Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

iPhone 14 Pro verslaat Galaxy S23 Ultra en blijft snelste smartphone

Auteur: Koen van Ekeren
1 reacties
iphone 14 pro


Lees verder na de advertentie

De nieuwe Samsung Galaxy S23 Ultra is gepresenteerd en hij wordt aangedreven door de snelste Android-chip ooit. Nieuwe benchmarks wijzen echter uit dat de iPhone 14 Pro met de A16 Bionic-chip sneller is – en niet zo’n beetje ook.

Snelheid iPhone 14 Pro en Galaxy S23 vergeleken

De iPhone 14 Pro (verkrijgbaar vanaf 1246 euro) is alweer vijf maanden oud, en de Samsung Galaxy S23 is zo kakelvers dat hij de winkels nog niet bereikt heeft. Dat is pas op 17 februari. Toch is er al een Geekbench-score opgedoken van het nieuwe paradepaardje van Samsung. Dit soort benchmarks geven een goede indicatie van de prestaties van een chipset.

De Geekbench-score werd ontdekt door CompareDial. In de single-core prestaties sprokkelt de S23 Ultra 1480 punten bijeen. Die score is bij de iPhone 14 Pro aanzienlijk hoger: 1874 punten. Dit suggereert dat de iPhone 14 Pro 21,02% sneller is dan de Galaxy S23 Ultra.

Ook bij de multi-core berekeningen (dit laat zien hoe goed de processor meerdere taken tegelijk kan uitvoeren) is het verschil groot. De S23 Ultra laat een score van 4584 noteren, een stuk minder dan de 5384 punten van de iPhone 14 Pro. Dit geeft aan dat het vlaggenschip van Apple 14,86% sneller is als het om multi-core-prestaties gaat.


kooptip

iPhone 14 Pro is nog steeds de snelste smartphone

Daarmee is de iPhone nog steeds veruit de snelste smartphone, al zijn de verschillen groter geweest. De S23 Ultra presteert in zowel de single als de multi-core prestaties ruim 55 procent (!) beter dan zijn voorganger. Een belangrijke reden is dat Samsung is gestopt met zijn Exynos-chips die bij Europese Galaxy-telefoons werden geleverd. De S23 Ultra wordt ook in Europa aangedreven door de snellere en energiezuinigere Qualcomm-processor.

Over zeven maanden is het aan Apple om de voorsprong op zijn Koreaanse concurrent te vergroten. De nieuwe iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max worden aangedreven door een nieuwe A17 Bionic-chip. Naar verluidt is dit de eerste processor die wordt gemaakt met het 3nm-productieproces. Dit vergroot de prestaties en de energie-efficiëntie, dus dat belooft wat.

Lees ook onze vergelijking tussen de iPhone 15 en de Samsung Galaxy 23, de twee toptoestellen van 2023.