Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone 15 Pro heeft waarschijnlijk geen knoppen (maar dit wel)

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
iPhone 15 knoppen


Lees verder na de advertentie

De kans is groot dat de iPhone 15 Pro geen fysieke knoppen heeft. De aan/uit-knop en de volumeknoppen zoals we die nu kennen, verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen zogeheten solid-state knoppen. Wat is dit en wat zijn de voor- en nadelen?

iPhone 15 knoppen

De iPhone 15-serie komt vermoedelijk in september uit. Grote vernieuwingen bij de Pro-modellen zijn onder meer een usb-c-aansluiting en een periscooplens, waarmee je geweldig kunt zoomen. Maar wat ook interessant is, is wat Apple doet met de knoppen van de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max.

De fysieke knoppen verdwijnen, zo meldt onder meer de zeer betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo, die zich baseert op bronnen uit de toeleveringsketen van Apple. Bij de iPhone 15 Pro-modellen zouden de fysieke knoppen plaatsmaken voor solid-state buttons.

Wat zijn solid state knoppen?

Solid state-knoppen zijn knoppen die geen bewegende onderdelen hebben, zoals mechanische knoppen. In plaats daarvan gebruiken ze drukgevoelige sensoren om aanrakingen te detecteren. Merkt de iPhone dat je op een solid state knop drukt, dan laat een Taptic Engine (een trilmotortje) een trilling voelen. Dit bootst het gevoel van klikkende knoppen na.


kooptip

Het gaat om dezelfde techniek die Apple in 2016 naar de iPhone 7 bracht, toen Apple een solid state thuisknop introduceerde. Ook de iPhone 8 en iPhone SE (tweede generatie en nieuwer) hebben zo’n thuisknop, waarbij het voelt alsof hij beweegt doordat de Taptic Engine kort trilt.

Wat zijn de voordelen van de iPhone 15 knoppen?

iPhone 15 Pro Max

Dat Apple de fysieke knoppen verruilt voor solid state-buttons, heeft een paar redenen. De solid state knoppen van de iPhone 15 hebben een aantal voordelen:

  • Solid-sate knoppen op iPhones zorgen voor een nog betere waterbestendigheid.
  • Ze zijn betrouwbaarder en duurzamer dan mechanisme knoppen, omdat er geen bewegende onderdelen zijn die kunnen slijten of breken.
  • De knoppen kunnen meer functies hebben, zoals drukgevoeligheid. Zo activeer je bepaalde functies door harder of zachter op de knop te drukken. Mogelijk herkennen ze ook veegbewegingen.

Wat zijn de nadelen van de niet-bewegende knoppen?

Omdat de nieuwe knoppen niet fysiek bewegen en waarschijnlijk vrij vlak zijn, kan het moeilijker zijn om te bepalen waar je je vinger moet plaatsen. Ook is het soms lastiger om te weten of je de knop wel of niet hebt ingedrukt.

In september weten we zeker of het gerucht klopt: dan worden waarschijnlijk de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max gelanceerd. In de komende maanden horen we ongetwijfeld meer geruchten over de vernieuwingen, zoals het ontwerp. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!