Terug naar ‘iPhone 13 krijgt 120Hz scherm’ (en dit zijn de voordelen)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

‘iPhone 13 krijgt 120Hz scherm’ (en dit zijn de voordelen)

Door Koen van Ekeren24 maart 2021 10:283 min. leestijd1

De kans is groot dat Apple dit jaar iPhones introduceert met 120Hz-ondersteuning. Volgens een nieuw gerucht zijn de iPhone 13-modellen uitgerust met LTPO-beeldschermen, die hogere verversingssnelheden mogelijk maken. Maar wat zijn precies de voordelen van een iPhone 13 met 120Hz?

Een iPhone 13 met 120 Hz

iPhone 13 met 120Hz

UBI Research schrijft dat Samsung Display zijn assortiment oled-schermen aanpast naar LTPO, een schermtechniek die nodig is voor 120Hz. Samsung is de belangrijkste leverancier van oled-schermen voor de iPhone, dus dit is een nieuwe aanwijzing dat de iPhone 13 hogere verversingssnelheden ondersteunt.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

LTPO-schermen staan erom bekend dat ze minder stroom verbruiken dan een gewoon oled-scherm. Bovendien kunnen ze overweg met variabele verversingsfrequenties, tot 120Hz. Naar verluidt wil Apple de schermen gebruiken bij de twee duurste toestellen: de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max.

Voordelen iPhone met 120Hz

De verversingssnelheid is de snelheid waarmee de inhoud van een beeldscherm wordt ververst. Dit wordt uitgedrukt in Hertz, wat zoveel betekent als ‘keer per seconde’. Een beeldscherm met een verversingssnelheid van 120Hz ververst dus 120 keer per seconde het beeld. Dit is wat je hebt aan een iPhone met 120Hz.

1. iPhone voelt sneller aan

De huidige iPhones hebben een scherm dat 60Hz ondersteunt, dus dat betekent dat de iPhone 13 Pro het scherm straks twee keer sneller ververst. Dit merk je straks onder meer bij het scrollen en swipen. Doordat je per seconde het dubbele aantal frames ziet, voelt alles sneller en vloeiender aan.

2. Betere weergave van games en films

De hoge verversingssnelheid tilt de weergave van games en films naar een hoger niveau. Die is met 120Hz-scherm ongelooflijk soepel. Ga je daarna terug naar 60Hz, dan merk je dat de snelle en hectische beelden wat meer laggy zijn. Bij games is het bovendien een voordeel dat je net wat sneller kunt reageren op wat je op je beeldscherm ziet.

3. Augmented reality wordt realistischer

Toepassingen met augmented reality zien er met 120Hz realistischer uit. Tover je nu bijvoorbeeld met behulp van AR een reuzenpanda in je woonkamer, dan merk je dat de beelden een beetje haperen. Een scherm van 120Hz laat dit er allemaal wat natuurlijker uitzien.

Batterij

Een hoge refresh rate heeft ook een nadeel: het vraagt meer van de batterij. Om de batterij te sparen zou de verversingssnelheid net als bij de iPad Pro dynamisch zijn. Dit betekent dat de verversing van het scherm varieert tussen 60Hz en 120Hz.

De kans is overigens groot dat de batterij van de iPhone 13 erop vooruitgaat. Volgens geruchten krijgen de nieuwe toestellen een grotere batterijcapaciteit. Meer hierover (en over de andere vernieuwingen) lees je in ons dossier:

Meer weten over iPhone 13?
Bekijk dit dossier

Bron: The Elec

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPhone 13
Bekijk dit dossier

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Anja Bosse-Kool
Lezer
Anja Bosse-Kool

Goedendag,
Is de iphone 12 max er nog?
Ik heb nu de iphone 7 plus en wil deze vervangen rond oktober/ jarig. Een groter toestel vind ik fijn als je wat ouder bent. Veel geheugen ook ivm mijn foto’s, mijn hobby.
Graag uw reactie.
Met vr groetjes Anja