Terug naar iCreate Q&A 12 maart – lees alle vragen terug
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iCreate Q&A 12 maart – lees alle vragen terug

Door Redactie iCreate11 maart 2021 18:001 min. leestijd113

De Q&A is weer voorbij – wij beantwoorden de laatste openstaande vragen. Hieronder kun je alle vragen en antwoorden nog eens rustig teruglezen. Q&A gemist? Geen probleem! Binnenkort doen we het nog eens. Wil je dan een seintje krijgen, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

Wekelijks Apple nieuws in je mail

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws, tips & aanbiedingen!

Bij iCreate kun je terecht voor al je vragen over de iPhone, Mac en andere Apple-producten! Ongeveer een keer per maand gaan we daar speciaal voor zitten, tijdens de iCreate Q&A. Vandaag vindt er weer een iCreate Q&A plaats. Stel je vraag als reactie onder aan dit bericht en je krijgt vandaag nog antwoord.

iCreate QA maart

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Heb je ook een vraag over je iPhone, je Mac of een ander Apple-thema? Alle Apple-gerelateerde vragen zijn welkom! We beantwoorden ze live tijdens de Q&A. Tot vandaag om 16.00 uur kun je een vraag stellen. Plaats je vragen hieronder bij de reacties. Weet je juist veel over een onderwerp waarover een andere lezer vragen heeft? Schroom niet, en deel je kennis! De beste vragen krijgen een plaatsje in iCreate 127! Bekijk ook onze eerdere Q&A’s.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
nieuwste eerstoudste eerst
Jitse Vanhoutte
Lezer
Jitse Vanhoutte

Hoe kan ik in de Opdrachten-app voor iOS zorgen dat iets herhaalt wordt tot er aan een bepaalde voorwaarde wordt voldaan? Bijvoorbeeld: Ik maak gebruik van een getal (x) om dat te vermenigvuldigen met een bepaald getal, maar ik wil 100 uitkomen en ik weet dus niet op voorhand wat x is en voor de uitkomst 100 zal zorgen. Hoe zorg ik er dan voor er voortdurend wordt gezocht naar de waarde van x en pas stopt met herhalen wanneer de uitkomst 100 is? Alvast bedankt!

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Beste Jitse, ik kan het natuurlijk niet helemaal voor jouw specifieke situatie uitvogelen, maar ik denk dat je met de volgende opdracht een heel eind komt: https://www.icloud.com/shortcuts/cacc5efdf3da4bca9d832e778463601b
Het is de basis voor hoe ongeveer zou moeten werken. Stuur anders nog een mail met meer details naar ons redactieadres, dan kan ik er eventueel nog wat uitgebreider naar kijken (maar geen garanties ?)

Jitse Vanhoutte
Lezer
Jitse Vanhoutte

Hartelijk dank! Ik zal het zeker en vast proberen en hopelijk werkt het?

Paul
Lezer
Paul

Is het mogelijk om de volgorde van pagina’s van het beginscherm te veranderen?

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Dat is helaas niet mogelijk! Wel hebben we een trucje waarmee je supersnel alle apps op één pagina selecteert en ze dan naar een andere pagina sleept. Dan hoeft het ook niet veel tijd te kosten. Hoe dat werkt, leggen we uit in dit artikel (het gaat dan met name om de tweede tip): https://www.icreatemagazine.nl/workshop/app-verplaatsen-naar-volgend-scherm/

Paul
Lezer
Paul

Dankjewel Laura, supertip !

Jos van Gend
Lezer
Jos van Gend

Goedemorgen, in het scherm rechtsbovenin van mijn iPad staan diverse symbolen. Zoals een waaier van mijn WiFi, een pijltje en percentage van de batterij. Mijn vraag is waar is dat pijltje voor?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

De pijl staat voor ‘Locatievoorzieningen’. Wanneer je de pijl in de statusbalk ziet, betekent dit dat dan minste één app je locatie gebruikt. Misschien wil je ook weten welke app dat is. Open hiervoor de Instellingen-app en tik op ‘Privacy>Locatievoorzieningen’. Controleer welke apps ‘Altijd’ toegang hebben tot je locatie en pas dit eventueel aan.
Apple heeft overigens een handig overzicht van de betekenis van de statussymbolen op de iPad: https://support.apple.com/nl-nl/guide/ipad/ipad9940e50c/ipados.

Jos van Gend
Lezer
Jos van Gend

Beste Koen, dank voor je duidelijk antwoord.

Marc
Lezer
Marc

Hebben jullie al eens uitgetest wat het meeste gemakkelijke en uitgebreid te gebruiken is , voor Apple iCloud foto’s of Google foto’s

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Dat is een leuk onderwerp voor een langer vergelijkingsartikel. Ik probeer het nu heel oneerbiedig in een regel of 5, maar misschien kom ik er een keer op terug. Ik persoonlijk ben fan van iCloud, omdat foto’s daarmee meteen ook op mijn andere Apple-apparaten staan (en die heb ik nogal wat ?). En omdat het van Apple zelf is, gaat alles als automatisch. Wat ik bij Google Foto’s mis, is de mogelijkheid om foto’s goed te bewerken – het blijven filtertjes. Ik ben nogal gehecht aan mijn Live Foto’s, en die komen bij Google niet heel goed uit de verf.… Lees meer »

Rico
Lezer
Rico

Dag Laura, ik persoonlijk ben geen fan van Cloud-diensten. Althans niet die bij derden. Iedereen met een NAS (Network Attached Storage) heeft in principe zijn/haar eigen Cloud. Zo heeft, waar ik gebruik van maak, Synology de app Moments. Met deze app worden alle foto’s op de iPhone gecopieerd naar de NAS, dus 1 op 1, zonder kwaliteits verlies. Met de Moments app heb je zodoende toegang overal waar je bent en je een internetverbinding hebt toegang tot je foto’s. Misschien is dit een idee om ook mee te nemen in het vergelijkingsartikel.

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Dankjewel voor de toevoeging. Misschien is het inderdaad leuk voor een grote vergelijking, en daar horen dan inderdaad ook de alternatieven bij.

Marc
Lezer
Marc

Bedankt Laura ?

Paul
Lezer
Paul

“Vroeger” kon ik met ITunes op mijn Windows PC nog wel “illustraties ophalen” als er albums waren zonder afbeelding.
Maar nu, met alleen een IPad en en IPhone, weet ik niet hoe ik een album alsnog van een afbeelding kan voorzien.
Hebben jullie tips?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Het is niet mogelijk om de albumhoes te veranderen, maar er is een omweg. Bij een afspeellijst kan dit namelijk wel. Je kunt de album in z’n geheel in een afspeellijst zetten, door bij een album rechtsboven op de drie puntjes te tikken en voor ‘Zet in een afspeellijst te kiezen’. Open daarna de afspeellijst, tik op de drie puntjes en kies ‘Wijzig’. Tik op de cover en ‘Kies foto’ om een albumhoes te importeren.

Paul
Lezer
Paul

Bedankt Koen, ik ga het proberen.

Patrick Ryckaert
Lezer
Patrick Ryckaert

Ik zou graag de kleur van het lettertype van de icoontjes van het bureaublad veranderen. Hoe doe ik dit?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

De kleur veranderen kan niet. Je kunt hooguit wat kleurfilters toepassen via de Systeemvoorkeuren. Er zijn overigens online tooltjes waarmee je teksten kunt omzetten in creatieve lettertypes. In de link vind je een voorbeeld, maar er zijn er meer van. Geef de naam van de app of het bestand in, kopieer het, plak het in de bestands- of foldernaam in Finder. Ik heb overigens geen idee wat er gebeurt als je je Mac uit en weer aan zet..

https://qaz.wtf/u/convert.cgi?text=iCreate+is+cool

T.E.Algra
Lezer
T.E.Algra

Ik heb een Imac uit 2017, waarop naar OS Mojave draait. Ik moet zo langzamerhadn gaan updaten. Doe ik dat eerst naar Catalina en dan naar Big Sur? Ik lees in iCreate een stuk over het terugdraaien van een update naar Big Sur, omdat het niet zou bevallen. Wat is jullie advies?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Het updaten kun je prima meteen naar macOS Big Sur doen; een tussenstap naar Catalina is niet nodig. Verder zijn er vooral bij de relatief oude Macs (van rond 2013) klachten. Met een iMac uit 2017 zou ik de update zeker aandurven.

Dik J Kleyne
Lezer
Dik J Kleyne

?!? Plotseling, voor mijn gevoel, is het Download pictogram/-map weg rechts onder in de dock.
Ben sinds een week of 2 MacBook pro gebruiker geworden.
Dik J Kleyne
Veenendaal

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Die kun je weer heel eenvoudig terugzetten. Zoek de map Downloads op in Finder (waarschijnlijk staat hij in de zijbalk). Je kunt je muis erop zetten, klikken, en terwijl je vasthoudt gewoon naar het Dock slepen, op de plek waar hij eerst ook stond.

Ernst Bode
Lezer
Ernst Bode

Ik heb een IMac late 2012 met El Capitan. Sinds kort stopt mail direct na het openen.
Heb al op diverse fora gekeken maar vindt geen antwoord. Graag een oplossing.
Ernst Bode

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Omdat Mail het laatst geopende mailtje na het starten automatisch opent, hangt dit waarschijnlijk daarmee samen. Start je Mail met ingedrukte Shift-toets, dan wordt het programma zonder vooraf geselecteerd mailtje geopend. Als het programma weer crasht zodra je het mailtje selecteert, kun je deze e-mail het beste verwijderen. Hiervoor moet je eerst de voorvertoning aan de rechterkant uitschakelen. Sleep hiervoor de rechterrand van de berichtenlijst naar rechts, totdat de voorvertoning helemaal wegvalt. Verwijder het mailtje en sleep de rechterrand van de berichtenlijst weer naar links om de voorvertoning terug te krijgen.

Ton pijnappel
Lezer
Ton pijnappel

Mijn iWatch (4) upload de nieuwe update niet. Ook niet als hij op de lader
Iigt, en de iPhone (11) geladen is. Hij geeft met een rood bolletje op watch en phone wel de beschikbaarheid van de update aan.
Mijn echtgenote heeft dezelfde combinatie en daar ging het zoals altijd, namelijk prima

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Meestal helpt het om zowel de Watch als de iPhone uit en dan weer aan te zetten, en het dan opnieuw te proberen. Je vindt de update dan opnieuw via het rode bolletje. In dit geval zou ik allebei de manieren om te updaten eens proberen, dus via de iPhone of de Watch (zie ook https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/macos-big-sur-11-2-3/ voor beide methodes).

Lukt het dan nog niet, dan kun je hier even kijken: open de app Watch op je iPhone, tik op ‘Algemeen>Gebruik>Software-update’ en verwijder het update-bestand. Ook dan kun je het weer opnieuw proberen.

Martien Opschoor
Lezer
Martien Opschoor

Kan ik een 27inch beeldscherm aansluiten op een MacBook Air met M1 chip

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Ja dat kan. Bij de M1 is dat wel beperkt tot één enkel extern scherm – voor veel mensen is dat genoeg, maar misschien handig om te weten. Afhankelijk van de monitor heb je wel een verloopstukje nodig.

Fons
Lezer
Fons

Hallo, ik heb in “agenda” een aantal verschillende agenda’s (gezin, werk, klussen, voor vakanties-reisplanning) waaronder enkele die ik uitsluitend zelf gebruik en ook gedeelde agenda’s.
Nu biedt de remote app van mijn auto de mogelijkheid ‘agenda’ te delen, waardoor afspraken met bestemming in het navigatiesysteem van de auto komen.
Als ik dat doe worden echter in één keer álle agenda’s gedeeld met de voertuig app.
Is er een manier om een selectie te maken, of slechts 1 agenda met de voertuig app te delen?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Beste Fons, ik vrees dat dit niet mogelijk is. Eventueel kun je in de voertuig-app zelf agenda’s selecteren om te tonen, maar vanuit iOS is het niet mogelijk om alleen toegang tot bepaalde agenda’s te geven.

Betty
Lezer
Betty

Ik zie op facebook in de reacties/beantwoorden helemaal rechts niet meer het aantal en de emojjies….door de lijntjes links van de antwoorden is alles te ver naar rechts opgeschoven…..kan aan fb liggen natuurlijk en niet aan de iphone…??‍♀️

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Ik verwacht dat dat inderdaad aan de app van Facebook ligt. Ik zie dat er heel recent een update is verschenen, dus misschien kun je de app gewoon even bijwerken en is het dan al weer goed. Zo niet, dan kun je de fout via de App Store eventueel melden bij Facebook. Als je het heel storend vindt, zou ik tot die tijd Facebook gebruiken via Safari, gewoon via de website dus.

Dirk Degreef
Lezer
Dirk Degreef

Goedemiddag, m’n vriendin heeft een MacBook en iPhone (beide met het recentste besturingssysteem). Op de iPhone komt de agenda prima. Op de MacBook komen sommige afspraken echter niet tevoorschijn. Beide ingelogd met dezelfde Apple ID…
Ik heb www reeds afgeschuimd naar mogelijke oplossingen, maar zonder concrete oplossing. Wat zijn de punten op wat ik moet letten? Ze werk met een @hotmail.com adres.
Alvast heel erg bedankt!

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Dat vind ik lastig om vanaf een afstand op te lossen, want er kunnen heel veel dingen aan de hand zijn. Apple heeft er zelfs een checklist voor gemaakt, die is te vinden via de onderstaande link. Wat ik altijd doe als werkelijk niets meer werkt, is via de Systeemvoorkeuren even uitloggen van mijn Apple ID en dan weer opnieuw inloggen. Daarna staat alles vaak automatisch weer goed.

https://support.apple.com/nl-nl/HT203521

Rick
Lezer
Rick

Op mijn iMac heb ik de foto’s in mijn albums op een voor mij logische vorm gerangschikt maar het het afspelen op een Apple TV worden ze in een heel andere en voor mij onduidelijke volgorde weergegeven. Is daar een oplossing voor?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Deze vraag is vaker voorbij gekomen, maar helaas is daar geen goede oplossing voor. Ik zou zo’n irritatie dus ook melden bij Apple, misschien lossen ze het een keer op. Tot die tijd werkt wellicht het volgende: misschien werkt het op de Apple TV beter als je Mediadeling gebruikt. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Delen’ op je Mac en zorg ervoor dat ‘Thuisdeling’ en ‘Mediadeling’ zijn geselecteerd en voer de Apple ID en het wachtwoord in waarmee je Thuisdeling hebt ingesteld. Selecteer ‘Deel foto’s met Apple TV’ en klik op ‘Kies’. Klik op het venstermenu ‘Deel foto’s uit’, zorg ervoor dat het aankruisvak… Lees meer »

Ria
Lezer
Ria

Voor mij werkt deze oplossing: selecteer alle foto’s uit het album. Kies dan voor Archief, Exporteer. In het venster dat je nu krijgt selecteer je bij Bestandsnaam ‘Opeenvolgend’ en geef je een naam in bij Opeenvolgend voorvoegsel.
Als je dan de foto’s exporteert naar een nieuwe map en die map bekijkt op AppleTV staan ze perfect in de juiste volgorde

Walter van Loon
Lezer
Walter van Loon

Mijn Imac is al weer 5 jaar oud.Vraag:Kan ik de IMac gebruiken als monitor voor een aan te schaffen IMac Mini?

Don
Lezer
Don

+1! Mijn iMac late 2015 zou ik ook graag als monitor gebruiken voor de mini.

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Vroeger kon het wel, toen was het zelfs een specifieke functie van macOS, maar Apple heeft dat flink moeilijker gemaakt. Het een en ander is ook afhankelijk van de Mac-modellen die je hebt en van het besturingssysteem dat erop geïnstalleerd is. Er is wel een soort dongel die je kunt kopen en waarmee het mogelijk zou moeten zijn, Luna Display. Goedkoop is-ie niet. Meer informatie daarover vind je op de volgende website: https://shop.astropad.com/

Michel Drogt
Lezer
Michel Drogt

Teams zegt geen internet te hebben. Terwijl andere programma’s wel draaien.

