Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone 14 krijgt dezelfde A15-chip als iPhone 13 – maar is dat erg?

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone 14 chip


Lees verder na de advertentie

Steeds meer Apple-leakers zijn het erover eens: de iPhone 14 blijft hangen op de A15-chip uit 2021, die we ook al in de iPhone 13 en iPhone SE zagen. Maar is dat zo erg? Wij denken van niet.

iPhone 14 krijgt oude chip

Het is ieder jaar altijd een zekerheidje tijdens de presentatie van de nieuwe iPhone: het nieuwe model is sneller. Maar daar lijkt nu voor het eerst in 15 jaar verandering in te komen.

Apple zou er namelijk voor gekozen hebben om de iPhone 14 dezelfde A15 Bionic-chip te geven als zijn voorganger, de iPhone 13. Waarom? Wegens de aanhoudende chiptekorten wil Apple garanderen dat er genoeg iPhones geproduceerd kunnen worden, en vasthouden aan de oude chip maakt dit mogelijk.

En is dat erg?


kooptip

Gelukkig liep Apple met de A15 Bionic al dusdanig voor op de concurrentie dat het eigenlijk geen groot probleem is dat de chip nog een jaar gebruikt wordt. Een voorbeeld: de chip in de nieuwste Samsung Galaxy S22 is bijna 30% trager dan de A15.

Ook komt er volgens geruchten wel meer werkgeheugen in de iPhone 14: 6 GB. De iPhone 13 had slechts 4 GB. Meer werkgeheugen betekent dat je meer apps tegelijk kunt openen, en dat je dus minder vaak moet wachten tot een app weer opgestart is. Je merkt dus alsnog wel een verschil met de iPhone 13, die ook al razendsnel was.

iPhone 14 Pro krijgt wél A16

De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max krijgen wel allebei een nieuwe A16-chip. Deze is naar verwachting zo’n 10 tot 20 procent sneller dan zijn voorganger. Overigens is er een kans dat Apple nog met marketingtermen gaat spelen: de A15 met extra werkgeheugen zou A16 kunnen heten, en de chip in de Pro-modellen de A16X.

De iPhone 14 (Pro) wordt waarschijnlijk aangekondigd op dinsdag 13 september. Wil je tot die tijd op de hoogte blijven van al het nieuws rondom de nieuwe iPhone? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: 9to5mac