Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPhone X: dit zijn de tien revolutionairste functies

Auteur: Sven Lamers
6 reacties
iPhone X


Lees verder na de advertentie

Eindelijk is het wachten voorbij – Apple heeft de iPhone X (lees: 10) gepresenteerd! En net zoals van tevoren werd verwacht (en door veel te veel lekken werd bevestigd) is het een revolutionair nieuw apparaat geworden.

Een kleine greep uit specificatielijst? Wat dacht je van een randloos oled-scherm met True Tone en Super Retina, de super krachtige A11 Bionic-processor en gezichtsherkenning om je iPhone te ontgrendelen? Ja, je hebt het goed gelezen! Voortaan hoef je maar naar je iPhone te kijken en hij staat al voor je klaar. Benieuwd naar wat de iPhone X nog meer te bieden heeft? We zetten alles voor je op een rij.

iPhone X - 7

1. Super Retina Oled-scherm op de iPhone X

Het eerste wat bij het zien van de iPhone X opvalt, is het geweldige nieuwe scherm, genaamd Super Retina Display. Het meet 5,8 inch, heeft een resolutie van 2436 x 1125 pixels (met 458 ppi) en ondersteunt HDR. Het formaat van het apparaat zelf is echter vergelijkbaar met de iPhone 7. Verder is het gebaseerd op de oled-techniek, net als het scherm van de Apple Watch. Het bijzondere aan deze techniek is dat er geen achtergrondverlichting nodig is – elke beeldschermpixel geeft zelf licht. En als een pixel zwart moet weergeven, dan is-ie gewoon uitgeschakeld. Goed voor de batterij van de telefoon én voor het contrast. Want zwart is eindelijk echt zwárt.

2. Randloos, 3. met True Tone


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Dit is echter niet het enige nieuwe, want het scherm heeft geen randen meer. Oké, helemaal randloos is wellicht iets overdreven, maar de randen zijn zo smal geworden, dat de iPhone bijna uitsluitend uit een display lijkt te bestaan. Dit wordt nog bevorderd door het feit dat de iPhone X alleen maar met een zwarte voorkant verkrijgbaar is. Combineer dat met het goede contrast dankzij oled, en de illusie is perfect. Boven aan het scherm is nog een kleine inkeping voor de camera en luidspreker. Deze wordt echter helemaal omarmd door het besturingssysteem iOS 11, waardoor die niet opvalt.

Ten slotte ondersteunt het scherm de True Tone-functie die we al kennen van de iPad Pro. Hierdoor past het display zich voortdurend aan op het omgevingslicht. Bij de release van de iPad Pro 9,7-inch vroegen we ons al af wanneer deze geweldige functie naar de iPhone zou komen. Nu dus.

iPhone X - 4

4. Vaarwel Touch ID, welkom Face ID

Jij als oplettende lezer dacht het natuurlijk al: ‘Als de iPhone geen randen meer heeft, waar zit dan de thuisknop met Touch ID?’ Hij is weg, foetsie, komt niet meer terug. Nergens voor nodig ook, daar heeft Apple de afgelopen jaren al genoeg werk voor verricht. Sinds de iPhone 6s gaat de telefoon altijd aan zodra je hem oppakt en bij de iPhone 7 was de thuisknop al geen fysieke knop meer. Hoe je hem dan zonder Touch ID ontgrendelt? Nou, je kijkt ernaar.

De camera aan de voorkant, de TrueDepth-camera, is in staat om een nauwkeurige 3D-opname van je gezicht te maken, zelfs in het donker. Dat gebruikt Apple voor de nieuwe ontgrendelmethode Face ID. Binnen seconden heb je je gezicht toegevoegd en voortaan staat de iPhone X voor je klaar zodra je ernaar kijkt. En nee, in tegenstelling tot bij Samsung laat Face ID zich niet foppen door een foto voor de camera te houden. Zelfs professionele maskers uit Hollywood zijn niet goed genoeg om Face ID te slim af te zijn.

Face ID is overigens ook geschikt om aankopen te maken in de App Store of via Apple Pay. Om niet per ongeluk aankopen te doen, bevestig je in deze gevallen nog even met een dubbele druk op de aan/uit-knop aan de zijkant.

Voor alle andere acties die je vroeger met de thuisknop hebt uitgevoerd, heb je voortaan overigens handige veeggebaren.

iPhone X - 3

5. Animoji

Hoe maak je daadwerkelijk iedereen enthousiast over een nieuwe iPhone? Juist, je bouwt er een nieuwe emoji-functie in. En nog beter is het als je die zo leuk maakt dat zelfs emoji-haters hem grappig vinden. Dat heeft Apple gedaan met de animoji’s. Dankzij de geavanceerde 3D-camera voor Face ID krijgen emoji’s die je verstuurt jouw gezichtsuitdrukking. Dat werkt vooralsnog alleen bij een aantal emoji’s, maar we zijn nu al onder de indruk. Want wie wil nou niet zijn eigen gezicht op de poep-emoji plakken.

