Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple wil je iPhone dunner maken dan ooit (en je accu ook)

Auteur: Ward Edema
1 reacties
iPhone dunner

Apple heeft plannen om de iPhone, MacBook én Apple Watch de komende jaren dunner te maken dan ooit – maar daardoor lever je wel wat in.

Lees verder na de advertentie

Dunnere iPhone

Bij de aankondiging van de iPad Pro 2024 werd duidelijk benadrukt dat de tablet het dunste Apple-product óóit is – maar nu blijkt dat hij deel uitmaakt van een trend. Apple is volgens analist Mark Gurman namelijk bezig met veel dunnere versies van de iPhone, MacBook en Apple Watch die stuk voor stuk de iPad Pro achterna moeten gaan.

Volg het laatste Apple-nieuws via onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Het einddoel? In iedere productcategorie de dunste en lichtste apparaten maken. Dat klinkt bijna als het Apple van tien jaar geleden, toen we het moesten doen met buigende iPhones, maar toch hebben we deze keer hoop op een betere afloop. En dat heeft een paar redenen!

Betere omstandigheden

De vorige keer dat Apple voor dun, dunner, dunst ging, gingen er een paar dingen mis. Zo werden apparaten zó dun dat ze hun stevigheid verloren (iPhone 6), de toetsenborden het begaven (MacBooks met vlindertoetsenbord), of hun hitte niet goed kwijt konden en daardoor inleverden op snelheid (12-inch MacBook en MacBook Air 2018-2020).

Nu zit Apple gelukkig in een andere positie. De iPad Pro 2024 is ondanks zijn dunne profiel extreem bestendig tegen buigingen, het toetsenborddilemma is al sinds 2020 opgelost, en de Apple Silicon-chips van tegenwoordig zijn zó efficiënt dat ze ook in een dunnere behuizing optimaal presteren. Oftewel: de stap naar dunnere apparaten zou nu veel soepeler zijn. En toch is er één nadeel.

Dunnere accu’s

Een dunner apparaat betekent namelijk ook een dunnere accu. Nu betekent dat niet direct een slechtere accuduur: nieuwere chips en displays worden steeds efficiënter, waardoor je een steeds kleinere accucapaciteit nodig hebt voor dezelfde accuduur. Maar het betekent wel dat de kans érg klein is dat je iPhone, MacBook en Apple Watch de komende jaren een langere accuduur krijgen – ze blijven waarschijnlijk hangen op het niveau van nu.

Dat is niet rampzalig, maar wel jammer. Met name bij de iPhone en Apple Watch, die voor sommigen nog te wensen overlaten qua accuduur, zouden we toch liever een iets dikker model zien om er een dagje extra uit te halen. Maar de kans dat dát gebeurt, lijkt nu dus uit zicht.

Komende jaren

De overgang naar dunnere en lichtere designs voor de iPhone, Apple Watch en MacBook start waarschijnlijk al in september. De Apple Watch X zou dan een totaal nieuw dunner design introduceren. De iPhone en MacBook volgen waarschijnlijk vanaf 2025.