Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Waarom je beter niet de goedkoopste iMac M1 kunt kopen

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
iMac M1 ventilator


Lees verder na de advertentie

Ruim een maand geleden bracht Apple de nieuwe iMac M1 uit. Deze is beschikbaar in een aantal kekke kleurtjes en heeft altijd een 24-inch scherm en Apple’s M1-processor. Het verschil tussen de goedkope iMac M1 en de iets duurdere variant zit hem alleen in de hoeveelheid opslag. Toch? Nee hoor, er zijn een aantal redenen waarom je beter altijd voor de iets duurdere variant kiest.

Goedkope iMac M1 vs. de duurdere

Als je de nieuwe iMac koopt, dan krijg je altijd een geweldige computer in huis. Dat mag wel duidelijk zijn. En toch is de iets duurdere variant van de iMac net wat geweldiger dan zijn goedkopere broer. De belangrijkste verschillen geeft Apple zelf duidelijk aan. De goedkopere versie heeft 256 GB opslag, de duurdere 512 GB. Verder krijg je een ietwat uitgeklede versie van de M1-chip, met 7 in plaats van 8 GPU-kernen. Dat verschil is echter nauwelijks merkbaar. Aan de achterkant heeft de duurdere versie nog twee usb-c-aansluitingen extra, en in de voeding zit in een ethernetaansluiting voor bedraad internet geïntegreerd. Ten slotte heb je de keuze tussen meer kleuren. Het zijn allemaal ‘nice to have’-features, maar niet per se een reden om zo veel meer geld uit te geven.

Betere koeling in de duurdere iMac M1

Zwaarder weegt volgens ons een ander verschil tussen de twee iMac-modellen. Tijdens de traditionele ’teardown’ van iFixit is gebleken dat de twee iMacs een ander design aan de binnenkant hebben. Dat betreft met name de koeling van de M1-chip. Bij de goedkope iMac is er een ventilator om warmte af te voeren en een zogeheten heatsink. Dat is een koelelement dat op de processor zit, zelf warm wordt en daadoor warmte afvoert. De duurdere iMac heeft daarentegen twee ventilatoren en een heatpipe. Zo’n pijp voert de warmte echt ‘weg’ van de processor en werkt daardoor veel efficiënter. Kortom, de koeling van het duurdere model is aanzienlijk beter.

Merk je de betere koeling?


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Voor alledaagse taken, zoals browsen, mailen, typen en een beetje beeldbewerking, zul je de slechtere koeling van de base iMac M1 niet echt merken. Hierbij wordt de processor maar tijdelijk belast en wordt die nooit echt heet. Ben je daarentegen aan het gamen of een lange film aan het exporteren, wordt de processor voor langere tijd op 100% belast. Hij wordt heet, en moet uiteindelijk zijn prestaties terugschroeven als hij te heet wordt. Met een betere koeling duurt het langer voordat de processor te heet wordt. En daar zit dan ook het grootste verschil tussen de twee iMacs. Voor de meeste mensen is de goedkope iMac nog steeds een uitstekende keus, maar wil je films monteren en gamen? Kies dan beter voor de duurdere versie. Je koopt deze onder meer bij Coolblue, Mediamarkt,  Amac of bol.com.