Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPad Air 2022 komt eraan: deze verbeteringen willen we zien!

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Het is de iPad die het langst niet meer vernieuwd is, maar volgende week komt daarin verandering. Want tijdens het Apple-event aanstaande dinsdag 8 maart onthult Apple vrijwel zeker de nieuwe iPad Air 2022 (ook wel: iPad Air 5e generatie).

iPad Air het langst niet meer vernieuwd

2021 wat een goed jaar voor de iPad. De iPad Pro werd voorzien van een M1-chip, de iPad mini kreeg voor het eerst in jaren een drastisch nieuw ontwerp en de ‘gewone’ iPad kreeg een nette upgrade en is weer helemaal bij de tijd. Dat betekent dat drie van de vier iPad-modellen vernieuwd werden. De iPad Air had het nakijken. En eerlijk is eerlijk: de iPad Air 4 van eind 2020 is nog steeds een uitstekende tablet. Toch kan de Air op enkele fronten verbeterd worden.

1. Middelpunt

Van de eenvoudigste instap-iPad tot de meest geavanceerde iPad Pro: alle nieuwe iPads in 2021 kregen de functie Middelpunt. Ben je aan het videobellen of -vergaderen, en loop je even het beeld uit? Dan blijft de camera op jou gericht. De iPad Air 2020 is nu de enige iPad in het assortiment zonder Middelpunt. Die functie komt dus zeker naar de nieuwe Air!

2. Betere camera


kooptip

In het verlengde daarvan: om Middelpunt mogelijk te maken, is er een nieuwe camera nodig. De nieuwe selfiecamera maakt waarschijnlijk de sprong van 7 naar 12 megapixels, en het is nu een ultragroothoekcamera. Dat betekent een véél bredere kijkhoek en de mogelijkheid om uit te zoomen. Ook de camera aan de achterzijde gaat er een stukje op vooruit. Die krijgt waarschijnlijk True Tone Flash met 4 leds. Daarmee is het camerasysteem weer gelijk aan die van de iPad mini uit 2021.

3. 5G

De iPhone 12 was de eerste iPhone met 5G, en inmiddels hebben ook verschillende iPads ondersteuning voor deze snelle variant van mobiel internet. Vorig jaar kregen de iPad Pro en de iPad mini 5G. Het kan niet anders of de iPad Air is de volgende in het rijtje. 5G is natuurlijk voorbehouden aan de modellen die wifi én mobiel internet hebben. Veel consumenten kiezen in het geval van een iPad juist vaak voor de versie die alleen wifi heeft.

4. Snellere chip

De iPad Air 2022 krijgt natuurlijk een betere chip: van de A14 Bionic-chip gaat ie over op de A15 Bionic-chip. Dat is de chip die ook de nieuwe iPhone 13 zit, en ook in de nieuwste iPad mini. Ook hier geldt dus dat de iPad Air 2022 niet achter kan blijven bij zijn kleinere broer.

5. Nieuwe kleuren

Apple kiest de laatste tijd weer wat vaker voor kleur. De iPad Air was daarvan een voorbode, met een nog rustig palet in pastelkleurtjes. Vorig jaar pakte Apple uit met een nieuwe iMac in regenboogkleuren. Of het zo gek wordt met de iMac? Twijfelachtig. Maar er komen ongetwijfeld nieuwe kleuren – misschien vergelijkbaar met die van de iPad mini.

En dit blijft voorlopig nog toekomstmuziek

De bovenstaande vernieuwingen komen vrijwel zeker naar de iPad Air 2022. Daarnaast zijn er nog enkele verbeteringen die we ook graag zouden zien, maar die voorlopig nog in de categorie toekomstmuziek vallen. Misschien iets voor de iPad Air 2023?

  • Face ID hoef je niet te verwachten op de iPad Air: je ontgrendelt hem nog steeds met Touch ID via de knop bovenop. Face ID blijft voorlopig nog exclusief voor de iPad Pro.
  • Er zijn vage geruchten dat Apple zijn eigen M1-chip voor de Mac en iPad Pro ook naar de iPad Air zal brengen, maar dat vinden we nu nog wat vroeg.
  • Een mini-led-scherm met achtergrondverlichting? Reken er maar niet op. Zoiets vinden we voorlopig nog alleen op de iPad Pro. Bovendien is het voorbehouden aan de grootste van de twee iPad Pro-modellen. Nog véél te exclusief dus.

iPad Air 2022 prijs en release

iPad Air Touch ID

Op dinsdag 8 maart vindt het eerste Apple-event van het jaar plaats en we denken dat Apple de iPad Air dan gaat presenteren. Snel daarna zal het nieuwe model in de winkels liggen. De prijs van de iPad Air 2022 is naar verwachting gelijk aan die van zijn voorganger: € 669 voor het basismodel.

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws rondom de iPad Air 2022? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: na afloop van het event sturen we je een samenvatting met alle highlights!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!