Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple verklapt wanneer iOS 17.5 uitkomt: dit is de datum

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
iOS 17.5 bèta 1 release

Het ging bijna onder met al het geweld van het iPad-event gisteren, maar kort na de presentatie van de nieuwe iPads bracht Apple ook de release candidate van iOS 17.5 uit. En iOS 17.5 RC verklapt wanneer we de uiteindelijke release mogen verwachten.

Lees verder na de advertentie

Wil je op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, zoals over iOS 17.5? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iOS 17.5 RC

iOS 17.5 is nu alweer de vijfde update voor iOS 17, de grote iPhone-update van afgelopen september. Met elke zogeheten punt-release heeft Apple nieuwe functies aan het besturingssysteem toegevoegd. De grootste update was wellicht iOS 17.4. Deze bracht voor gebruikers in de EU de mogelijkheid om alternatieve App Stores te installeren. Maar ook iOS 17.5 bevat wat nieuwigheden, en het feit dat er nu een release candidate is, duidt op een snelle lancering. Dit is er allemaal nieuw in iOS 17.5 RC.

kooptip

Nieuwe functies in iOS 17.5

Zoals gezegd is iOS 17.5 dus niet zo’n grote update als 17.4, maar er zijn toch wat kleine nieuwe functies eraan toegevoegd. Eentje is vooral weer belangrijk voor gebruikers in de VS.

Distributie van apps via web

Apple heeft bevestigd dat de iOS 17.5-bèta ondersteuning biedt voor de distributie van apps via websites, buiten de App Stores om. Ontwikkelaars maken weliswaar nog geen gebruik van deze nieuwe feature om hun apps beschikbaar te maken, maar dat zal snel gebeuren na de uiteindelijke release.

Anti-stalking

Ook opvallend is de nieuwe anti-stalking technologie, die werd ontdekt in de code van iOS 17.5. Deze lijkt speciaal ontworpen voor accessoires zoals AirTags, als deel van de gezamenlijke inspanningen met Google om ongewenste tracking tegen te gaan.

Repair State

Daarnaast heeft Apple in de Zoek mijn-app een slimme nieuwe functie geïntroduceerd: ‘Repair State.” Hiermee kunnen gebruikers met hun Apple ID en wachtwoord bevestigen dat hun iPhone klaar is voor reparatie. Zo kunnen technici eenvoudig de identiteit van de eigenaar verifiëren en de reparatie uitvoeren zonder Stolen Device Protection of Zoek mijn uit te schakelen.

iOS 17.5 bèta 4 Repair State
Bron: MacRumors

Quartiles-spel (maar niet hier)

In de VS en Canada is er tot slot nog iets nieuwe abonnees van Apple News+: na de update naar iOS 17.5 zit er een gloednieuw woordspel, ‘Quartiles’, in de Apple News-app. Of we in Nederland ooit Apple News+ zullen krijgen? Dat weet alleen Apple.

Release van iOS 17.5

Het feit dat er nu de release candidate van iOS 17.5 is, geeft een duidelijke hint wanneer de uiteindelijke lancering zal plaatsvinden. Doorgaans verschijnt de finale versie namelijk een week na de release candidate. Dat zou dus betekenen dat iOS 17.5 ergens volgende week uitkomt. Wij verwachten een release op 14 mei om 19 uur.

Wil je alle nieuwe functies nu al proberen, dan kun je zelf een iOS 17.5 bèta downloaden en installeren. Daarvoor moet je je aanmelden bij het Apple Beta Software Program. Installeren kan vervolgens rechtstreeks via je iPhone, bij ‘Instellingen>Algemeen>Software-update’. Wel raden we af om dit te doen op de iPhone die je dagelijks gebruikt – een smartphone die ergens in een kast ligt, is hier prima voor.

Wil je op de hoogte worden gebracht van het laatste nieuws over iOS 17.5, zoals wanneer de release nou exact plaatsvindt? En van ander Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!