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Soms is het al genoeg om de verbinding eerst te verbreken, en om daarna meteen opnieuw connectie te maken. Werkt het daarna nog niet, dan is het het gemakkelijkst om de web-app van Teams te gebruiken, gewoon in de browser dus. Je kunt hier inloggen met dezelfde gegevens als voor de ‘gewone’ Teams-app: https://www.microsoft.com/nl-nl/microsoft-teams/log-in

Ton Dankers
Lezer
Ton Dankers

Hoi Ik ben in bezit van een MacBook Air uit 2018. Bij het afsluiten ( via uitzetten ) duurt het regelmatig erg lang qua afsluiten en als ik dan de Macbook weer open is hij zelf opgestart en geeft hij aan dat ik vanwege een fout de Macbook heb opgestart. Er is dan ook een foutmeldingsbestand aanwezig wat ik dan doorstuur naar Apple. Doe ik iets verkeerds?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Ton, dat klinkt alsof er een proces is dat het afsluiten van je Mac verstoort. Waarschijnlijk is dat een programma dat automatisch wordt opgestart met je Mac. In ‘Systeemvoorkeuren>Gebruikers en groepen’ zou ik op het tabblad ‘Inloggen’ items weghalen en kijken of dat het probleem oplost. Is dat nog niet genoeg, dan vind je in de ‘Bibliotheek’ van je gebruikersmap nog de map ‘LaunchAgents’. Verplaats de items in deze map tijdelijk naar een nieuwe map op je bureaublad en kijk of dat soelaas biedt. Vervolgens kun je weer items, een voor een, terugzetten en uitproberen of het probleem weer… Lees meer »

Ton Dankers
Lezer
Ton Dankers

Sven, Bedankt ga de stappen volgen.
mvrgr. Ton

Jan Klijnsmit
Lezer
Jan Klijnsmit

Ik heb 2 issues (sorry) 1) Wanneer ik mijn iMac 2017 met BigSur 11.2.2 opstart krijg ik geregeld op mijn scherm te zien: Het bestand is onvindbaar. Ik kan het wegklikken met OK. Het komt geregeld terug, maar ik heb geen idee hoe en waarom het gebeurt. Iemand een idee? 2) Op mijn Gmail account op mijn iPhone 12 met laatste update kan ik al geruime tijd in de iPhone app Mail mijn gelezen emails niet normaal naar de prullenmand vegen. Het kan wel met mijn iCloud- en Hotmail account. Daar zie ik wel de prullenmand. Ook op mijn iMac… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Jan, je eerste probleem klinkt ook alsof er iets automatisch opgestart wordt, net als bij de vraag hierboven. Ik zou dan ook dezelfde stappen volgen om het probleem op te lossen.
Voor het tweede probleem ga je naar ‘Instellingen>Mail>Accounts’. Kies hier Gmail en tik daarna op je e-mailadres bovenin. Kies vervolgens de onderste optie ‘Geavanceerd’ en kies hier dat je mails wilt verwijderen en niet archiveren.

Ramesdonk
Lezer
Ramesdonk

Nieuwe fotos komen in fotostream, maar sommige niet terwijl ze van dezelfde sessie komen. Waar kan dat aan liggen?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Fotostream is gewoon raar. Soms komt het omdat de app Camera nog geopend is, die moet je dan helemaal afsluiten. Want anders wordt er niks geüpload. Soms zit er ook een vertraging in. In het uiterste geval adviseert Apple om Fotostream eerst helemaal uit te zetten en dan weer in te schakelen. Dat doe je via ‘Instellingen>Je naam>iCloud>Foto’s>Upload naar mijn Fotostream’. En dat moet je dan doen op alle apparaten waarop je fotostream wilt gebruiken.

Heuvelmans
Lezer
Heuvelmans

Beste, Is er een manier om je Imac 27 inch zonder aankoopfactuur terug te laten repareren. Bezit een redelijk oude Imac, nu wou ik hem leeg maken en opnieuw installeren , MAAR ben iets te ijverig aan de slag gegaan, en nu komt er alleen nog maar een bestandteken (zo een omslag precies) en maakt hij een piepend geluid bij opstarten, vraagt om een specifieke code, welke ik niet meer heb. Ben ermee naar een Apple store geweest, en daar vragen ze dus de aankoopfactuur. Na een jaar of 8 heb ik deze niet meer natuurlijk. Dus daarom deze vraag… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi! Is het niet gewoon mogelijk om een opstartschijf van macOS te maken (zie https://www.icreatemagazine.nl/?s=opstartschijf) en de Mac opnieuw te installeren? Bij de betreffende artikelen staat altijd de uitleg hoe je de installatie in gang zet. Je hebt er wel een werkende Mac voor nodig helaas.

Heel misschien kun je ook tijdens het opstarten (net voordat het Apple-logo verschijnt) de toetsen Shift+Option+Cmd+R ingedrukt houden. Hiermee start je het herstelproces naar fabrieksinstellingen.

Huevelmans
Lezer
Huevelmans

dat is ook deel van het probleem dat ik misschien vergat te melden, het apple logo vreschijnt niet meer

Linda
Lezer
Linda

Ik maak regelmatig foto’s met mijn iPhone XR en iPhone SE. Vervolgens zet ik deze op mijn computer. Wanneer ik een e-mail vanaf mijn computer verstuur met een aantal foto’s in de bijlage, is het bestand bijna altijd te groot (ik kan max. 20 MB per e-mail versturen).
Kan ik deze ook verkleinen in mijn telefoons of kan dat verkleinen op de iMac of erger nog: is het überhaupt niet mogelijk?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Ik zou ze niet verkleinen. Er zijn verschillende manieren om ze gewoon in volledige grootte te sturen. Bijvoorbeeld via WeTransfer (https://wetransfer.com/). Je kunt ook foto’s delen via de app Foto’s op de Mac, de ontvanger krijgt dan een linkje naar het gedeelde album dat je maakt. Ga in de app Foto’s en klik op het plusje achter ‘Gedeelde albums’. Je kunt dan mensen uitnodigen voor een album.

Cornis
Lezer
Cornis

Hallo. Ik heb 2 accounts. Eerst een en toen er iets fout ging een andere. Kan ik nu de foto’s ( daar gaat t om) van de oude naar de nieuwe exporteren/importeren? Graag duidelijke reisgids svp.
Bedankt.
CF

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Beste Cornis, als het goed is, staat je eerste fotobibliotheek dus nog bij het gebruikersprofiel van je oude account. Log in op je oude account en versleep je fotobieb naar de map ‘/Gebruikers/Gedeeld’. Log vervolgens in met je nieuwe account, en verplaats de map weer naar de Foto’s-map van je nieuwe account. Start Foto’s vervolgens met ingedrukte Option-toets en je kunt de oude bibliotheek selecteren.

Het samenvoegen van twee Foto-bibliotheken is helaas niet mogelijk met de standaardmogelijkheden van macOS. Eventueel zijn hier programma’s voor, maar die zou ik zelf nog moeten zoeken ?

Hans van der Schraaf
Lezer
Hans van der Schraaf

Beste redactie, sinds ik Big Sur gebruik is het niet meer mogelijk om te synchroniseren met mijn Netgear RN426 NAS. De boodschap verschijnt steeds “VPN niet verbonden”. In de vorige OSX versies nimmer last gehad. Ik gebruik geen VPN en kan nergens vinden of ik een instelling kan aanpassen. Hebben jullie een idee?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Helaas hebben we geen Netgear-NAS hier, dus ik kan het niet uitproberen. Ik lees wel op internet dat er meer mensen problemen hebben met de Netgear-verbinding vanuit Big Sur. Gebruik je speciale programma’s van Netgear om verbinding te maken? Eventueel moet je deze nog updaten of is het nog wachten op een update van Netgear.

Hans van der Schraaf
Lezer
Hans van der Schraaf

Hartelijk dank, ik ga op zoek.

Gerritjan
Lezer
Gerritjan

De handenwasapp op mijn Applewatch vind ik een nuttige app, maar sinds kort hoor ik geen signaaltje meer als ik klaar ben met wassen. Als ik goed oplet voel ik hem nog wel trillen, maar zo’n signaal is handiger, bovendien begrijp ik niet waarom het plotseling niet meer werkt.
De overige geluidsignalen werken overigens nog wel gewoon.

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Er is niks mis met je Watch, het lijkt erop dat Apple het geluidje verwijderd heeft. Sinds een van de laatste updates melden steeds meer mensen dat ze het geluid missen. Waarom het geluid is weggehaald, weet niemand, voor mij persoonlijk is de hele functie nu onbruikbaar geworden. Hopelijk komt ie met een volgende update weer terug.

Eelco Kingma
Lezer
Eelco Kingma

Beste, ik heb vorig jaar een iMac gekocht. Op mijn externe schijf staan al mijn belangrijkste bestanden en foto’s. Nu is die harde schijf vol en ik wil dit overzetten naar een gekochte Samsung T5 SSD. Hoe doe ik dat?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Eelco! Kun je niet beide schijven gewoon aansluiten op je Mac en alle bestanden verslepen? Dat is volgens mij de gemakkelijkste weg.

Johan De Vries
Lezer
Johan De Vries

Beste redactie, ik ben in bezit van een iMac en twee iPhones en een werk iPad en ik gebruik die fantastische AirPods Pro. Na het opstarten van de iMac moet ik altijd verbinding maken want de AirPods verbinden niet automatisch met de iMac maar wel met de iPhones. Zit hier een soort rangorde in of moet ik iets ergens nog instellen ? Heb dat niet kunnen vinden.
Dank voor de reactie !

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Sinds Big Sur moet verbinden automatisch gaan op de Mac, bij eerdere versies kan dat echter nog niet.
Eventueel moet je de functie onder Big Sur nog activeren via ‘Systeemvoorkeuren>Bluetooth’. Kies daar voor ‘Opties’ naast de AirPods en kies de juiste optie bij ‘Verbind met deze Mac’.

Karel Tomei
Lezer
Karel Tomei

Met schijfhulpprogramma kun je een losse schijf wissen en kiezen uit verschillende mogelijkheden.
Een er van is Mac Os uitgebreid journaled versleuteld, je geeft dat een wachtwoord in.
Ik gebruik het al jaren.
Maar bij nieuwere schijven staat die mogelijkheid er niet meer bij.
Hoe kan ik dat activeren, of gaat het niet door de structuur van de schijf ?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Beste Karel, volgens mij heb je die optie voor een versleuteling nog steeds bij de nieuwere bestandsstructuur ‘APFS’. Ik zou aanraden om deze te gebruiken. ?

