Terug naar Apple weigerde iPhones met onofficieel scherm te repareren en krijgt megaboete
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple weigerde iPhones met onofficieel scherm te repareren en krijgt megaboete

Door Koen van Ekeren20 juni 2018 10:322 min. leestijd0

Bij veel iPhone-gebruikers die het scherm hadden laten vervangen door een derde partij, werd het toestel na het installeren van iOS 11.3 onbruikbaar. Dat is al vervelend, maar Apple weigerde deze mensen vervolgens ook te helpen, want met het onofficiële scherm vervalt immers de garantie op je toestel. Deze handelswijze bestraft een Australische rechter nu met een boete van 9 miljoen Australische dollar (5,7 miljoen euro).

iOS 11.4 bèta 3

iPhone scherm van derde partij

De rechtszaak werd aangespannen door de Australian Competitor and Consumer Commission (ACCC). De Australische toezichthouder beschuldigde Apple van het bewust onbruikbaar maken van iPhone-toestellen met een scherm van een derde partij. Bij een groot aantal iPhone 8-gebruikers met een onofficieel scherm werkte het aanraakscherm niet meer.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Klanten die met dit probleem bij Apple aanklopten, kregen nul op rekest. Apple meldde ze dat ze niet in aanmerking kwamen voor een reparatie, aangezien het scherm door een derde partij was gerepareerd. Daarmee overtrad Apple de Australische consumentenwetgeving, vond de ACCC.

De rechter stelt de marktwaakhond in het gelijk en beboet Apple met een bedrag van 9 miljoen Australische dollar. Een woordvoerder van Apple reageert niet op de uitspraak van de rechtbank, maar vertelt wel dat het bedrijf ‘zeer productieve gesprekken’ had met de ACCC. Klanten die getroffen werden door het probleem (ook wel error 53 genoemd), worden volgens de ACCC door Apple gecompenseerd. Apple zou inmiddels in contact zijn met zo’n vijfduizend klanten.

Soepeler

Apple staat al langer bekend om het ontmoedigen van klanten om een iPhone-reparatie door een derde partij te laten uitvoeren. Toch is de handelwijze opvallend, want Apple leek een andere weg te zijn ingeslagen. Een gelekte memo wees uit dat Apple steeds soepeler wil omgaan met iPhone-gebruikers die het scherm door een externe partij hebben laten repareren. Iets wat niet bepaald uit deze zaak blijkt …

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar