Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Adobe brengt volledige versie Photoshop naar de iPad

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Photoshop iPad 2


Lees verder na de advertentie

Eindelijk! Adobe heeft op zijn conferentie Adobe Max aangekondigd dat het in 2019 de volledige versie van Photoshop naar de iPad brengt. De volledige gebruikersinterface, inclusief de knoppenbalk en alle gereedschappen, wordt voor de iPad klaargestoomd. Het grote voordeel hiervan is dat je niet meer moet wennen aan een nieuwe interface als je tussen apparaten en besturingssystemen switcht.

Photoshop iPad

PSD’s openen op de iPad

In de nieuwe versie kun je rechtstreeks PSD-bestanden op de iPad openen en met dezelfde gereedschappen bewerken die je ook op de grote computers hebt. Lagen en laageffecten worden volgens de presentatie volledig ondersteund. De enige kleine beperking ten opzichte van de desktop-versie is dat je geen zwevende Photoshop-deelvensters hebt. Deze vind je in een vaste zijbalk aan de rechterkant. Uiteraard kun je projecten waarmee je op de iPad bent begonnen ook op de computer afmaken en vice versa. Voor naadloze synchronisatie heb je echter Creative Cloud van Adobe nodig, al verwachten we persoonlijk dat een abonnement op die dienst toch vereist is om Photoshop op de iPad te gebruiken.

Volledige Photoshop op de iPad

Volgens Adobe gebruikt Photoshop voor de iPad dezelfde code als de desktopversie, zonder dat je daarbij compromissen moet sluiten wat prestaties en bewerkingsresultaten betreft. We verwachten echter dat dit alleen geldt voor de nieuwste iPads. Op oudere iPads zal Photoshop vast iets trager zijn dan op de computer.

Nog meer apps


kooptip

Daarnaast presenteerde Adobe tijdens de Max-conferentie nog een andere app. Deze heeft nu nog de titel ‘Project Gemini’. Dat is een nieuwe teken-app die in 2019 ook naar de iPad komt. De app bootst het tekenen met ouderwetse tekengereedschappen zoals water- en olieverf na. Dankzij de ‘dynamische penselen’ verspreidt waterverf zich realistisch op het digitale papier; olieverf wordt dikker hoe sterker je je vinger of Apple Pencil op het scherm drukt. Als je kleuren mixt, ontstaan dezelfde combinaties als in het echt. Daarnaast kan Gemini overweg met vectorafbeeldingen.

Daarover gesproken: Adobe Illustrator blijft exclusief voor Mac en pc. Een iPad-versie heeft Adobe niet aangekondigd. Misschien tijdens de conferentie van volgend jaar.