Terug naar Veel apps bekijken zomaar je klembord (en iOS 14 waarschuwt je daarvoor)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Veel apps bekijken zomaar je klembord (en iOS 14 waarschuwt je daarvoor)

Door Laura Grootaarts7 juli 2020 13:473 min. leestijd1

iOS 14 krijgt diverse nieuwe functies om je privacy te beschermen. Een daarvan is dat je iPhone je een melding geeft wanneer een app de gegevens van klembord uitleest. iOS 14 wordt op dit moment getest door een select aantal gebruikers, en nu al blijkt het aantal meldingen aanzienlijk. Veel apps houden dus in de gaten wat er op je klembord staat.

Klembord lezen iOS 14

Apps kopiëren klembord

Als je iets kopieert, wordt het tijdelijk opgeslagen op je klembord. Nu blijkt dat heel veel apps de informatie die je net gekopieerd hebt, inzien. De laatste dagen kwamen er al meldingen over onder meer LinkedIn, Reddit en TikTok die zich hieraan schuldig maken. Maar ook apps als Nu.nl en Marktplaats blijken de inhoud van je klembord te lezen. Zelfs een spelletje als Fruit Ninja doet het.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Als het gebeurt, krijg je bovenaan in het scherm een notificatie waarin je hiervoor wordt gewaarschuwd. In de video hieronder zie je bijvoorbeeld hoe vaak de app LinkedIn het klembord uitleest. Geen fijn idee als je net een wachtwoord of een creditcardnummer gekopieerd hebt. Niet alleen als je iets kopieert op je iPhone, maar ook van het universele klembord: op een ander apparaat waarop je met hetzelfde Apple ID bent ingelogd.

Niet zo bedoeld

Veel van de apps die dit doen, hebben inmiddels beterschap beloofd. Er komt binnenkort een update aan die ervoor zorgt dat de informatie op het klembord niet meer wordt uitgelezen. Opvallend genoeg lijken veel van de betrokken apps toch een plausibele verklaring te hebben. Het is niet een foutje, maar een functie die ook nuttige dingen voor je kan betekenen.

Reddit bijvoorbeeld, checkt of er een linkje op je klembord staat en stelt op basis daarvan al een titel voor een post voor. LinkedIn checkt – om onduidelijke redenen – of er verschillen zijn tussen wat er op je klembord staat en wat je typt. TikTok zegt dat het uitlezen van het klembord onderdeel is van hun anti-spam-maatregelen. Er zijn ook nog heel veel apps die niet weten hoe snel ze hun app moeten updaten, omdat ze er geen flauw idee van hadden dat hun app dit überhaupt deed.

iOS 14 en privacy

Hoe dan ook: als dit najaar iOS 14 verschijnt en apps dit nog steeds doen, dan zullen ze hiervoor een bijzonder goede verklaring moeten hebben. iOS 14 doet nog meer voor je privacy: zo kun je in Safari zien hoe websites met je privacy omspringen en krijgen alle apps in de App Store een pagina betreffende hun privacy-beleid.

Meer weten over iOS 14?
Bekijk dit dossier

 

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 14
Bekijk dit dossier

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Van Hauwe Gilbert
Lezer
Van Hauwe Gilbert

Heb momenteel ios 14.1 geïnstalleerd, is deze funktie nu aanwezig? Bij het het opwaarderen van mijn apple ID saldo, wordt ik doorverwezen naar mijn bank BNP Fortis, daar moest ik de verrichting nog altijd doen met hun bankkaartlezer ! Ik kon dus nog altijd geen QR code inscannen! – apple zou een QR code moeten tonen zodat je deze verrichting via hun Apple Pay systeem kunt doen! Op mijn iPhone Xs staan 2 bank apps, van fortis zelf en van Payconiq by Banckontact. Ik dacht, ze zullen me nu wel doorsturen via deze apps om de betaling te doen, maar… Lees meer »