Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Photoshop voor iPad is er bijna, maar mist deze belangrijke functies

Auteur: Koen van Ekeren
1 reacties
Photoshop voor iPad


Lees verder na de advertentie

Vorig jaar beloofde Apple het: de volledige versie van Photoshop komt naar de iPad. Volgens Bloomberg is de Photoshop-app voor iPadOS op korte termijn beschikbaar. Maar voordat we je te enthousiast maken: er ontbreken wat belangrijke functies …

Photoshop voor iPad

Vorig jaar, tijdens een iPad-evenement in oktober, vertelde Apple dat er een behoorlijk volledige iPadOS-versie van Photoshop komt. Nagenoeg alles wat je op je Mac met de fotobewerkingssoftware kan, zou dan ook mogelijk zijn op de iPad. Met daarbij nog een belangrijk extraatje: je kunt tekenen met de Apple Pencil. Klinkt perfect, maar helaas lijkt het toch om een gestripte versie van Photoshop te gaan. Een kleine groep ontwerpers en fotografen heeft al toegang tot een bèta-versie van Photoshop voor iPad, en zegt teleurgesteld te zijn over de app.

Er ontbreken namelijk nogal wat functies – en dat zijn niet de minste. Functies als filters, pen tool, aangepaste penseelbibliotheken, vectoren, color spaces, RAW bewerken, slimme objecten, laagstijlen en opties voor het maken van maskers zijn na de release niet beschikbaar. Volgens de testers voelde Photoshop meer aan als een verbeterde versie van de bestaande iPad-apps en niet als ‘het echte Photoshop’, zoals werd beloofd. Volgens de testers zijn er betere fotobewerking-apps voor de iPad, zoals Procreate en Affinity Photo.

Release

In een reactie benadrukt Scott Belsky – topman van Adobes Creative Cloud-divisie – dat Adobe de mogelijkheden in de komende jaren uitbreidt. Volgens Belsky zou het geen goed idee zijn om alle functies die Photoshop in de afgelopen 25 jaar heeft verzameld, in één keer over te hevelen naar de iPad. Daarom gaven ontwikkelaars prioriteit aan de features die voor de iPad het meest van pas komen.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Toch is het mooi dat de iPad een al dan niet uitgeklede versie van Photoshop krijgt. Wat bijvoorbeeld handig is, is dat Photoshop naadloos werkt met de desktop-versie. Begin je bijvoorbeeld aan een project op de Mac, dan kun je later als je onderweg bent in hetzelfde document werken op de iPad. Daarnaast is er ondersteuning voor de Apple Pencil. Photoshop voor de iPad is eind dit jaar beschikbaar.

Bron: Bloomberg