Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Kan iOS 15 op iPhone 8?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Rode iPhone 8


Lees verder na de advertentie

iOS 15 is dit najaar uitgekomen en brengt diverse nieuwe functies naar je iPhone. Heb je een iPhone 8 die je al een hele tijd niet meer geüpdatet hebt? Of wil je misschien een iPhone 8 kopen? Dan stel je je misschien de vraag: kan iOS 15 op iPhone 8 (Plus)? Nou: we hebben goed nieuws – maar er is ook een Máár.

Kan iOS 15 op iPhone 8?

Kan iOS 15 wel of niet op iPhone 8 (Plus)? Ja, iOS 15 kan zeker op de iPhone 8! Dat is dus het goede nieuws, maar we moeten hierbij ook een kanttekening maken. De iPhone 8 is onthuld in 2017 en inmiddels bijna vijf jaar oud. De software update brengt heel veel nieuwe functies van iOS 15 naar je iPhone 8, maar je krijgt jammer genoeg niet álle vernieuwingen. De hardware is in sommige gevallen niet meer geschikt, en daarom mis je enkele nieuwe functies.

Welke nieuwe functies mis je?

Op de iPhone 8 heb je gewoon beschikking over het overgrote deel van de nieuwe functies van iOS 15. iPhone 8-gebruikers missen onder meer de volgende vernieuwingen. Dit geldt voor zowel het gewone als het grotere Plus-model.

  • Livetekst. Met livetekst kun je tekst kopiëren uit foto’s.
  • Portretmodus op FaceTime. De portretmodus werkt nu ook met FaceTime. De achtergrond wordt dan stijlvol wazig.
  • Ruimtelijke audio op FaceTime. Heb je AirPods in en ben je met meerdere mensen aan het FaceTimen, dan lijkt de stem uit de richting te komen van degene die aan het woord is.
  • Geanimeerde achtergronden in Weer. De app Weer heeft duizenden animaties die de weersomstandheden tonen.

Daarnaast zijn er nog wat iOS 15-functies die niet werken op de iPhone 8, maar die sowieso nog niet in Nederland beschikbaar zijn – zelfs als heb je de allernieuwste iPhone.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Blijft staan dat het overgrote deel van de iOS 15 functies wél werkt. Lees in ons dossier wat er nieuw is.

Waarom werken die functies niet?

De genoemde functies zijn uitsluitend beschikbaar voor een toestel met een A12 Bionic-chip of nieuwer. De iPhone 8 heeft een A11 Bionic-chip. Het is niet het enige toestel dat buiten de boot valt. Opmerkelijk: de iPhone 10 die tegelijk met de iPhone 8 verscheen, maar er veel futuristischer uitziet, heeft óók een A11 Bionic-chip. Daarmee kun je dus net zo min gebruikmaken van de wat geavanceerdere functies.

Ook de iPhone 6s, iPhone SE (eerste generatie) en iPhone 7 hebben iOS 15 maar zonder de genoemde functies.

En de volgende software update?

We verwachten dat de iPhone 8 ook nog wel geüpdatet kan worden naar iOS 16. Die verschijnt straks in het najaar van 2022. Naar verwachting kunnen alleen de iPhone 6s en de iPhone SE niet meer geüpdatet worden.

Alternatief: iPhone SE uit 2020

We besluiten nog met één tip. Wil je de iPhone 8 aanschaffen omdat je het een mooi toestel vindt en omdat je de thuisknop zo fijn vindt? Kijk dan ook eens naar de iPhone SE uit 2020. Die ziet er precies zo uit als de iPhone 8, maar is intern veel meer bij de tijd en toekomstproof. En omdat Apple het als een betaalbaar toestel in de markt heeft gezet, vind je hem soms nog goedkoper dan de iPhone 8 ook.