Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

‘Nieuw in macOS 10.15: je iPad als tweede scherm’

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties


Lees verder na de advertentie

Een tweede scherm bij je Mac helpt je om efficiënter en overzichtelijker te werken. Maar met een extra monitor bij je Mac ben je over het algemeen gebonden aan één en dezelfde werkplek. Daar zou echter binnenkort verandering in kunnen komen, want Apple schijnt te werken aan een functie waarbij je je iPad als tweede scherm kunt gebruiken. Daarmee ben je stukken mobieler.

iPad als tweede scherm Mac

In september verschijnen macOS 10.15 en iOS 13. En daarmee is het misschien al mogelijk om je iPad als extern scherm te gebruiken bij je Mac. Volgens insiders wordt de functie op dit moment ‘sidecar’ (‘zijspan’) genoemd.

De nieuwe functie is straks te vinden onder de groene maximaliseerknop in het stoplichtje linksboven in Finder-vensters. Onder deze knop vind je in de toekomst een nieuw menu, en daarin kun je aangeven dat een app op een tweede scherm moet worden weergegeven. Dat kan een iPad zijn. Heb je een iPad met daarbij een Apple Pencil? Dan kun je op deze manier je iPad zelfs gebruiken als Wacom-achtig tekentablet.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Daarnaast wordt er ook nog gewerkt aan een functie waarbij je Finder-vensters gemakkelijker kunt ordenen. Zo kun je vensters precies op de helft of op een kwart van het scherm plaatsen, zonder dat je daarvoor de randen blijft verslepen.

De kunst afkijken

Compleet nieuw en revolutionair zijn de hierboven genoemde functies niet. Apple heeft de kunst duidelijk afgekeken bij andere bedrijven en ontwikkelaars. Het gemakkelijker ordenen van vensters is bij Windows al tijden standaard, en op de Mac heb je er het appje Magnet voor. Je iPad als extern scherm? Eveneens niets nieuws onder de zon, bekijk de onderstaande video van Luna Display maar eens.

Magnet en Luna Display zullen niet blij zijn met deze ontwikkelingen, want zij worden hiermee grotendeels overbodig. Eerder overkwam schermdimmer f.lux iets dergelijks toen Apple Night Shift inbouwde.

macOS 10.15

De vernieuwingen zijn onderdeel van macOS 10.15, het toekomstige besturingssysteem van de Mac. Op maandag 3 juni geeft Apple tijdens de WWDC-keynote een sneakpreview hiervan. Naast het bovengenoemde, verwachten we ook dat iTunes in de nieuwe macOS-versie wordt opgeknipt in verschillende apps.

Gedurende de zomer wordt er getest met de nieuwe software, en in het najaar kan iedereen met een geschikte macOS de update downloaden. Wil je op de hoogte blijven van wat macOS 10.15 allemaal voor nieuws te bieden heeft? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: 9to5Mac