Terug naar 5 redenen om je iPhone níét draadloos op te laden
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

5 redenen om je iPhone níét draadloos op te laden

Door Koen van Ekeren4 mei 2022 15:273 min. leestijd24

Geen gedoe meer met kabeltjes, maar je iPhone gewoon op een standaard leggen en hij begint meteen met opladen. Cool. Toch moet je jezelf afvragen of zo’n draadloze oplader je investering waard is, want je iPhone draadloos opladen heeft vijf belangrijke nadelen.

iPhone draadloos opladen

Moet je je iPhone draadloos opladen?

De ondersteuning voor draadloos opladen kwam in 2017 als eerst naar de iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Daarna volgden de iPhone X, iPhone XS (Max), iPhone XR, iPhone SE 2020, iPhone 11 (Pro), iPhone 12 (Pro), iPhone 13 (Pro) en iPhone SE 2022. Bij aankoop worden de toestellen geleverd met enkel een Lightning-kabeltje, maar je kunt ook een draadloze oplader kopen. Toch is het misschien beter om je geld in eigen zak houden. We lichten vijf nadelen van een draadloze oplader uit.

1. Je kunt je iPhone niet gebruiken

Appen en opladen tegelijk? Het gaat niet als je een draadloze oplader gebruikt. Je iPhone moet op de Qi-standaard blijven liggen om op te laden. Pak je je iPhone vaak op om wat appjes te beantwoorden, dan wil het natuurlijk niet echt vlotten met opladen. Zeker als je vergeet (en dat gaat je regelmatig overkomen) om de iPhone op de juiste wijze terug te leggen. Ineens begin je het te waarderen: het Lightning-kabeltje van weleer.

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

De nieuwe iPhone 12– en iPhone 13-modellen maken dit overigens wel beter. Deze toestellen zijn uitgerust met een speciale magneet. Hierdoor klik je de draadloze oplader (de oplader moet MagSafe ondersteunen) vast aan de achterkant van de iPhone. Zo kun je de iPhone vasthouden en draadloos opladen tegelijk. Al blijft een kabeltje in zulke situaties wat praktischer.

2. Het is langzaam

Draadloos opladen gaat langzamer dan bekabeld opladen. Dit komt doordat de draadloze technologie minder efficiënt is. Bovendien ondersteunt de iPhone draadloze laadsnelheden tot ‘slechts’ 7,5 Watt. Bij de iPhone 8 en nieuwer gaat de laadsnelheid bij bekabeld opladen tot 18 Watt, waarmee je de iPhone tot wel twee keer sneller oplaadt. De iPhone 12 en iPhone 13 ondersteunen zelfs nog hogere laadsnelheden. Je hebt dan overigens wel de juiste adapter nodig.

3. Het is slecht voor de batterij

Met draadloos opladen doe je je iPhone-batterij geen plezier. Uit verschillende testen is gebleken dat de accu meer belast wordt, waardoor de batterij sneller slijt. Als je wilt dat de accu zo lang mogelijk goed blijft, is het dus beter om een kabel te gebruiken.

4. Ze zijn minder handzaam

Een laadstation bewaar je waarschijnlijk altijd op één plek. Het is immers niet praktisch om zo’n laadstation overal heen te slepen. Een Lightning-kabeltje gaat makkelijk mee in de tas.

5. Het is duur

Wil je je iPhone draadloos opladen, dan moet je de portemonnee trekken. Zo’n laadstation is prijzig, zeker als je het vergelijkt met een kabel. Afhankelijk van de laadsnelheid kosten ze zo’n 30 tot 60 euro. Heb je dan écht niet liever een kabel?

Ben je ondanks de vijf genoemde redenen niet overtuigd, en laad je je iPhone het liefst draadloos op? Zorg er dan voor dat je een telefoonhoesje hebt dat hiervoor geschikt is

 

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

24
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Fons
Lezer
Fons

Nogal een eenzijdig bericht. Enig argument dat terzake doet is dat het slecht zou zijn voor de batterij. 1. Je kunt je iphone niet gebruiken. Toch wel, je neemt hem gewoon vlotjes van de lader. En je hebt niet het nadeel dat je aan een draadje hangt en de hele poespas waarmee je te maken krijgt als je onverwacht een telefoon krijgt. Lader ligt bovendien op mijn nachtkastje, zo handig als maar zijn kan 2. Het is langzaam. Geen probleem, ik heb de hele nacht mijn iphone niet nodig en tegen dat hij mij s morgen wekt is hij handig… Lees meer »

Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

1. Ik gebruik mijn smartphones vaak genoeg tijdens bekabeld opladen. Ik vind “poespas” overdreven. 2. Ik heb geen behoefte aan een geforceerd-snelle lader. Maar ik kan dan weer desgewenst een andere smartphone gebruiken als aan het eind van een accu-lading nog veel dag over is. (Ik ben soms een zware GPS-gebruiker.) 3 en 5. Ik heb een Qi oplader voor mijn voormalige Galaxy S6. Laadde die tot 98% (of de laatste 2% te traag?), en kostte samen met een telefoonhoesje dertig euro. 4. Je kunt een los kabeltje toch echt gemakkelijker meenemen dan een oplader aan een kabeltje. Bovendien biedt… Lees meer »