Animoji

6. Draadloos opladen

De afgelopen jaren hadden met de twee voorgaande vernieuwingen al meet dan genoeg extra functies voor een nieuwe iPhone. Maar niet in dit jubileumjaar. Net als de eerder aangekondigde iPhone 8 en 8 Plus krijgt de iPhone X de mogelijkheid om draadloos opgeladen te worden. Geen gehannes meer met kabels, je legt hem op de draadloze oplader, genaamd AirPower, en hij krijgt stroom. Je kunt hem ook voor de AirPods en de Apple Watch gebruiken! Helaas heeft die oplader blijkbaar nog wat productieproblemen, want hij komt pas volgend jaar beschikbaar. In de tussentijd kun je echter alle andere draadloze adapters gebruiken die de Qi-standaard ondersteunen.

iPhone X - 2

7. A11 Bionic

Wat zou een nieuwe iPhone zijn zonder compleet nieuwe hardware? Het hart van de iPhone X is de A11 Bionic-processor. Hiermee borduurt Apple voort op het principe van de voorgangers: de processor bestaat deze keer uit twee ‘high-efficiency’-kernen en vier ‘low-power’-kernen. Deze moeten ervoor zorgen dat de iPhone heel snel kan rekenen als het nodig is, maar tegelijkertijd zeer energiezuinig te werk kan gaan als er weinig te doen is. De zogeheten Neural Engine van de processor helpt verder bij de analyses die Face ID uitvoert.

8. Verbeterde camera met Portrait Lighting

Net zo vanzelfsprekend als een nieuwe processor is de verbeterde camera. Deze behoudt zijn resolutie van 12 megapixels, maar ondersteunt 4K met 60 beelden per seconde, evenals 1080p met 240 beelden per seconde (voor slo-mo).

Daarnaast krijgt de portret-modus een upgrade. Bij de oude iPhone 7 Plus zorgt de portretmodus (met behulp van de dubbele camera) ervoor dat de achtergrond wazig wordt zodat alle aandacht naar je onderwerp gaat. Op de iPhone X (en 8 en 8 Plus) komt daar nog de nieuwe functie Portrait Lighting bij. Deze hebben invloed op hoe het licht bij een portretopname eruitziet. Zo is er een instelling ‘Studio Light’ waarmee je de lichtomstandigheden van een professionele fotostudio nabootst.

9. Ander materiaal, langere batterijduur

Oké, het mag niet zó revolutionair zijn, maar de iPhone X krijgt een glazen behuizing (voor het draadloos opladen) en komt in twee verschillende kleuren: spacegrijs en zilver. De stalen randen zijn daarnaast een mooie knipoog naar eerdere iPhone-modellen. Ook fijn: de accu gaat twee uur langer mee dan de iPhone 7 Plus.

iPhone X - 6

10. Revolutionaire prijs

Zo revolutionair als de iPhone X is, zo revolutionair is ook de prijs. In de VS begint die bij minimaal 999 dollar, voor een opslagcapaciteit van 64 GB. In Europa mag je dus prijzen ver boven de duizend euro verwachten. Nooit was een iPhone duurder!

Beschikbaarheid iPhone X

De iPhone X is vanaf 27 oktober te bestellen en ligt op 3 november in de winkels. Wel iets om rekening mee te houden: in aanloop naar de keynote waren er veel geruchten over een beperkte beschikbaarheid van de iPhone X. Als je hem definitief als een van de eersten wilt hebben, moet je er dus vroeg bij zijn bij het bestellen of in de rij staan voor de Apple Store.

Conclusie

De laatste jaren liep Apple een klein beetje achter op zijn Android-concurrenten. De iPhone was weliswaar altijd de krachtigste telefoon, maar ‘innovatie’ (ook al werkte die vaak net niet) vond toch vaker bij Samsung, Xiaomi of Huawei plaats.

Nu met de iPhone X haalt Apple zijn concurrenten in een klap weer helemaal in. Met Face ID verandert Apple zelfs weer de manier waarop we met onze smartphone omgaan. En dat hiervoor de zo gewaardeerde thuisknop met pensioen gaat … Laten we het zo zeggen: over een maand vraag je je af hoe je zo lang met zoiets onhandigs kon werken.