Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Niet doen: je iPhone met het scherm omlaag leggen

Auteur: Koen van Ekeren
26 reacties
iPhone scherm omlaag


Lees verder na de advertentie

Steeds meer mensen doen het: de iPhone met het scherm naar beneden leggen. Wij zeggen: doe maar niet. Het op de kop leggen van de iPhone heeft namelijk een paar nadelen.

iPhone met scherm omlaag

Iedereen legt z’n iPhone af en toe op tafel. Grote kans dat je dit weleens doet met het scherm omlaag. Maar wist je dat het eigenlijk beter is om het display naar boven te houden? In dit artikel geven we vijf redenen waarom je de iPhone beter niet met het scherm naar beneden kunt leggen.

1. Het scherm beschadigt sneller

Hoewel iPhones tegenwoordig zijn uitgerust met stevigere en krasbestendige schermen, zijn ze nog steeds gevoelig voor krassen. Wanneer je de iPhone met het scherm naar beneden legt, vergroot je de kans dat het scherm in contact komt met ruwe oppervlaken (zoals zandkorrels of andere kleinere scherpe voorwerpen), waardoor het display beschadigt.

Leg je de iPhone ‘gewoon’ op z’n rug, dan wordt hij aan de achterkant beschermd door het hoesje, dat hij waarschijnlijk draagt. Zowel de glazen achterkant als de cameralenzen zijn dan goed beschermd.

2. Je mist belangrijke meldingen


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Als je het scherm naar beneden legt, zie je geen meldingen op je iPhone verschijnen. Je moet dan steeds je toestel omdraaien om te checken of je iets gemist hebt. Dat is niet alleen onhandig, maar ook onnodig. Je kunt namelijk ook gebruikmaken van de Niet storen-functie als je even geen zin hebt in al die notificaties.

Handig is ook de functie Focus. Daarmee stel je precies in in welke situatie je welke meldingen ontvangt. Ben je bijvoorbeeld met collega’s, dan activeer je een werkfocus. Zo verschijnen alleen de werkgerelateerde meldingen op het scherm en komen de privacygevoelige appjes niet in beeld.

3. Siri werkt niet

Siri is vaak de gemakkelijkste manier om je iPhone handsfree te gebruiken, maar de slimme assistent stopt met luisteren wanneer je de iPhone met het scherm naar beneden legt. Je iPhone denkt dan dat je hem toch niet gebruikt, waardoor hij ervoor kiest om verschillende functies uit te schakelen om stroom te besparen.

Overigens is er wel een toegankelijksfunctie waarmee je alsnog zorgt dat Siri altijd naar je luistert – ook als hij op z’n kop ligt. Open de Instellingen-app, kies ‘Toegankelijkheid’ en activeer ‘Luister altijd naar ‘Hé, Siri’.

4. Je komt geheimzinnig over

‘Heb je soms iets te verbergen?’, is een veelgehoorde vraag als je de iPhone met het scherm naar beneden op tafel legt. Je wil natuurlijk niet dat mensen denken dat je iets achterhoudt, bedenkelijke appjes stuurt, of iets anders stiekems doet. Straal uit dat je open en transparant bent en leg de iPhone op tafel met het scherm naar boven.

5. Always-on werkt niet

Heb je een iPhone 14 Pro of iPhone 14 Pro Max? Dan is het scherm naar beneden richten al helemaal een zonde, aangezien de always-on functie dan niet werkt. Dit is een feature die ervoor zorgt dat het scherm altijd een beetje aan blijft staan.

Zo zie je altijd de tijd, datum en andere belangrijke informatie zonder dat je de iPhone hoeft te ontgrendelen of aan te raken. Dit is handig als je snel even iets wilt weten of als je geen zin hebt om steeds op de iPhone te tikken.

Heeft het ook voordelen?

Er zijn ook redenen te bedenken om de iPhone juist wél met het scherm naar beneden te richten. Je bespaart bijvoorbeeld een beetje van de batterij. Wanneer je de iPhone op de kop neerlegt blijft het scherm immers uit, ook bij binnenkomende meldingen. Zelfs de Always-on functie werkt dan niet.

Wat heeft jouw voorkeur: iPhone met het scherm naar beneden, of naar boven? En waarom? Laat het hieronder weten in de reacties.