Eiko Smid
Lezer
Eiko Smid

Er staat een update voor de iWatch klaar, maar hij geeft aan, te weinig ruimte om te installeren, verwijder apps.
Echter na verwijderen van bijna alle apps is er alleen meer ruimte gebrek ontstaan.
Wat moet ik doen om wel ruimte te maken voor de installatie?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Apple heeft er een beetje een zootje van gemaakt bij watchOS 7. Ik gok dat je een Apple Watch Series 3 hebt? Die heeft nauwelijks genoeg ruimte voor de update. Je bent al goed begonnen door apps te verwijderen – vreemd dat er dan nog minder ruimte is. Er is eigenlijk maar 1 oplossing, en dat is de Apple Watch wissen en als nieuw configureren. Apple heeft daarvoor het volgende stappenplan klaargezet: https://support.apple.com/nl-nl/HT211283

Jozef Leenaerts
Lezer
Jozef Leenaerts

Beste, ik heb sinds enkele weken mijn oude IPad vervangen door een iPad air 2020. Alles gaat sneller enz als beloofd in reviews, echter blijft het gebruik van de touch ID – nu op de power switch – tegenvallen. Ontgrendelen of paswoord vrijgave via Touch id lukt in 7 van de 10 keer NIET. Intussen heb ik me al een standaard manier van vastnemen aangeleerd ?! ?, en één vinger 5 keer ingelezen waarmee het even beter lukt, maar na een week zit er niets anders op dan opnieuw vinger (s) in te lezen. De “uit-stekende” power knop en mijn… Lees meer »

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Ik heb ook zo’n iPad, en ik was er eerlijk gezegd heel snel aan gewend. Ik lees dat je de iPad vaak ongewild uitschakelt, dat betekent dat je te hard duwt. Je hoeft je vinger echt maar neer te leggen op de knop, that’s it. Geen druk uitoefenen. Helpt dat iets? Voor de rest heb je het nodige al gedaan (soms kan het ook handig zijn om vingers van je andere hand te registreren). Ten slotte kun je er nog voor kiezen om de ouderwetse toegangscode te gebruike. Verder wens ik je ondanks deze irritatie toch heel veel plezier met… Lees meer »

Ton
Lezer
Ton

Beste redactie.
Wat prettig dat jullie deze mogelijkheid bieden.
Ik heb een jaartje het Norton antivirus programma gebruikt op mijn iMac en iPhone. Sedert een maand heb ik het overal verwijderd omdat ik er met name op de iMac meer last van had dan plezier. De computer was regelmatig niet vooruit te branden en te pas en te onpas verschenen er allerlei onnodige vragen cq meldingen.
Mijn vraag nu is:
Is het nodig om te werken met een anti-virus programma op de iMac en iPhone?
En zo ja, welk programma adviseren jullie mij dan.
Alvast hartelijk dank voor uw reactie en met vriendelijke groet, Ton.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Beste Ton, groot gelijk om Norton Antivirus van je Apple-devices te verbannen. We gebruiken geen antivirus op onze Macs, vrijwel nergens voor nodig. Je kunt veel beter kijken naar diverse programmaatjes van https://objective-see.com. Deze beveiligen je Mac ook tegen virussen en malware, maar op een veel minder invasieve manier. Op de iPhone heb je helemaal geen security-apps nodig.

Annet
Lezer
Annet

Goedenmiddag, ik ben mn foto’s aan t opruimen en organiseren ( op n externe schijf een mappen structuur gemaakt). Nu gaan de foto’s op mn oude Imac met Iphoto programma probleemloos met de aanmaakdatum naar mijn schijf alleen de foto’s op de macbook met Photo programma maken de verplaatsdatum (van vandaag)aan. Met andere woorden mn info van de gemaakte foto veranderd. Wat zou ik hier aan kunnen doen? Of is t een settings probleem van mijn macbook?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Je doet niets verkeerd, maar het klopt: bij het exporteren van originelen verlies je dit soort metagegevens. metagegevens. Daar is wel een (omslachtige) oplossing voor. Zet je in het exporteer-menu een vinkje bij ‘Exporteer IPTC als XMP’ dan krijg je de toegevoegde metagegevens als extra bestand. Zo gaan de gegevens in ieder geval niet verloren. Als je foto’s weer in Foto’s staan, kun je de datum en de tijd weer aanpassen via ‘Afbeelding>wijzig datum en tijd’ – maar ideaal is het niet.

Paul Graafland
Lezer
Paul Graafland

Hallo redactie. Kort geleden een I pad air gekocht erbij gekocht. Ik wist dat daar usb C op zat maar ik wist niet dat nergens een adapter te krijgen zou waar mijn oude spullen op passen. Koptelefoon, usb microfoon, hdmi adapter, SD kaart lezer, enz. Moet ik al die onderdelen opnieuw aanschaffen of is er een oplossing?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Beste Paul, je kunt elke usb-c-adapter gebruiken die ook met MacBooks werkt, bijvoorbeeld deze: https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1098717&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fanker-premium-7-in-1-usb-c-hub%2F9300000000702081%2F&name=Anker%20Premium%207-in-1%20USB-C-hub
Alleen de koptelefoonaansluiting zal lastig worden, want die vind je nauwelijks op deze usb-c-hubs.

