Terug naar iPhone 15 Pro heeft waarschijnlijk geen knoppen (maar dit wel)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPhone 15 Pro heeft waarschijnlijk geen knoppen (maar dit wel)

Door Koen van Ekeren13 januari 2023 10:503 min. leestijd0

De kans is groot dat de iPhone 15 Pro geen fysieke knoppen heeft. De aan/uit-knop en de volumeknoppen zoals we die nu kennen, verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen zogeheten solid-state knoppen. Wat is dit en wat zijn de voor- en nadelen?

iPhone 15 knoppen

iPhone 15 knoppen

De iPhone 15-serie komt vermoedelijk in september uit. Grote vernieuwingen bij de Pro-modellen zijn onder meer een usb-c-aansluiting en een periscooplens, waarmee je geweldig kunt zoomen. Maar wat ook interessant is, is wat Apple doet met de knoppen van de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

De fysieke knoppen verdwijnen, zo meldt onder meer de zeer betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo, die zich baseert op bronnen uit de toeleveringsketen van Apple. Bij de iPhone 15 Pro-modellen zouden de fysieke knoppen plaatsmaken voor solid-state buttons.

Wat zijn solid state knoppen?

Solid state-knoppen zijn knoppen die geen bewegende onderdelen hebben, zoals mechanische knoppen. In plaats daarvan gebruiken ze drukgevoelige sensoren om aanrakingen te detecteren. Merkt de iPhone dat je op een solid state knop drukt, dan laat een Taptic Engine (een trilmotortje) een trilling voelen. Dit bootst het gevoel van klikkende knoppen na.

Het gaat om dezelfde techniek die Apple in 2016 naar de iPhone 7 bracht, toen Apple een solid state thuisknop introduceerde. Ook de iPhone 8 en iPhone SE (tweede generatie en nieuwer) hebben zo’n thuisknop, waarbij het voelt alsof hij beweegt doordat de Taptic Engine kort trilt.

Wat zijn de voordelen van de iPhone 15 knoppen?

iPhone 15 Pro Max

Dat Apple de fysieke knoppen verruilt voor solid state-buttons, heeft een paar redenen. De solid state knoppen van de iPhone 15 hebben een aantal voordelen:

  • Solid-sate knoppen op iPhones zorgen voor een nog betere waterbestendigheid.
  • Ze zijn betrouwbaarder en duurzamer dan mechanisme knoppen, omdat er geen bewegende onderdelen zijn die kunnen slijten of breken.
  • De knoppen kunnen meer functies hebben, zoals drukgevoeligheid. Zo activeer je bepaalde functies door harder of zachter op de knop te drukken. Mogelijk herkennen ze ook veegbewegingen.

Wat zijn de nadelen van de niet-bewegende knoppen?

Omdat de nieuwe knoppen niet fysiek bewegen en waarschijnlijk vrij vlak zijn, kan het moeilijker zijn om te bepalen waar je je vinger moet plaatsen. Ook is het soms lastiger om te weten of je de knop wel of niet hebt ingedrukt.

In september weten we zeker of het gerucht klopt: dan worden waarschijnlijk de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max gelanceerd. In de komende maanden horen we ongetwijfeld meer geruchten over de vernieuwingen. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je gratis in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar