Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPad mini 5 is uit; nu met Apple Pencil-ondersteuning

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPad mini 5


Lees verder na de advertentie

Apple heeft zojuist nieuwe iPad-modellen in de Store gezet. Naast een nieuwe iPad Air, is er ook een nieuwe iPad mini. Het nieuws volgt exact één week voor Apple’s eerste keynote van 2019. Dit is wat je moet weten van de nieuwe iPad mini 5.

iPad mini 5

De iPad mini 4 verscheen in 2015 en tot voor kort had eigenlijk niemand nog gedacht dat er nog ooit een nieuwe iPad mini zou verschijnen. Maar na maandenlange geruchten is sinds vanmiddag de mini terug van weggeweest. Hij is nog net zo mini als voorheen, met een 7,9-inch Retina-display en een gewicht van 300 gram. Nieuw is de True Tone-weergave: die zorgt ervoor dat de kleuren op het scherm zich aanpassen aan het omgevingslicht. De processor heeft een flinke update gehad: de mini heeft een A12 Bionic-chip, vergelijkbaar met de processor van de allernieuwste iPhones.

Nu met Apple Pencil

De allergrootste vernieuwing is dat de iPad mini nu voor het eerst geschikt is voor de Apple Pencil, Apple’s drukgevoelige stylus. Vorig jaar verscheen de tweede generatie van de Apple Pencil, maar bij de iPad mini 5 ben je aangewezen op de oude Apple Pencil van de eerste generatie. Beide Apple Pencils zijn hetzelfde in gebruik, alleen qua opladen en opbergen heeft de tweede Pencil iets voor op de eerste.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Voor de rest ziet de mini 5 er vooral erg bekend uit: geen randloos ontwerp, maar de oude vertrouwde iPad-look, met thuisknop en ingebouwde Touch ID-sensor. De mini is verkrijgbaar in de kleuren zilver, spacegrijs en goud en je kunt kiezen uit een model met 64 of 256 GB.

iPad mini 5 kopen

De iPad mini 5 is vanaf vandaag te koop. Het kan dan nog wel even duren voordat de mini bij je thuis wordt geleverd. De prijzen zijn als volgt:

  • iPad mini 64 GB met wifi: € 459
  • iPad mini 64 GB met wifi + Cellular: € 599
  • iPad mini 256 GB met wifi: € 629
  • iPad mini 256 GB met wifi + Cellular: € 769

Je zou misschien verwachten dat de kleinste iPad ook de kleinste prijs heeft, maar dat is absoluut niet het geval. De iPad 2018 die exact een jaar geleden verscheen, is met  € 359 maar liefst honderd euro goedkoper. De iPad 2018 heeft dan wel in bepaalde opzichten mindere specificaties dan deze nieuwe iPad mini. Zo moet je het doen met minder opslag, een langzamere processor en een mindere selfie-camera. De iPad mini heeft bovendien een beter scherm dan de iPad 2018: naast True Tone is het voordeel dat de mini een volledig gelamineerd display heeft, met antireflectiecoating.

Of kleiner per se fijner is, ligt verder natuurlijk aan wat je ermee van plan bent. Wij zijn niet allemaal fan van het kleine schermformaat: draagbaarheid kan een koopargument zijn, maar zeker als je ook al een grote iPhone hebt voegt het niet per se iets toe.

iPad-assortiment

Het iPad-assortiment van Apple wordt er niet overzichtelijker op. Want wat is er te koop naast de iPad mini 5? Apple verkoopt momenteel de iPad Pro 2018, de iPad voor de professionele en gevorderde gebruiker. Helemaal aan het andere einde van het spectrum vind je de iPad 2018: de ‘gewone’ iPad waarmee de meeste gezinnen prima mee uit de voeten kunnen. Daartussenin – zowel qua mogelijkheden als qua prijs – zit de iPad Air 2019, die vandaag naast de iPad mini gelanceerd is.