Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Google presenteert nieuwe AI-functies – 7x dit kan Apple ervan leren

Auteur: Sven Lamers
0 reacties

Tijdens de Google I/O heeft de zoekreus een hoop nieuwe AI-functies aangekondigd. De komen allemaal naar Android 15, en dat geeft ook wel een voorproefje van wat we in iOS 18 kunnen verwachten. We nemen je mee langs de belangrijkste aankondigingen.

Lees verder na de advertentie

1. Zoeken met AI

Het kernproduct, Google Zoeken, wordt volledig vernieuwd dankzij AI. Het doel is dat een AI-overzicht direct relevante informatie geeft over de onderwerpen waarop wordt gezocht, zonder dat je deze moeizaam moet verzamelen.

Als voorbeeld noemde Google een scenario waarin je op zoek bent naar een yogastudio. Het AI-overzicht in de Google-zoekopdracht geeft niet alleen een lijst met studio’s, maar ook de tijd die je nodig hebt om naar elke studio te lopen. Er zijn ook aanbiedingen en een plattegrond in één oogopslag. Dit alles moet bovenaan de zoekpagina staan, zodat je snel de belangrijkste dingen kunt zien.

AI dient hier als uitbreiding op de al bekende Knowledge Graph. Deze toont al direct informatie over de betreffende zoekterm zonder dat je daarvoor een website hoeft te bezoeken.

kooptip

Scoor nu de AirPods 2 met oplaadcase voor slechts €115 tijdens iDays!
Scoor nu de AirPods 2 met oplaadcase voor slechts €115 tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

2. AI voor video’s, muziek en afbeeldingen

Google’s AI Gemini geneert in de toekomst ook video’s. Het AI-programma Veo gebruik je om videoclips te maken op basis van tekstinvoer. Als voorbeeld voor wat het model kan, heeft Google verschillende prompts en de bijbehorende video’s gepresenteerd. Dit doet erg denken aan Sora, dat OpenAI in februari presenteerde.

Music AI Sandbox is een verzameling AI-tools die kunnen worden gebruikt om muziek te maken. Imagen 3 is tot slot Google’s nieuwe tool voor het genereren van afbeeldingen. Het moet model moet bijzonder goed zijn in het genereren van tekst, zoals letters. Dit is iets waar de huidige beeldgeneratoren moeite mee hebben, met Ideogram als enige uitzondering.

3. Project Astra

Een van de spannendste dingen was ‘Project Astra‘. Dit is een AI-assistent voor het dagelijks leven. Met behulp van een camera – bijvoorbeeld met een mobiele telefoon of een slimme bril – kan de AI de hele omgeving vastleggen en er vragen over beantwoorden.

In een demovideo is een gebruiker te zien die met de camera van haar mobiele telefoon door een kantoor loopt en vraagt: ‘Laat me alles zien dat geluid maakt.’ Het model herkent een doos op tafel. Vervolgens kijkt ze met haar mobiele telefooncamera uit het raam en vraagt in welk deel van de stad ze zich op dat moment bevindt. Ook dit beantwoordt de AI correct.

4. Vraag je foto’s

Gemini kan nu ook je eigen foto’s beter te doorzoeken. In plaats van simpelweg op trefwoorden te zoeken, kun je in de toekomst simpelweg vragen stellen aan Google Foto’s.

Bijvoorbeeld ‘Wat is mijn kenteken?‘ of ‘Wanneer heeft mijn dochter leren lopen?‘ en Gemini zal alle afbeeldingen analyseren om de vraag te beantwoorden en de bijbehorende foto’s te vinden. Dit werkt natuurlijk alleen als je je hele leven in Foto’s hebt opgeslagen.

5. Vraag je video’s

Een foto zegt meer dan duizend woorden en een video zegt meer dan duizend foto’s. De al bekende Google foto-zoekfunctie Lens krijgt een upgrade voor video’s. Gebruikers kunnen hun vraag eenvoudig aan Google stellen en darbij een videoclip meesturen. De vraagt wordt vervolgens beantwoord.

De demo liet zien in welke situaties dit kan helpen. Bijvoorbeeld als je niet weet hoe je een platenspeler moet bedienen. Als je het probleem filmt waar je tegenaan loopt, gaat Lens je direct naar het gewenste antwoord leiden.

6. Gems

Gems‘ zijn persoonlijke AI-functies voor Gemini die je zelf aanmaakt. Als je een toepassing wilt die je helpt met werk, hobby’s of het organiseren van je dagelijks leven, dan kun je deze individueel aanmaken en er sneller toegang toe krijgen. Dit is vergelijkbaar met ‘Custom GPTs van ChatGPT. Google geeft als voorbeeld een trainingsmaatje voor sport, een leraar voor programmeren of een sous-chef voor koken.

Google heeft zelf al een paar van dergelijke Gems gemaakt. ‘LearnLM‘ is bijvoorbeeld een Gem die gespecialiseerd is in onderwijs. De gem ‘Learning Coach‘ kan je helpen om complexe onderwerpen te begrijpen of iets uit je hoofd te leren, zoals een chemische formule. De coach kan ook een quiz genereren op basis van een videoles om je kennis te testen.

De ‘Trip Planning‘ Gem helpt je bij het plannen van vakanties. Hij gebruikt informatie die hij al heeft over de reis, zoals vluchtgegevens. Dit helpt bijvoorbeeld om overlappende data te vermijden. Natuurlijk gaat dit ervan uit dat Google toegang heeft tot alle benodigde informatie.

7. Spamdetectie met AI

De laatste interessante nieuwe functie voor Android is de automatische detectie van spam-belletjes. De lokaal op je toestel werkende versie van Gemini, Nano, kan gesprekken direct op apparaten analyseren en gebruikers waarschuwen als het om een poging tot fraude gaat.

Nieuwe functies in iOS 18?

Welke van deze nieuwe functies zouden jullie in iOS 18 willen zien? Het is aannemelijk dat Apple met een soortgelijk vuurwerk aan AI-functies komt. Meer weten erover? Op 10 juni presenteert Apple tijdens de WWDC alle nieuwe besturingssysteem. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en we houden je op de hoogte!

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: Google Blog