Jaap
Lezer
Jaap

Hallo redaktie, ik heb een nieuwe Macbook Air M1 besteld, waarbij ik graag een hub wil hebben die gemakkelijk mee kan, met in ieder geval een SD cardreader, HDMI aansluiting en USB 3 aansluiting.
k las ergens dat er ook problemen kunnen zijn met hub’s en de nieuwe M1 Macbooks, hebben jullie een aanbeveling?
Ik zag ergens een LINQ USB hub 7 in 1

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Wij hebben doorgaans goede ervaringen gemaakt met de usb-c-hubs van Anker, zie de link twee vragen hierboven. ?

Jaap
Lezer
Jaap

Dag Sven, bedankt voor jullie reactie, helemaal top, en nog een mooi prijsje ook!
Ik kan bijna niet wachten tot die nieuwe Macbook komt!

Joëlle Blondeel
Lezer
Joëlle Blondeel

Ik zou graag een nieuwe iMac 27 inch kopen , maar wacht op de M1 versie. Ik heb vernomen dat bij het overzetten van alle data uit mijn huidige iMac, alle postbussen in Mail van het deel “op mijn mac” zouden verloren gaan . Klopt dit en/of hoe is het te vermijden ?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Ik dacht eerlijk gezegd dat ‘Migratie-assistent’ dit ook overzet. Voor de zekerheid kun je in de ‘Bibliotheek’ van je gebruikersmap de map ‘Mail’ apart back-uppen en op je nieuwe Mac weer in je ‘Bibliotheek’ plaatsen. Dan is ‘Op deze Mac’ sowieso veilig.

Joëlle Blondeel
Lezer
Joëlle Blondeel

Dank u , bestaat de kans dat jullie een workshop maken over Migratie assistent en beste manier om gegevens naar een nieuwe iMac over te zetten.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Daar kunnen we inderdaad weer een keer naar kijken, goed idee!

Pieter Spaargaren
Lezer
Pieter Spaargaren

Hallo. Ben heel blij met en trots op mijn iphone 12. Maarrrr, als ik spontaan reactie(s) krijg van Siri terwijl ik lekker zit te Netflixen, krijg ik wel eens een sik! Hie kan Siri soms ‘spontaan’ ergens op reageren?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Dat is een bekend probleem van Siri. Hij reageert soms gewoon op zinnen die in een serie worden gesproken bijvoorbeeld. Leg je je iPhone met het scherm naar beneden op tafel, dan is Siri echter inactief! Een goed trucje voor de Netflix-avonden.

Hans.
Lezer
Hans.

Redaktie, als ik mijn iPhone 8 via ituns met mijn mac wil synchroniseren krijg ik al jaren dit bericht: “De iPhone kan niet worden gesynchroniseerd, omdat de synchronisatie sessie niet kan worden beëindigd “en moet ik allerlei truchjes uithalen om mijn foto’s goed op de tel. te krijgen. Is er een oplossing om dit te omzeilen ik ben toch niet de enige waar dit verschijnsel zich voordoet? ps. Ik werk niet met de cloud dus via die weg is geen oplossing.
In afwachting vast bedankt Hans.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Hans, als de cloud geen optie is, dan zou je toch eens je iPhone helemaal opnieuw moeten installeren en kijken of het probleem dan nog steeds optreedt. Een andere oplossing kan ik zo gauw niet bedenken ?

Kees Ahaus
Lezer
Kees Ahaus

Als ik een mail schrijf en ik krijg daar antwoord op wordt dit gewoonlijk in de oorspronkelijke mail bijgevoegd. Dat is vaak makkelijk, maar soms zou je het antwoord apart willen houden van de oorspronkelijke mail. Kan dit?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Nee, helaas niet. Je kunt deze zogeheten ‘Conversatie’-weergave in en uitschakelen voor geen of alle mails. Een selectie maken is niet mogelijk.

Lodewijk
Lezer
Lodewijk

Ik kreeg een apple watch en vermoed een Eerste model. Kan die niet koppelen aan mijn iPhone XS. Is waarschijnlijk niet ontkoppeld van die van mijn dochter. Na enkele niet bewuste code ingaven moet ik die koppelen aan de iWatch. Kan die gereset worden zonder koppeling?

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

De eerste generatie Apple Watch is niet te koppelen aan een iPhone met iOS 13 of hoger. Je zegt dat je een iPhone XS hebt, dus vermoedelijk staat daar al iOS 14 op. Dus ik ben bang dat je er niet veel aan hebt …

Bjorn van der Neut
Lezer
Bjorn van der Neut

Hallo. Als je chrome in 2 losse tabbladen open hebt staan (bijv 1 incognito en 1 normale) dan je met cmd+tab niet wisselen tussen deze 2 schermen. Enkel met mijn touchpad of apple muis met 2 vingers.

Is er echt geen sneltoets waarbij dit wel kan?

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Niet helemaal. Met Cmd+` switch je tussen twee openstaande vensters van hetzelfde programma, maar die mogen dan weer niet schermvullend geopend zijn. De Incognito-modus lijk hiermee niet te werken, dat is weer een verhaal apart.

Staf Rasschaert
Lezer
Staf Rasschaert

Mijn mails komen zowel op de MacBook Pro, op de iPad als op de iPhone binnen. Op mijn iPhone kan ik 4 mails van verschillende dagen niet verwijderen terwijl dit op de MacBook en de iPad perfect lukt deze te verwijderen. Kan dit opgelost worden ?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Staf! Dit is waarschijnlijk heel gemakkelijk op te lossen door het mail-account op je iPhone te verwijderen en direct weer opnieuw toe te voegen.

