Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Google wil toegang tot iMessage en stapt naar de EU

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iMessage Google EU

Google wil al jaren toegang tot Apple’s iMessage, maar probeert dit nu via de EU. Wat is er aan de hand?

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, zoals over iMessage? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Google vs. iMessage: wat zegt de EU?

Google zoekt al jaren naar toegang tot iMessage, maar het bedrijf heeft gisteravond aangekondigd de EU te raadplegen. Specifiek de ‘EU Digital Markets Act’ (DMA). Deze nieuwe wet verplicht online platforms met een zogeheten ‘poortwachterspositie’ om hun berichtendiensten open te stellen voor concurrenten.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

In theorie betekent dit dat je berichten kunt sturen en ontvangen tussen verschillende berichtendiensten. Gaat jouw voorkeur bijvoorbeeld naar WhatsApp, maar gebruikt je partner iMessage? Dan zouden jullie elkaar via verschillende diensten kunnen appen. Het is dus niet nodig om beiden dezelfde app te gebruiken, zoals vooralsnog vaak wel het geval is.

Google vindt dat Apple’s berichtendienst zo’n poortwachterspositie heeft, en dat het samen met andere concurrenten toegang tot iMessage dient te krijgen. Maar Apple beweert dat Berichten buiten de Verenigde Staten amper wordt gebruikt, en dat WhatsApp de populairste berichtendienst van Europa is. Oftewel, de techgigant is het oneens dat iMessage een poortwachterspositie heeft, en dat de DMA hier niet van toepassing is.

Waarom?

Google maakt zich vooral zorgen om het bereik van iMessage. Deze dienst staat standaard op een miljard actieve smartphones wereldwijd, met dank aan de iPhone. Dit geldt niet voor de chatdiensten van Google – Apple’s berichtendienst heeft dus automatisch een voorsprong. Volgens Google is dat genoeg voor een poortwachterspositie.

De Financial Times heeft een brief ontvangen waarin Google – samen met Europese telefoonproviders Vodafone, Deutsche Telekom, Telefonica en Orange – hun stap naar de EU onderbouwt. Daarin staat dat ‘verrijkend berichten versturen’ nu alleen mogelijk is tussen Apple-gebruikers. Ook schrijft Google het volgende:

‘Het is uitermate belangrijk dat bedrijven al hun klanten kunnen bereiken middels moderne communicatiediensten met verrijkende chat-functies. Door iMessage kunnen gebruikers met een bedrijfsaccount alleen verrijkende berichten naar iOS-gebruikers sturen, en zijn ze voor alle andere gebruikers afhankelijk van het traditionele SMS’.

Het laatste woord is vast nog niet gezegd …