Laurent
Lezer
Laurent

En hier zit ik dan, nog steeds met mijn iPhone X en een week later na aankoop op mijn Qi lader. Ik ga nog altijd een volle dag met mijn iPhone. De originele iPhone X is ondertussen weer 3j. oud. Ik ben het volledig eens met Fons. Dit is hoe ik tewerk ga: Ik heb een lader bij mij op mijn bureau. Daar leg ik mijn iPhone X soms op tegen het einde van de dag. Ik leg mijn iPhone meestal s’nachts op de lader waardoor punt 1 helemaal overbodig is. Maar idd, zoals Fons aangeeft, wanneer je dit overdag… Lees meer »

Hans Derksen
Lezer
Hans Derksen

Inderdaad echt een waardeloos en niet onderbouwd artikel. Draadloos duur?? Nee die kabeltjes die na een jaar kapot zijn zijn goedkoop.. plugje in de iPhone kan kapot met elke keer stekker erin en eruit. Bij stof in de aansluiting maakt het geen contact waardoor je niet laadt. En hoezo slecht voor de batterij??? Het werkt met inductie waar stroom in wordt opgewekt met 2 kabeltjes: een plus en een min die de accu oplaadt. Echt klinkklare nonsens als je met hetzelfde wattage laadt dat het slecht is, ja snelladen is slecht dus een QI lader met grotere stroom is net… Lees meer »

Hugo Aerts
Lezer
Hugo Aerts

Toch minder dan die 30€

Hugo Aerts
Lezer
Hugo Aerts

Bij Ikea slechts 14,9€. Wel maar 5W.

Riny Snoeren
Lezer
Riny Snoeren

Sterker nog, bij Ikea € 4,95. Moet je wel zelf voor een lader en kabeltje zorgen, maar dat heb je van je telefoon meestal al in huis. ?

Gert
Lezer
Gert

Slechter voor de batterij, technische uitleg aub?
Je laadt trager op dan met standaard lader, dus is net beter voor de batterij.
Ik laad mijn Xs max al een jaar 98% van de tijd draadloos. Batterijcapaciteit is nog steeds 100%.

Henk
Lezer
Henk

De meningen zijn erg verdeeld of het slechter is voor de batterij!

Aloys Bruggeman
Lezer
Aloys Bruggeman

5 “vergezochte” tegenargumenten. ‘S Avonds op de draadloze oplader en des morgens vol. Zo kan het kabeltje in mijn werktas blijven en heb ik het altijd bij me.

Burgemeester
Lezer
Burgemeester

Thuis met draad en onderweg mits nodig op de draadloze oplaad plek in auto. Nu erg nieuwsgierig naar onderbouwing of dit werkelijk slecht is voor de batterij van mijn Apple XR

Phoenix
Lezer
Phoenix

Wat een dom gezwets in dit artikel. Oke het duurt wat langer. Daar heb je het mee gehad. Kortom..

Han
Lezer
Han

Of je het eens of oneens bent: blijf beschaafd en gebruik normale taal…..

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Inderdaad. Die heb ik even weg gepiept.

marnix
Lezer
marnix

Er wordt hier gesteld dat uit verschillende test zou blijken dat het slechter is voor je batterij. Welke tests zijn dat??
Ik vind alleen dit soort artikelen die vanalles beweren maar concrete data ontbreekt.
Alvast bedankt

René
Lezer
René

Ik laad al een jaar mijn iPhone X s’nachts op waardoor er een hitteontwikkeling ontstaat, vorige maand kwam het scherm los door de uitgezette batterij!

Anna
Lezer
Anna

Blij dat ik dit gelezen heb! Na de 1000ste gesloopte lichting kabel dacht ik even dat draadloos laden de oplossing zou zijn. Maar ik denk dat ik nog maar wat kabels insla, en mijn kinderen hun handjes weer netjes vastbind achter hun ruggen

Ricky
Lezer
Ricky

Hahaha, misschien kan je gebruik maken van de kapotte kabels lol ;P

Pol
Lezer
Pol

Omdat mijn iPhone 11 sinds korte tijd plots zeer traag oplaadde ben ik op dit artikel beland. Ik beschik over een Belkin die op mijn nachttafel ligt en opladen gaat prima tot enkele weken terug. Artikel heeft me niet geholpen maar heb wel de oorzaak gevonden! Gouden tip: Ga naar batterijconditie en check de instelling Geoptimaliseerd opladen. Ik had deze instelling aan. Laad amper op met draadloze device. Afgezet en voila, op 2 uur was batterij terug opgeladen tot 100%. Ben super tevreden. Kostprijs meer dan waard – gaat niet kapot in tegenstelling met de lightning kabels die vaak te… Lees meer »

Ronny
Lezer
Ronny

Eerlijk gezegd vind ik het draadloos opladen voor mijn iPhone 13 en mijn Apple Watch 7 wel praktisch met de dubbele foldable laadmat. Het is immers een heel compact hebbeding dat je overal kunt meenemen en waarvoor je maar één kabel nodig hebt met de mogelijkheid om zowel je watch in stand houding en iPhone liggend op de lader tegelijkertijd kunt opladen. En dat voor amper 94 euro.

marsel
Lezer
marsel

Interessant, zou je de bron(nen) kunnen vermelden van die verschillende testen? Thx!