Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

China is blij met deze nieuwe iPhone-functie – maar wij krijgen hem niet

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iOS 16.1.1 China


Lees verder na de advertentie

In iOS 16.1.1 zit een nieuwe functie die alleen werkt op iPhones uit China – en daar zijn we stiekem best jaloers op.

iOS 16.1.1: nieuwe functie in China

Apple heeft gisteravond iOS 16.1.1 uitgebracht, met meerdere bugfixes en beveiligingsupdates voor je iPhone. Ook de iPad krijgt een update naar iPadOS 16.1.1 met dezelfde verbeteringen. Hoewel de update vrij saai lijkt, heeft hij een geheim: er zit stiekem een nieuwe functie in die je alleen kunt activeren op iPhones uit China.

Het heeft te maken met AirDrop. Hiermee is het mogelijk om draadloos bestanden uit te wisselen op de iPhone. Je hebt als gebruiker de keuze of je bestanden wilt kunnen ontvangen van mensen uit je contactenlijst of iedereen – en die tweede optie is nu in China aangepast.

AirDrop vs. China

Selecteer je nu op een Chinese iPhone dat je van iedereen AirDrop-bestanden wilt kunnen ontvangen, dan gaat dit na tien minuten automatisch weer uit. Op iPhones in de rest van de wereld blijft deze optie aan staan tot je het zelf uitschakelt.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

AirDrop China

De kans is groot dat Apple deze functie moest toevoegen door druk van de Chinese overheid. Wanneer mensen hun AirDrop permanent open zetten, hebben ze ook permanent een kanaal waarmee ze posters of andere media kunnen ontvangen die tegen de Chinese overheid in gaan. En gezien AirDrop hiervoor daadwerkelijk werd gebruikt door mensen die tegen het beleid van Xi Jinping zijn, grijpt de Chinese overheid nu op deze manier in.

En wij dan?

Het doel van deze functie is dus allerminst onschuldig – maar toch willen wij hem ook. Maar dan wel als optie. Want hoe vaak komt het wel niet voor dat je AirDrop even op ‘Iedereen’ zet om een bestand van iemand te krijgen, en daarna vergeet de schakelaar weer om te zetten? Dit merk je vaak pas als er opeens een willekeurig bestand in beeld komt op een drukke plek – en gezien dat van alles kan zijn, hebben we dit liever niet.

Of deze functie ook daadwerkelijk naar iPhones buiten China komt? Die kans is er zeker: volgens Bloomberg kun je de functie begin 2023 verwachten op je ‘normale’ iPhone. Een beetje raar voelt het wel: een functie ter onderdrukking van de een, als handigheid voor de ander.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: 9to5Mac