Terug naar HomePod 2023 is op deze vlakken slechter (en zo verdedigt Apple dat)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

HomePod 2023 is op deze vlakken slechter (en zo verdedigt Apple dat)

Door Ward Edema3 februari 2023 10:043 min. leestijd0

De HomePod 2023 is op veel fronten verbeterd, maar er zijn ook concessies gedaan – en Apple verdedigt dat op een typische Apple-manier.

HomePod 2023

Apple HomePod 2023

De HomePod 2023 is vanaf vandaag eindelijk te koop. Hoewel de slimme speaker op veel vlakken verbeterd is – denk daarbij aan de nieuwe temperatuur- en luchtvochtigheidsensor en snellere S7-chip – zijn er ook onderdelen die erop achteruit zijn gegaan.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Zo heeft de HomePod 2023 geen ondersteuning meer voor WiFi 5, maar juist voor het oudere en tragere WiFi 4. Bovendien heeft hij minder speakers – vijf tweeters in plaats van zeven – en van de zes langeafstandsmicrofoons zijn er nog maar vier over. Hoe zit dat?

Apple geeft uitleg

Apple heeft in een interview met TechCrunch toegelicht waarom de slimme speaker is zoals hij is. Daarbij wordt op een typische Apple-manier ingegaan op de ondersteuning voor WiFi 4:


“HomePod heeft WiFi 4-connectiviteit, waarmee we ons precies kunnen richten op wat het beste werkt in het hele systeem: verzekeren dat Siri-verzoeken goed reageren en een consistente ervaring wordt gegarandeerd voor alles waar je naar luistert, de bediening van je smart home-accessoires en meer – allemaal terwijl de HomePod energiezuinig is.”


HomePod handoff

In werkelijkheid is de afwezigheid van WiFi 5 of nieuwer te danken aan de nieuwe S7-chip. Deze is ontworpen voor de Apple Watch, die óók alleen WiFi 4 ondersteunt. Zou Apple een snellere verbinding willen, dan moet er al een volwaardige A-chip uit de iPhone gebruikt worden (zoals bij de oude HomePod), met alle extra kosten van dien.

Minder goede speakers?

Wat betreft de minder geavanceerde speakers in de HomePod 2023 heeft Apple het volgende te zeggen:


“De nieuwe HomePod levert meeslepend, kamervullend geluid waar gebruikers van houden – met nog meer detail, helderheid en lagen dan de originele HomePod.”


Hier lijkt Apple wat te overdrijven – volgens de eerste reviews van de HomePod 2023 klinkt de nieuwe speaker nagenoeg hetzelfde als de oude – maar de kwaliteit is er in ieder geval niet op achteruit gegaan. Oftewel: de vijf nieuwe tweeters zijn dusdanig goed geoptimaliseerd dat ze het werk van de zeven oude tweeters net zo goed doen.

Inmiddels hebben we de HomePod uitgebreid getest. Lees er alles over in onze HomePod 2023 review.

Apple HomePod 2023 kopen

Homepod kleuren

De HomePod 2023 is vanaf vandaag – vrijdag 3 februari – voor € 349 te koop. Je vindt hem bij de (online) Apple Store, en bij winkels als Belsimpel en MediaMarkt.

Wil je meer nieuws over de HomePod en andere Apple-producten direct in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar