Air, dan móét je nu wel voor de M3-versie gaan.

  MacBook Air M3

  Alleen als je de Air bij een andere (web)winkel koopt dan de Apple Store, worden de verhoudingen anders. Daar is het M2-model nu nog fors goedkoper, en is ook het 15-inch model nog beschikbaar met M2-chip. Vind je daar een goede deal ten opzichte van de M3, dan is de iets tragere variant het zeker nog waard.

  MacBook Air kopen

  Heb je een keuze kunnen maken? De MacBook Air met M2-chip is nu te koop bij webwinkels als Coolblue en Bol.com. De MacBook Air met M3-chip is nu te bestellen, en wordt vanaf 8 maart geleverd. Je vindt het M3-model bij de volgende webwinkels: