Terug naar Niet doen: je iPhone met het scherm omlaag leggen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Niet doen: je iPhone met het scherm omlaag leggen

Door Koen van Ekeren27 juli 2023 10:554 min. leestijd26

Steeds meer mensen doen het: de iPhone met het scherm naar beneden leggen. Wij zeggen: doe maar niet. Het op de kop leggen van de iPhone heeft namelijk een paar nadelen.

iPhone scherm omlaag

iPhone met scherm omlaag

Iedereen legt z’n iPhone af en toe op tafel. Grote kans dat je dit weleens doet met het scherm omlaag. Maar wist je dat het eigenlijk beter is om het display naar boven te houden? In dit artikel geven we vijf redenen waarom je de iPhone beter niet met het scherm naar beneden kunt leggen.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

1. Het scherm beschadigt sneller

Hoewel iPhones tegenwoordig zijn uitgerust met stevigere en krasbestendige schermen, zijn ze nog steeds gevoelig voor krassen. Wanneer je de iPhone met het scherm naar beneden legt, vergroot je de kans dat het scherm in contact komt met ruwe oppervlaken (zoals zandkorrels of andere kleinere scherpe voorwerpen), waardoor het display beschadigt.

Leg je de iPhone ‘gewoon’ op z’n rug, dan wordt hij aan de achterkant beschermd door het hoesje, dat hij waarschijnlijk draagt. Zowel de glazen achterkant als de cameralenzen zijn dan goed beschermd.

2. Je mist belangrijke meldingen

Als je het scherm naar beneden legt, zie je geen meldingen op je iPhone verschijnen. Je moet dan steeds je toestel omdraaien om te checken of je iets gemist hebt. Dat is niet alleen onhandig, maar ook onnodig. Je kunt namelijk ook gebruikmaken van de Niet storen-functie als je even geen zin hebt in al die notificaties.

Handig is ook de functie Focus. Daarmee stel je precies in in welke situatie je welke meldingen ontvangt. Ben je bijvoorbeeld met collega’s, dan activeer je een werkfocus. Zo verschijnen alleen de werkgerelateerde meldingen op het scherm en komen de privacygevoelige appjes niet in beeld.

3. Siri werkt niet

Siri is vaak de gemakkelijkste manier om je iPhone handsfree te gebruiken, maar de slimme assistent stopt met luisteren wanneer je de iPhone met het scherm naar beneden legt. Je iPhone denkt dan dat je hem toch niet gebruikt, waardoor hij ervoor kiest om verschillende functies uit te schakelen om stroom te besparen.

Overigens is er wel een toegankelijksfunctie waarmee je alsnog zorgt dat Siri altijd naar je luistert – ook als hij op z’n kop ligt. Open de Instellingen-app, kies ‘Toegankelijkheid’ en activeer ‘Luister altijd naar ‘Hé, Siri’.

4. Je komt geheimzinnig over

‘Heb je soms iets te verbergen?’, is een veelgehoorde vraag als je de iPhone met het scherm naar beneden op tafel legt. Je wil natuurlijk niet dat mensen denken dat je iets achterhoudt, bedenkelijke appjes stuurt, of iets anders stiekems doet. Straal uit dat je open en transparant bent en leg de iPhone op tafel met het scherm naar boven.

5. Always-on werkt niet

Heb je een iPhone 14 Pro of iPhone 14 Pro Max? Dan is het scherm naar beneden richten al helemaal een zonde, aangezien de always-on functie dan niet werkt. Dit is een feature die ervoor zorgt dat het scherm altijd een beetje aan blijft staan.

Zo zie je altijd de tijd, datum en andere belangrijke informatie zonder dat je de iPhone hoeft te ontgrendelen of aan te raken. Dit is handig als je snel even iets wilt weten of als je geen zin hebt om steeds op de iPhone te tikken.

Heeft het ook voordelen?

Er zijn ook redenen te bedenken om de iPhone juist wél met het scherm naar beneden te richten. Je bespaart bijvoorbeeld een beetje van de batterij. Wanneer je de iPhone op de kop neerlegt blijft het scherm immers uit, ook bij binnenkomende meldingen. Zelfs de Always-on functie werkt dan niet.

Wat heeft jouw voorkeur: iPhone met het scherm naar beneden, of naar boven? En waarom? Laat het hieronder weten in de reacties.

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

26
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

Ik leg mijn iPhone wèl ondersteboven.

1) Het scherm ervan beschadigt niet, want ik heb een “bumper” om het ding.
2) Ik heb nog geen “belangrijke melding” gemist.
3) Ik gebruik Siri niet.
4) Ik kom niet geheimzinnig over, want buiten mijn huis bewaar ik mijn iPhone in een riemtasje (dus eigenlijk op zijn kant).
5) Ik wil het scherm slechts “aan” hebben als ik dat nodig heb.

Michel
Lezer
Michel

Juist

Marjolein
Lezer
Marjolein

Ik lees idd juist altijd van de voordelen om de iPhone ondersteboven te leggen. Beetje apart verhaal dit.

John
Lezer
John

Helemaal eens, de mijne ligt altijd ondersteboven met, op beltoon na, alle geluiden uit .. Heerlijk rustig en dus geen afleiding van hetgeen ik op de moment aan doen bent. Die aapjes of andere meldingen lees ik wanneer het mij uit komt.