Staf Rasschaert
Lezer
Staf Rasschaert

Net gedaan en vervelend probleem is opgelost. Heel veel dank.

Winne Patrick
Lezer
Winne Patrick

Als ik op mijn MacBook air een app of programma open, opent die niet in een schermvullende weergave. Ik moet telkens op het groen bolletje klikken om een schermvullende weergave te krijgen. Alvast bedankt

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Daar is niets aan te doen, dat heeft Apple zo bedoeld. Je kunt het venster wel handmatig tot een schermvullend formaat vergroten (door de hoeken van het venster te verslepen), dat onthoudt macOS.

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Ik gebruik zelf meestal gewoon de sneltoets ctrl + command + F om de schermvullende weergave te openen, iets minder gepriegel dan dat groene knopje. En er is een trucje voor, maar dat werkt niet altijd even goed. In ‘Systeemvoorkeuren>Algemeen’ haal je het vinkje weg bij ‘Sluit vensters bij het sluiten van een app’. Vervolgens sluit je een app terwijl hij schermvullend is. De volgende keer dat je ‘m opent, is dat (meestal) fullscreen.

F Donkers
Lezer
F Donkers

Wat is stroken ?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Dat zijn de notificatie-stroken die heel kort in boven in beeld verschijnen als je bijvoorbeeld een Whatsappje ontvangt…

Ger Peters
Lezer
Ger Peters

Ik ben toe aan een nieuwe iMac 21,5. Komt daar ook een nieuwe van met M1 chip in oktober 2021?

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Er wordt wel gespeculeerd over een compleet nieuw ontworpen iMac die dit najaar zou moeten verschijnen. Er zouden nieuwe modellen komen ter vervanging van de 21,5- en 27-inch modellen. Apple maakt dan ongetwijfeld ook de overstap naar (een nieuwe en verbeterde versie van) de M1-chip. Dus als je een nieuwe Mac nodig hebt, zou ik nog even afwachten als dat kan! Meer lees je in dit artikel: https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/nieuwe-design-imac-2021/

JanW
Lezer
JanW

Wanneer ik een e-mail bericht verstuur van …@live.nl naar ….. @hetnet.nl (beiden postbussen zijn “mijn”bezit) dan kan ik op mijn MacBook Air en Mac bij sommige e-mails wel de inhoud lezen en bij anderen weer niet. Dit verschijnsel doet zich voor nadat MacOS Big sur werd geïnstalleerd. Bekijk ik bedoelde e-mails op mijn iPad dan zijn ze allemaal van inhoud voorzien.
Ten overvloede, ik zie dus wel dat er een e-mail is bezorgd en door wie, maar onder die “streep” dus geen in houd.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Ook in dit geval kan ik helaas alleen maar aanraden om de mail-accounts op je Mac tijdelijk te verwijderen en vervolgens opnieuw toe te voegen. Dat lost dergelijke problemen in de meeste gevallen heel snel op.

Ger Peters
Lezer
Ger Peters

Ik heb een aantal documenten in downloads staan, die ik bij elkaar in een map wil zetten. hoe gaat dat?

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manier: open de map Downloads. Houd de Command-toets ingedrukt en klik een voor een op de bestanden die je in één map wilt zetten. Alles geselecteerd? Dan tik je in het menu bovenin op ‘Archief>Nieuwe map met selectie’. Die map kun je vervolgens naar de gewenste plek slepen.

Dirk Wijmer
Lezer
Dirk Wijmer

Dit bericht heeft een structuur die niet kan worden weergegeven. Vraag de afzender om het bericht opnieuw te sturen met een andere structuur of vanuit een ander e-mailprogramma.
Als ik een artikel ed stuur naar een ontvanger met iPad of iPhone komt de mail correct aan. In de aan mijzelf gerichte zelfde mail staat de boven staande melding!
Is dit gebruikelijk? Ik ben benieuwd naar uw antwoord, en voor straks een goed week end! Groet.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hm, dat klinkt een beetje zoals de vraag van Ger hierboven. Is het een optie om je mail-account op je Mac tijdelijk te verwijderen en opnieuw toe te voegen? Zoals gezegd, dergelijke problemen worden hierdoor snel opgelost ? Jij ook een goed weekend!

Hans van Gorp
Lezer
Hans van Gorp

Beste mensen van de redactie, Ik heb een iMac uit 2014 met daarop iCloud Drive die prima werkt. Goed te zien op mijn iPhone en iPad en via internet op iCloud.com. Nu heb ik deze week een nieuwe M1 MacBook Air gekocht en probeer daar de iCloud Drive bestanden te openen m aar dat lukt me niet. Ik heb op beide macs ingelogd met mijn  ID en heb in systeemvoorkeuren in het  ID venster bij iCloud iCloud Drive aangevinkt en daar bij de opties de map ‘Bureaublad en Documenten’ aangevinkt. Nu verschijnt in de Finder links wel iCloud… Lees meer »

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Da’s een lastige om van afstand op te lossen! Ten eerste, je kunt je Macs beide koppelen met hetzelfde Apple ID. Heb ik ook, soms weet ik niet eens meer achter welke Mac ik aan het werk ben geweest. Da’s geen probleem. Het kan zijn dat het wat langer duurt (je zegt dat je hem deze week gekocht hebt, dus dat is nog recent). Wat je kunt proberen, is om in iCloud Drive op je nieuwe Mac een folder aan te maken. Soms verschijnt de rest van de folders dan ook automatisch. Een andere optie is om even uit te… Lees meer »