Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

Niet Apple, maar de EU bepaalt hoe je volgende iPhone eruitziet

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone EU


Lees verder na de advertentie

Door een reeks nieuwe wetten lijkt het design van de iPhone steeds meer te worden bepaald door de EU, en steeds minder door Apple zelf. Zo zit dat.

iPhone en de EU

De Europese Unie komt de laatste jaren met steeds ingrijpendere regels voor toekomstige elektronische apparaten – en daar hebben ze de nodige redenen voor. Want is het eerlijk dat een bedrijf als Apple je forceert een ander kabeltje te gebruiken dan de rest? Of zou het eerlijker zijn dat ieder klein elektronisch apparaat een usb-c-aansluiting heeft? De EU vindt het tweede – en wij eigenlijk ook.

In 2024 wordt het daarom verplicht voor dit soort apparaten, waaronder de iPhone, om een usb-c-aansluiting te hebben. Dat is geen nieuws, en we weten inmiddels ook al dat de iPhone 15 het gewenste poortje al krijgt. Maar nu blijkt dat deze stap slechts het begin is van een trend die nog jaren effect gaat hebben op het design van de iPhone.

Vervangbare accu’s

De EU heeft nu namelijk ook duidelijk gemaakt dat ze graag willen dat compacte accu’s, zoals in de iPhone, gemakkelijk te vervangen zijn door de eindgebruiker. Oftewel: smartphones moeten ‘ouderwetse’ vervangbare accu’s krijgen, net als je oude Nokia.


kooptip

makkelijk vervangbare accu

Dit zou enorme effecten hebben op het design van de iPhone. Vergeet een mooi dun design met nauwkeurig afgesloten naadjes voor een zo waterdicht mogelijke telefoon. Met een vervangbare accu wordt de iPhone dikker, minder waterdicht, en komt er misschien zelfs een klepje om gemakkelijk bij de accu te kunnen. En dat wordt toch een verschil van dag en nacht met het stijlvolle glazen doosje van nu.

Verschillen aan de binnenkant

Ook als het gaat om de software heeft de EU waanzinnig veel invloed. In iOS 17 wordt al de mogelijkheid verwacht om apps te downloaden van buiten de App Store, dankzij een nieuwe wet van de EU. En het lijkt er ook op dat Apple op een dag verplicht wordt door de EU om de NFC-chip in de iPhone open te stellen voor ontwikkelaars – er is nu namelijk al de nodige kritiek op de momenteel afgesloten chip vanuit de EU.

Wat er ook gebeurt: het is duidelijk dat Apple lang niet meer zo vrij is in het design van zijn eigen telefoon als voorheen. Aan de ene kant beschermt dit de gebruiker tegen monopoliepraktijken, maar tegelijkertijd is er een kans dat dit innovatie uiteindelijk in de weg zit. Laten we hopen dat dat tweede meevalt.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: via 9to5Mac (afbeelding via AppleInsider)