Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

‘Apple wil nieuwe functies in iOS achter abonnement verstoppen’

Auteur: Ward Edema
18 reacties
iOS abonnement

Apple wil in de toekomst nieuwe functies in iOS achter een abonnement verstoppen. Om deze features gaat het.

Lees verder na de advertentie

iOS-abonnement voor nieuwe functies

Het is ieder jaar dezelfde riedel: Apple kondigt een grote iOS-update aan in juni, en in september is de update voor iedereen gratis te downloaden. Zo ook dit jaar met iOS 18. Maar in de toekomst zou een deel van de jaarlijkse update wel eens betaald kunnen worden …

Volg het laatste nieuws rondom iOS via onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Volgens analist Mark Gurman wil Apple namelijk in een toekomstige iOS-update ‘Apple Intelligence+’ introduceren. Dit is een betaald abonnement waarmee je slimme AI-functies ontgrendelt op je iPhone. Deze functies komen bovenop de andere features van Apple Intelligence die eerder dit jaar zijn aangekondigd.

Maar waarom nu?

Waarom wil Apple na al die jaren gratis updates opeens functies achter een betaalmuur zetten? Volgens Gurman heeft dat te maken met een flinke verschuiving in Apple’s verdienmodel. Doordat de hardware-upgrades per jaar steeds kleiner worden door gebrek aan grote technische innovaties, is de verwachting dat Apple in de toekomst minder nieuwe iPhones gaat verkopen. Om hiervoor te compenseren, wil het bedrijf meer verdienen aan reeds verkochte iPhones met betaalde functies.

Apple maakt ook een verdienmodel van de integratie van ChatGPT in iOS, door een deel van de inkomsten op te eisen als een iPhone-gebruiker een ChatGPT Plus-abonnement afsluit. Waarschijnlijk wordt deze tactiek doorgezet als andere chatbots aan iOS worden toegevoegd, zoals Google Gemini en Anthropic Claude.

Laatste iPhone-golf

Voordat Apple’s nieuwe strategie van start gaat, wil het bedrijf eerst nog een flinke lading nieuwe iPhones verkopen. En dat wordt geen probleem, gezien je een nieuwe iPhone nodig hebt om gebruik te kunnen maken van de (gratis) Apple Intelligence-functies in iOS 18. Dat gaat de verkoopcijfers waarschijnlijk flink opkrikken.

Pas als er genoeg mensen zijn met een iPhone die Apple Intelligence ondersteunen, heeft het voor Apple zin om er een betaald abonnement van te maken – anders zou het afschrikken. Het is dus een kwestie van afwachten.