Arnolli
Lezer
Arnolli

Helemaal mee eens!!

Jane
Lezer
Jane

Yup helemaal mee eens 👍🏽

Louise
Lezer
Louise

Helemaal mee eens. En ik doe het precies zo.

Bernie
Lezer
Bernie

Ondersteboven betekent voor mij ‘aandacht voor een ander’ en dat werkt prima

Ewd
Lezer
Ewd

Correct, iPhone op zijn kop in gezelschap. Betekend voor mij, ik heb aandacht voor jullie.

Eddy lanciers
Lezer
Eddy lanciers

Super!!!

Jaap Bonenstaak
Lezer
Jaap Bonenstaak

Toch wel weer een dt fout

Leo Koolsbergen
Lezer
Leo Koolsbergen

1. Beschadiging scherm? Bumper, screen protector die de iPhone ook beschermen als hij in mijn broekzak zit.
2. Belangrijke meldingen? Wie/wat is belangrijk? Het boek dat je leest? Degene met wie je in gesprek bent?
3. Siri? Nu even niet hè. Ik ben even met ECHT belangrijke zaken bezig zoals onthaasting.
4. Geheimzinnig? Oh u bedoelt privacy.
5. Always on werkt niet? Echt? Weet u dat zeker? Ik laat de koelkast voortaan open staan. Ja, lampje doet het.

Michel
Lezer
Michel

Heerlijk op de kop of tussen de bank, beschadigd niet, lekker privacy, mis niks en gevoel van rust, Siri is alleen maar irritant en always on weer een functie om nog minder van de wereld om je heen mee te krijgen… Nee er is meer dan alleen mijn iPhone, en hoop dat dit ook meer in de samenleving terug mag komen, we worden te afhankelijk..

Eddy Lanciers
Lezer
Eddy Lanciers

Het mag dan “oud” overkomen, mijn iPhone zit in een iPhone Wallet. Goed beschermd, ik bezit een iPhone 13 pro Max en vind het net iets te prijzig om er onbezonnen mee om te gaan. Ik heb ook plaats zat voor euro’s en bankkaart en id kaart, zeer gemakkelijk. Ik hou van foto’s maken en bekijken en dan is een barst/kras vrij scherm net iets leuker. En mijn generatie moest vroeger goed zorg dragen voor zijn spulletjes😜🤣

Nuke Klepper
Lezer
Nuke Klepper

Bij mij altijd ondersteboven. Zou er ooit iets op kunnen vallen door een onhandigheid van iemand dan blijft mijn scherm heel . In mijn zak draag ik de iPhone altijd met het scherm naar mijn lichaam toe . Stoot je jezelf dan eens tegen een hoek van bijvoorbeeld een tafel dan blijft je scherm heel . En Siri gebruik ik nooit , zie daar geheel geen meerwaarde in .

Paul Overtoom
Lezer
Paul Overtoom

Ik heb er ‘ns diep over nagedacht en dat hielp: mijn iPhone zit in mijn zak.

Nog meer van die verheffende onderwerpen?

Kook
Lezer
Kook

Ik heb een IPhone door mijn keelgat geduwd gekregen van mijn werkgever. Hiervoor alleen androids en privé ook android. Wat een ongelooflijk onding zo ’n iphone. Ik leg m altijd met t scherm naar beneden zodat ik even niet zie dat ik n iphone heb.

Jane
Lezer
Jane

Zit geen enkele reden bij om ‘m om te draaien. Ik hou’m lekker op de kop. 🙂

Saskia
Lezer
Saskia

Ik lees alleen maar redenen om hem juist met het scherm omlaag neer te leggen.

Marinka
Lezer
Marinka

Ben het omgekeerde van mening: het is een teken van mentale beheersing om niet altijd ‘aan’ te willen staan. Ander groot voordeel: omgekeerde telefoon geeft een ander het signaal dat je met je aandacht bij het gesprek bent. Beter nog: de telefoon uit zicht.

Charles
Lezer
Charles

Altijd omhoog. I.v.m. de nieuwe always-on functie. Handig. Altijd bij de les en toch privé.

René
Lezer
René

Scherm naar beneden. Alle argumenten voor andersom zijn onzinnig.

Jeffrey
Lezer
Jeffrey

Dan scherm omhoog, dan scherm omlaag..,laat hen zelf kiezen of blijf bij één mening of standpunt …

Philips Gustaaf
Lezer
Philips Gustaaf

Ik leg mijn iPhone altijd met scherm naar boven kan altijd de klok zien

Todd
Lezer
Todd

Ik ben ook hiertegen en vind het onzin.ik vind het persoonlijk geen risico voor beschadiging. Ik heb een bumper en volledige hoesje. Ik heb zelf SIRI uitgezet. Die vind ik erg irritant. Als ik meldingen wilt zien kijk ik ernaar. Ik wil niet dat het mijn aandacht pakt daarom geluiden ook allemaal uitgezet. Ik zou het ook zeker niet Altijd aan willen hebben. Ik blijven doen als altijd meestal scherm naar beneden.

Floris
Lezer
Floris

Ik heb een bookcase hoesje