Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van
nieuws Apps macOS High Sierra 10.13 macOS Mojave

Let op: programma's uit de Mac App Store stelen jouw gegevens

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
myfitnesspall wachtwoorden gestolen


Lees verder na de advertentie

De bedoeling van de Mac App Store is dat alle programma’s die je daar downloadt goed werken, geen schimmige dingen doen en sowieso geen virussen bevatten. Deze apps zijn immers gecontroleerd door Apple en dat zou moeten voorkomen dat de ontwikkelaars kwaadaardige functies kunnen inbouwen. Dat dat in de praktijk toch niet altijd zo werkt, blijkt weer uit een verhaal van afgelopen weekend. Meerdere volgens de hitlijsten erg populaire apps verstuurden namelijk jouw gebruikersgegevens naar China.

adware doctor

Adware Doctor

De eerste app was Adware Doctor. Het populaire anti-malware-programma uit de Mac App Store stuurt stiekem de hele browsergeschiedenis naar servers in China. Dat laat beveiligingsonderzoeker Patrick Wardle weten. Eerst vraagt de tool naar toegang tot alle bestanden in je gebruikersmap. Dat bevestig je uiteraard, want je wilt dat de app je bestanden kan scannen. Vervolgens is de app Apple’s sandbox te slim af en vraagt ook de surfgeschiedenis van Safari, Chrome en Firefox op. Daarna wordt een zip-archief met je gegevens naar China verstuurd. De server daarvoor is inmiddels offline gehaald en ook heeft Apple het programma uit de Mac App Store verwijderd.

Nog meer apps

In het vervolg doken nog veel meer apps op die op een soortgelijke manier werken. Deze kwamen allemaal van een ontwikkelaar met de naam Trend Micro, Inc. Deze had echter niets met het gerenommeerde antivirus-bedrijf te maken, maar had gewoon voor deze betrouwbare naam gekozen. De bekendste apps van de ontwikkelaar waren Dr. Unarchiver en Dr. Cleaner. Ook deze twee vragen eerst toegang tot je gebruikersmap om dan vervolgens je browsergeschiedenis te versturen. Net als Adware Doctor zijn beide apps inmiddels verwijderd uit de Store.

Wees alert


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Nu is het gevaar wel even weg, maar toch is het een goede reminder dat je altijd alert moet zijn. Zelfs een vermeend veilige haven zoals de Mac App Store kan dus soms malware en spyware herbergen.