Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

5 redenen om je iPhone níét draadloos op te laden

Auteur: Koen van Ekeren
24 reacties
iPhone draadloos opladen


Lees verder na de advertentie

Geen gedoe meer met kabeltjes, maar je iPhone gewoon op een standaard leggen en hij begint meteen met opladen. Cool. Toch moet je jezelf afvragen of zo’n draadloze oplader je investering waard is, want je iPhone draadloos opladen heeft vijf belangrijke nadelen.

iPhone draadloos opladen

Moet je je iPhone draadloos opladen?

De ondersteuning voor draadloos opladen kwam in 2017 als eerst naar de iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Alle iPhones die daarna verschenen ondersteunen draadloos opladen, waaronder dus ook de iPhone SE 2022 en iPhone 14. Bij aankoop worden de toestellen geleverd met enkel een Lightning-kabeltje, maar je kunt ook een draadloze oplader kopen. Toch is het misschien beter om je geld in eigen zak houden. We lichten vijf nadelen van een draadloze oplader uit.

1. Je kunt je iPhone niet gebruiken

Appen en opladen tegelijk? Het gaat niet als je een draadloze oplader gebruikt. Je iPhone moet op de Qi-standaard blijven liggen om op te laden. Pak je je iPhone vaak op om wat appjes te beantwoorden, dan wil het natuurlijk niet echt vlotten met opladen. Zeker als je vergeet (en dat gaat je regelmatig overkomen) om de iPhone op de juiste wijze terug te leggen. Ineens begin je het te waarderen: het Lightning-kabeltje van weleer.

De nieuwe iPhone 12-, iPhone 13-, en iPhone 14-modellen maken dit overigens wel beter. Deze toestellen zijn uitgerust met een speciale magneet. Hiermee klik je de draadloze oplader (je hebt wel een MagSafe-oplader nodig) magnetisch vast aan de achterkant van de iPhone. Zo kun je de iPhone vasthouden en draadloos opladen tegelijk. Al blijft een kabeltje in zulke situaties wat praktischer.

2. Het is langzaam


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Draadloos opladen gaat langzamer dan bekabeld opladen. Dit komt doordat de draadloze technologie minder efficiënt is. Bovendien ondersteunt de iPhone draadloze laadsnelheden tot ‘slechts’ 7,5 Watt. Bij de iPhone gaat de laadsnelheid bij bekabeld opladen tot 20 Watt, waarmee je de iPhone tot wel twee keer sneller oplaadt. Je hebt dan overigens wel de juiste adapter nodig.

3. Het is slecht voor de batterij

Met draadloos opladen doe je je iPhone-batterij geen plezier. Uit verschillende testen is gebleken dat de accu meer belast wordt, waardoor de batterij sneller slijt. Als je wilt dat de accu zo lang mogelijk goed blijft, is het dus beter om een kabel te gebruiken.

4. Ze zijn minder handzaam

Een laadstation bewaar je waarschijnlijk altijd op één plek. Het is immers niet praktisch om zo’n laadstation overal heen te slepen. Een Lightning-kabeltje gaat makkelijker mee in de tas.

5. Het is duur

Wil je je iPhone draadloos opladen, dan moet je de portemonnee trekken. Zo’n laadstation is prijzig, zeker als je het vergelijkt met een kabel. Afhankelijk van de laadsnelheid kosten ze zo’n 30 tot 60 euro. Heb je dan écht niet liever een kabel?

Ben je ondanks de vijf genoemde redenen niet overtuigd, en laad je je iPhone het liefst draadloos op? Zorg er dan voor dat je een telefoonhoesje hebt dat hiervoor geschikt is.