ChatGPT Plus: ontdek de 3 belangrijkste functies
Direct aan de slag?
1. Je eigen GPT’s
De gratis versie van ChatGPT begint ieder gesprek met een blanco canvas – en dat kan best onhandig zijn. Want als je wilt dat de chatbot op een bepaalde manier reageert, dan moet je dit telkens aangeven in je eerste vraag. Veel extra werk dus. Gelukkig heb je dat probleem met ChatGPT Plus níét. Hiermee is het namelijk mogelijk om een eigen GPT te maken. Dat betekent dat je één keer instelt hoe de chatbot zich moet gedragen, waarna hij zich er bij ieder nieuw gesprek aan zal houden. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een GPT maken die je spelling en grammatica controleert, enkel door hem een tekstje te voeden. Of een GPT die een afbeelding in een bepaalde stijl en formaat genereert op basis van de tekst van je presentatie, zodat je je dia’s gemakkelijk kunt opvrolijken in Keynote of PowerPoint.
Het maken van een eigen GPT is eenvoudiger dan je denkt. Je hoeft niet eens een complexe opdracht uit te schrijven waar de chatbot zich aan moet houden: in plaats daarvan kun je ‘overleggen’ over hoe hij zich moet gedragen, gewoon in een soort chatvenster. Ga hiervoor naar ‘Explore GPTs’ in de zijbalk, en klik daarna rechtsboven op ‘Create’. Door het tabblad ‘Create’ aan de linkerzijde van het scherm te selecteren, kun je in een lopend gesprek uitleggen wat je GPT precies moet doen. Aan de rechterzijde van het scherm kun je vervolgens testen of de chatbot je duidelijk heeft begrepen. Gaat er iets nog niet helemaal goed? Ga dan weer terug naar de linkerzijde van het scherm om verder met de chatbot te overleggen over wat er beter kan. Wat dat betreft lijkt het een beetje alsof je een nieuwe collega inwerkt. Wanneer je tevreden bent, klik je op ‘Save’. Vervolgens vind je je eigen GPT altijd terug in de zijbalk van ChatGPT, of onder ‘Explore GPTs>My GPTs’.
Naast de mogelijkheid om via een chat een nieuwe GPT aan te maken, kun je overigens ook op de ‘ouderwetse’ manier aan de slag gaan door een exacte opdracht voor de GPT te schrijven. Dit heeft als voordeel dat je iets meer controle hebt, en het biedt de mogelijkheid om (tekst)bestanden te uploaden die je GPT kan gebruiken als referentie. Ben je bijvoorbeeld een redacteur, dan kun je op deze manier aan de GPT laten zien hoe je normaliter schrijft. Je vindt deze extra opties in ‘Explore GPTs>Create’, onder het tabblad ‘Configure’. Is het bouwen van een eigen GPT je iets te veel van het goede? Ook dan loont het om op ‘Explore GPTs’ te drukken. Je kunt hier namelijk ook de bouwsels van anderen vinden, en de kans is groot dat daar een GPT tussen zit die al (ongeveer) doet waar je naar zoekt.
Toegang tot ChatGPT Plus is zo geregeld. Ga naar chat.openai.com, en maak een account aan als je dat nog niet hebt. Daarna kun je met de ‘Upgrade plan’-knop in de zijbalk ChatGPT Plus activeren. Je betaalt hiervoor 24 dollar per maand. Kleine bedrijven (met minder dan 150 werknemers) kunnen ook gebruikmaken van ChatGPT Team. Hiermee krijg je alle functies van Plus, maar kun je ook je eigen GPT’s delen binnen het bedrijf. Alles wat je tegen ChatGPT zegt, wordt dan niet gebruikt om het taalmodel achter de chatbot te trainen.
2. Genereer afbeeldingen met Dall-E
AI is niet alleen geweldig voor tekst, maar ook voor afbeeldingen. En laat de ontwikkelaar van ChatGPT nou ook net de toonaangevende afbeeldingengenerator Dall-E hebben ontwikkeld. Waarschijnlijk ben je er al bekend mee, maar kort samengevat maakt Dall-E op basis van een beschrijving een unieke afbeelding. Hierbij kan hij rekening houden met stijl en compositie, en sinds kort kan hij zelfs tekst in de afbeelding verwerken. Dall-E is gratis toegankelijk via de Copilot Designer van Microsoft – het bedrijf heeft een flink aandeel in OpenAI – maar je hebt via deze gratis route wel wat beperkingen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om plaatjes in een bepaald beeldformaat te maken, en daardoor zit je vast aan vierkante afbeeldingen.
Met ChatGPT Plus krijg je toegang tot de volledige versie van Dall-E. Deze kan wél plaatjes genereren in een bepaald beeldformaat. Wil je bijvoorbeeld een plaatje voor je diapresentatie, dan geef je simpelweg aan dat je afbeelding in een beeldformaat van 16:9 moet zijn – of 4:3 als je met een ouderwetse beamer aan de slag moet. Om een afbeelding te maken, hoef je er ChatGPT alleen maar naar te vragen. Zeg bijvoorbeeld ‘Maak een afbeelding van een paars angorakonijn in de stijl van Rembrandt in een beeldformaat van 3:2’. Na een korte ‘denktijd’ verschijnt je afbeelding.
3. Laat ChatGPT zoeken met Bing
In tegenstelling tot de gratis versie van ChatGPT, heeft ChatGPT Plus toegang tot het internet. Dit werkt via de Bing-zoekmachine. Op het moment dat de chatbot specifieke informatie op moet zoeken die niet al in het taalmodel van ChatGPT zit verwerkt, bijvoorbeeld over een recente gebeurtenis of een product dat nog niet zo lang bestaat, dan krijg je kort een laadicoontje te zien. Daarmee geeft ChatGPT aan dat hij even op Bing moet zoeken om zijn kennis bij te spijkeren. In het antwoord zie je vervolgens aanhalingstekens die je naar de bron leiden waar ChatGPT z’n nieuwe informatie vandaan heeft. Zo kun je de chatbot gemakkelijk factchecken.
De mogelijkheid om op internet te zoeken kun je ook combineren met je eigen GPT’s. Zo kun je ook aanscherpen waar ChatGPT zijn informatie vandaan haalt. Zeg bijvoorbeeld dat de chatbot alleen mag zoeken naar pagina’s van icreatemagazine.nl, en hij doet precies dat. Bij het maken van een GPT kun je zelfs nog in het ‘Configure’-tabblad instellen dat de chatbot níét op internet mag zoeken als dit je voorkeur heeft, bijvoorbeeld omdat je zo snel mogelijk antwoord wilt.