Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Waarom Apple’s eerste AR/VR-bril slecht nieuws is voor je iPhone

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iOS 17 xrOS


Lees verder na de advertentie

Een nieuw jaar, een nieuw besturingssysteem voor de iPhone. Zo maakten we in 2022 kennis met iOS 16. Deze update bracht allerlei nieuwe functies naar Apple’s smartphones, waaronder Live activiteiten en een nieuw vergrendelscherm. Dit jaar is iOS 17 aan de beurt, maar door de komst van xrOS – de software voor de aankomende Apple Reality Pro-headset – is Apple genoodzaakt om minder aandacht te besteden aan deze update dan gehoopt. Wat betekent dit voor de nieuwe functies voor je iPhone?

iOS 17 & xrOS

2023 is het jaar van iOS 17, maar we moeten onze verwachtingen voor deze software nu al bijstellen. Volgens de doorgaans betrouwbare Apple-analist Mark Gurman krijgt dit nieuwe besturingssysteem voor de iPhone namelijk niet zoveel grote nieuwe functies dan Apple oorspronkelijk had gepland. En dat is niet alles: naar verluidt zullen ook iPadOS 17 en macOS 14 weinig vernieuwend zijn.

Gurman heeft ook aangegeven waarom er geen grote functies komen naar macOS 14, iPadOS 17 en iOS 17: xrOS. Dit wordt het besturingssysteem voor Apple’s aankomende AR/VR-bril, oftewel de Apple Reality Pro. Volgens de analist ligt de focus bij Apple momenteel volledig op de ontwikkeling van dit nieuwe product, waardoor alle technische middelen van het bedrijf worden ingezet om dit te perfectioneren. En dus niet voor iOS 17 en de andere besturingssystemen.

Welke functies je toestellen dan wel krijgen? Wij verwachten vooral wijzigingen die enigszins onzichtbaar zijn, zoals bug fixes of prestatieverbeteringen. Bovendien denken we dat alle personalisatie-opties die iOS 16 naar het vergrendelscherm van de iPhone heeft gebracht, ook naar de iPad komen met iPadOS 17.

iOS 17 release & Apple Reality release


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Doorgaans worden Apple’s nieuwe besturingssystemen gepresenteerd tijdens de WWDC, een conferentie die ieder jaar plaatsvindt in juni. Daarna gaat Apple alle software-updates volop testen met allerlei bèta-versies. Uiteindelijk volgt een release in oktober, rond de komst van de nieuwe iPhone. Daarom verwachten we iOS 17 dit jaar rond de iPhone 15 release.

De xrOS release is wat lastiger te voorspellen. Volgens de laatste geruchten zal Apple de Apple Reality Pro al voor de WWDC onthullen, zodat het bedrijf de software van dit toestel tijdens deze conferentie kan presenteren. Maar de daadwerkelijke release van de bril verwachten we pas aan het eind van 2023.

Als wij een gok moeten doen, zeggen we november – na de release van de iPhone. Tegelijkertijd denken we dat dan ook de xrOS release plaatsvindt. Zo heeft de bril meteen een besturingssysteem om te gebruiken.

Wil je op de hoogte worden gebracht zodra iOS 17 en xrOS worden uitgebracht? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!