Terug naar iPhone 15 renders gelekt: zo ziet de nieuwe iPhone er waarschijnlijk uit!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPhone 15 renders gelekt: zo ziet de nieuwe iPhone er waarschijnlijk uit!

Door Laura Grootaarts23 februari 2023 09:533 min. leestijd0

Dit najaar komt de iPhone 15 uit, maar we weten nu al dat hij er anders uit gaat zien dan zijn directe voorganger, de iPhone 14. Er zijn namelijk CAD-tekeningen gelekt van dit toestel, en op basis daarvan zijn renders gemaakt. Die geven nu al prijs wat het ontwerp is van de nieuwe iPhone.

iPhone 15 render

iPhone 15 renders gelekt

Het concept is gemaakt door Ian Zelbo, een designer die vaker gedetailleerde renders maakt van toekomstige Apple-producten, in samenwerking met 9to5Mac. Het opvallendste aspect? De iPhone 15 (het basismodel van dit jaar) lijkt bijzonder veel op de iPhone 14 Pro (het luxere model van vorig jaar).

Dat heeft alles te maken met de ‘notch’, oftewel de inkeping bovenaan in het scherm. Die verdwijnt op de iPhone 15 en in de plaats daarvan krijgt ook dit basismodel een Dynamic Island. Dit is een ovaal-vormige uitsparing bovenaan het scherm, en die biedt ruimte aan onder meer de selfiecamera. Nu is dit nog exclusief voor de iPhone 14 Pro (Max), straks is het dus beschikbaar op álle nieuwe iPhone-modellen.

iPhone 15: usb-c en groter scherm

De iPhone 15 ondergaat meer veranderingen, zo zou blijken uit de CAD-tekeningen:

  • Het scherm wordt een fractie groter, met een schermdiagonaal van 6,2 in plaats van 6,1 inch. Het zou ook kunnen betekenen dat de randen rondom het scherm ietsje smaller worden, zodat het toestel in zijn totaliteit wel hetzelfde formaat blijft houden. Dit zou betekenen dat het iPhone 15-scherm iets groter wordt dan dat van de iPhone 15 Pro.
  • De Lightning-poort maakt plaats voor een usb-c-poort. Die is veelzijdiger dan Lightning en mogelijk ook sneller. Apple moet van de EU overstappen naar usb-c, zodat straks alle smartphones op dezelfde manier opgeladen kunnen worden.

En dit blijft zoals het is

Er zijn ook dingen die hetzelfde blijven. Zo heeft de iPhone 15 straks opnieuw twee lenzen. De derde lens en de LiDAR-scanner blijven exclusief voor de Pro-modellen. Ook zou de iPhone 15 volgens deze CAD-tekeningen gewoon mechanische knoppen krijgen. Eerder waren er geruchten over een iPhone met solid state-knoppen: dit zijn knoppen die je niet kunt indrukken, maar die wel een trilkinkje geven en zo de illusie geven dat je ze indrukt. De thuisknop op bijvoorbeeld de iPhone SE werkt ook al zo, en die is veel minder gevoelig voor slijtage.

Vorige week verscheen overigens ook een soortgelijke render van de iPhone 15 Pro, het luxere model van dit jaar. Ook deze werden gemaakt door Ian Zelbo. Hoe het precies zit? Het duurt nog wel even voordat we dat weten. Apple presenteert de nieuwe iPhone doorgaans in september, en meestal ligt-ie vrij snel daarna in de winkel. Op de hoogte blijven? Dat doe je via onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: 9to5Mac

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPhone 15
Bekijk dit dossier

Praat mee!

avatar