Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Deze PS5-functie zat bijna op de iPhone 14 Pro

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone 14 Pro functie


Lees verder na de advertentie

De iPhone 14 Pro had bijna een geavanceerde functie van de PlayStation 5, die spelletjes véél mooier had moeten maken. Toch moest Apple dit op het laatste moment terugdraaien. Wat is er gebeurd?

iPhone 14 Pro met PS5-functie

De iPhone 14 Pro heeft – zoals we dat wel gewend zijn – de allersnelste mobiele chip op dit moment. Deze A16 Bionic-chip is echter een vrij subtiele upgrade ten opzichte van de A15 Bionic van vorig jaar, en dat doet ons afvragen of Apple niet meer had kunnen doen.

Nu blijkt uit een rapport van The Information dat Apple inderdaad meer van plan was met de A16 Bionic, maar dat dit op het laatste moment werd teruggedraaid. De chip had namelijk een functie die we kennen van véél krachtigere apparaten zoals de PS5 en Xbox Series X: raytracing.

Wat is raytracing?

Als je niet echt bekend bent met de techniek achter hoe spellen op je scherm verschijnen, dan is raytracing waarschijnlijk een onbekende term voor je. Het idee is heel simpel: met raytracing wordt licht in spellen weergegeven zoals in het echt. Ieder lichtstraaltje, en de manier waarop het door een ruimte ‘stuitert’ en reflecteert, wordt dan door de computer berekend. Hierdoor zien spellen en andere grafische toepassingen er véél mooier uit: zie het voorbeeld hieronder.


kooptip

Raytracing is een nogal zware taak, en het is daarom ook pas sinds kort mogelijk om deze berekeningen live uit te voeren op dure pc’s en de nieuwste spelcomputers. Toch had Apple al de ambitie om de functie naar de iPhone 14 Pro te brengen.

Wat ging er mis?

Hoewel Apple voor de A16 Bionic-chip een nieuwe videochip mét raytracing had ontwikkeld, kreeg de uitieindelijke A16 bijna dezelfde videochip als zijn voorganger. Wat ging er mis? Volgens The Information had de oorspronkelijke chip grote problemen met hitte en stroomverbruik, wat slecht samengaat met een klein apparaat als de iPhone. Daarom moest op het laatste moment de grote vernieuwing weer teruggedraaid worden.

iPhones nieuwe chip

Naast dat de iPhone 14 Pro dus minder functionaliteit heeft dan Apple gepland had, heeft de wijziging van de chip ook nog andere effecten gehad. Zo zou het team dat over de grafische chips gaat grondig zijn hervormd, en zijn enkele managers van het project gehaald. Hopelijk komt Apple met de iPhone 15 dus niet voor hetzelfde probleem te staan.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: via MacRumors