Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPhone 16: deze 16 verbeteringen kun je verwachten

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iPhone 16 verbeteringen

De iPhone 16 komt eraan, en naar verluidt zit dit toestel vol verbeteringen. Hoe scoort hij ten opzichte van de iPhone 15?

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, zoals over de iPhone 16? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iPhone 16 verbeteringen

Apple komt ieder jaar met een gloednieuwe smartphone, en in 2024 is het de beurt aan de iPhone 16. Net zoals vorig jaar verschijnen er weer vier modellen – van de reguliere tot de luxere uitvoeringen. Wel heb je nog even geduld nodig: de iPhone 16 line-up wordt pas in september aangekondigd, en ligt pas een week later in de winkels.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Toch weten we nu al het een en ander over de iPhone 16 (Plus), want de afgelopen maanden zijn er al heel wat geruchten over verschenen. En als we die mogen geloven, belooft het een behoorlijk vernieuwende smartphone te worden. Zeker in vergelijking met de iPhone 15 (Plus)! Hieronder hebben we alle verbeteringen van de iPhone 16 op een rij gezet.

Ontwerp

iPhone 16 verwachtingen

De iPhone 16 en de grotere iPhone 16 Plus krijgen naar verluidt een vergelijkbaar design als dat van hun voorgangers, inclusief dezelfde afmetingen. Het meest vernieuwende zien we aan de achterkant: de cameralenzen worden straks verticaal opgesteld, niet meer diagonaal. Op deze manier komt er meer ruimte vrij, en wordt het mogelijk om ruimtelijke video’s te maken.

Verder wordt de schakelaar voor de Stille modus vervangen door de Actieknop. Die maakte in 2023 zijn debuut met de iPhone 15 Pro (Max), en maakt het mogelijk om snel je favoriete iPhone-functie op te starten. En over knoppen gesproken: er komt ook een nieuwe cameraknop, waarmee je nog sneller foto’s en/of video’s maakt.

iPhone 15 (Plus)iPhone 16 (Plus)
1Diagonale camera-opstellingVerticale camera-opstelling
2Schakelaar voor Stille modusActieknop
3Cameraknop voor het maken van foto’s en video’s
4iPhone 15: 171 gram
iPhone 15 Plus: 201 gram
iPhone 16: 173 gram (+0,01%)
iPhone 16 Plus: 203 gram (+0,01%)

Chip

iPhone 16 verbeteringen

Een nieuwe iPhone betekent doorgaans ook een nieuwe chip. En als we de geruchten mogen geloven, wordt de iPhone 16 uitgerust met een geavanceerde en gloednieuwe A18-chip. Deze processor krijgt ook een verbeterde Neural Engine, waarmee de iPhone 16 (Plus) ondersteuning krijgt voor exclusieve AI-functies.

iPhone 15 (Plus)iPhone 16 (Plus)
5A16 Bionic-chip A18-chip
616-core Neural EngineNeural Engine met ‘significant’ meer cores voor ondersteuning AI-functies

Geheugen en connectiviteit

Ook qua werkgeheugen wordt de iPhone 16 (Plus) verbeterd. Naar verluidt krijgt hij zo’n 33% meer geheugen, wat neerkomt op 8 GB. Dat is net zoveel als het werkgeheugen van de iPhone 15 Pro.

Bovendien denken we dat de iPhone 16 (Plus) eindelijk ondersteuning voor Wi-Fi 6E krijgt. Dit is een nieuw en sneller internetstandaard waarmee je toegang krijgt tot een extra frequentieband: 6 GHz. Vooralsnog hebben alleen de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max hier ondersteuning voor, dus het wordt tijd dat de reguliere modellen ook mee mogen doen.

iPhone 15 (Plus)iPhone 16 (Plus)
76 GB geheugen8 GB geheugen (+33%)
8Ondersteuning voor Wi-Fi 6Ondersteuning voor Wi-Fi 6E

Batterij

iPhone batterij cycli

De grootste veranderingen zien we misschien wel bij de batterij. Zo zou Apple voor de iPhone 16 (Plus) batterij gebruikmaken van een nieuwe technologie, waarbij batterijcellen op elkaar worden gestapeld. Dit zorgt ervoor dat de ruimte beter kan worden benut. Dat is niet alleen gunstig voor de batterijcapaciteit, maar zorgt er ook voor dat de hitte beter kan worden verspreid. Op die manier wordt de levensduur van de accu ook verbeterd.

Overigens is er nog iets opmerkelijks aan de hand met de batterijen. Naar verluidt gaat de batterijcapaciteit van het reguliere model er zo’n 6% op vooruit, terwijl die van het Plus-model met zo’n 9% daalt. Het blijft onduidelijk waarom, maar zelfs met deze daling heeft de Plus alsnog een betere batterijcapaciteit dan het reguliere model.

iPhone 15 (Plus)iPhone 16 (Plus)
9Batterijcellen bestaan uit één enkele laagBatterijcellen worden op elkaar gestapeld voor verbeterde batterijcapaciteit en langere levensduur
10iPhone 15: 3.339 mAh
iPhone 15 Plus: 4.383 mAh
iPhone 16: 3.561 mAh (+6%)
iPhone 16 Plus: 4.006 mAh (-9%)
11Bedraad opladen met maximaal 27WBedraad opladen met maximaal 40W (48% sneller)
12Opladen met MagSafe met maximaal 15WOpladen met MagSafe met maximaal 20W (25% sneller)

Nog meer iPhone 16 verbeteringen

Zoals je ziet komen er behoorlijk wat vernieuwingen aan. Maar ook de volgende iPhone 16 (Plus) verbeteringen staan op de planning:

iPhone 15 (Plus)iPhone 16 (Plus)
13Ondersteuning voor nieuwe AI functies in iOS 18Ondersteuning voor nieuwe AI functies in iOS 18, plus nieuwe AI-functies exclusief voor dit toestel
14MicrofoonGeavanceerde microfoon met verbeterde waterbestendigheid en signaal-ruisverhouding, speciaal voor nieuwe AI-functies
15Ondersteuning voor maken ruimtelijke video’s
16Efficiënter oled-display

Bron: MacRumors