Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

HomePod 2023 is op deze vlakken slechter (en zo verdedigt Apple dat)

Auteur: Ward Edema
0 reacties
HomePod 2023


Lees verder na de advertentie

De HomePod 2023 is op veel fronten verbeterd, maar er zijn ook concessies gedaan – en Apple verdedigt dat op een typische Apple-manier.

Apple HomePod 2023

De HomePod 2023 is vanaf vandaag eindelijk te koop. Hoewel de slimme speaker op veel vlakken verbeterd is – denk daarbij aan de nieuwe temperatuur- en luchtvochtigheidsensor en snellere S7-chip – zijn er ook onderdelen die erop achteruit zijn gegaan.

Zo heeft de HomePod 2023 geen ondersteuning meer voor WiFi 5, maar juist voor het oudere en tragere WiFi 4. Bovendien heeft hij minder speakers – vijf tweeters in plaats van zeven – en van de zes langeafstandsmicrofoons zijn er nog maar vier over. Hoe zit dat?

Apple geeft uitleg

Apple heeft in een interview met TechCrunch toegelicht waarom de slimme speaker is zoals hij is. Daarbij wordt op een typische Apple-manier ingegaan op de ondersteuning voor WiFi 4:kooptip


Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!


Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

“HomePod heeft WiFi 4-connectiviteit, waarmee we ons precies kunnen richten op wat het beste werkt in het hele systeem: verzekeren dat Siri-verzoeken goed reageren en een consistente ervaring wordt gegarandeerd voor alles waar je naar luistert, de bediening van je smart home-accessoires en meer – allemaal terwijl de HomePod energiezuinig is.”


HomePod handoff

In werkelijkheid is de afwezigheid van WiFi 5 of nieuwer te danken aan de nieuwe S7-chip. Deze is ontworpen voor de Apple Watch, die óók alleen WiFi 4 ondersteunt. Zou Apple een snellere verbinding willen, dan moet er al een volwaardige A-chip uit de iPhone gebruikt worden (zoals bij de oude HomePod), met alle extra kosten van dien.

Minder goede speakers?

Wat betreft de minder geavanceerde speakers in de HomePod 2023 heeft Apple het volgende te zeggen:


“De nieuwe HomePod levert meeslepend, kamervullend geluid waar gebruikers van houden – met nog meer detail, helderheid en lagen dan de originele HomePod.”


Hier lijkt Apple wat te overdrijven – volgens de eerste reviews van de HomePod 2023 klinkt de nieuwe speaker nagenoeg hetzelfde als de oude – maar de kwaliteit is er in ieder geval niet op achteruit gegaan. Oftewel: de vijf nieuwe tweeters zijn dusdanig goed geoptimaliseerd dat ze het werk van de zeven oude tweeters net zo goed doen.

Inmiddels hebben we de HomePod uitgebreid getest. Lees er alles over in onze HomePod 2023 review.

Apple HomePod 2023 kopen

Homepod kleuren

De HomePod 2023 is vanaf vandaag – vrijdag 3 februari – voor € 349 te koop. Je vindt hem bij de (online) Apple Store, en bij winkels als Belsimpel en MediaMarkt.

Wil je meer nieuws over de HomePod en andere Apple-producten direct in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!