Terug naar ‘Final Cut Pro straks alleen te gebruiken met abonnement’
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

‘Final Cut Pro straks alleen te gebruiken met abonnement’

Door Koen van Ekeren24 februari 2021 15:432 min. leestijd14

Een groot voordeel van Final Cut Pro is dat je het programma eenmalig aanschaft. Daarna hoef je niet meer voor de software te betalen en ontvang je gratis updates. Dat lijkt helaas te veranderen, want er zijn aanwijzingen dat Final Cut Pro straks alleen te installeren is in combinatie met een abonnement.

Final Cut Pro abonnement

Abonnementsmodel Final Cut Pro

Afgelopen maandag wijzigde Apple zijn handelsmerk voor Final Cut Pro, op een manier die suggereert dat de videobewerkingssoftware overstapt op een abonnementsmodel. Dit ontdekte Patently Apple.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

In het handelsmerk voegde Apple namelijk een Nice-classificatie toe, met daarin klasse 42. Deze classificatie wordt vermeld bij diensten die gebruikmaken van Software as a Service (SaaS). Bij SaaS wordt de software als een online dienst aangeboden, in plaats van dat de volledige software moet worden aangeschaft.

Onder meer Microsoft Office 365, dat gebaseerd is op een maandelijks of jaarlijks abonnement, heeft dezelfde Class 42-vermelding bij zijn softwarepakket. Het is dus een belangrijke aanwijzing dat Apple voor Final Cut Pro van plan is om een soortgelijk abonnementsmodel te introduceren.

Nu betaal je nog € 329,99 om Final Cut Pro te kopen. Het is nog niet duidelijk of Apple dit vaste bedrag straks volledig schrapt, of dat je de keuze krijgt tussen een abonnementsmodel en onbeperkt toegang tot de software. We vrezen voor het eerste.

Wat als je FCP al hebt gekocht?

Voor mensen die Final Cut Pro hebben gekocht, is het ook nog de vraag of ze de software in deze situatie gratis kunnen blijven gebruiken. Mogelijk ontvang je vanaf het moment dat de abonnementsdienst wordt gelanceerd, nog een jaar lang gratis updates, zoals andere app-ontwikkelaars dat eerder hebben aangepakt. Daarna zul je de overstap ook moeten maken, of ontvang je geen updates meer.

Concurrent Premiere Pro van Adobe hanteert al het abonnementsmodel. Daar betaal je maandelijks € 24,19 om de videosoftware te gebruiken. Wat zou jij vinden van een Final Cut Pro-abonnement? Laat het weten in de reacties.

Bron: PatentlyApple

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

14
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Wachtberger
Lezer
Wachtberger

Dat wordt dan DaVinci Resolve.
Ik heb éénmalig betaald voor een pakket.
Ze maken zeker nog niet genoeg winst?

EndRaythe R.O.C.K.
Lezer
EndRaythe R.O.C.K.

Greedy People! They can do it, ‘cause they are the best! Untill they’re not…….hahahaha

Henri
Lezer
Henri

Ik hoop dat het dan meer naast elkaar gaat bestaan. Losse aanschaf en bijvoorbeeld een “creators” abonnement met daarin FCPX, Logic, Motion en Compressor en eventuele extra content. FCPX was een mooie en unieke uitzondering de laatste jaren. Ook bij software die pretendeert een eenmalige aanschaf te zijn. Want de meeste daarvan zijn met jaarlijkse upgrade prijzen naar de nieuwste versie ook min of meer een abonnement. Ik zou dan een zelfde soort stap als met Big Sur verwachten . . . . dus Final Cut Pro 11. Waarbij Final Cut Pro 10 geen updates meer krijgt, nog wel gewoon… Lees meer »

Marc VB
Lezer
Marc VB

Dan zal FCP niet meer gebruikt worden, zo fantastisch vind ik het nu ook weer niet in vergelijking met andere pakketten, maar dat is mijn persoonlijke mening.

Van Bost
Lezer
Van Bost

Zou zeer jammer zijn. Nu ik het programma zowat onder de knie heb… iedere maand betalen. Pff. Zoek wel iets anders…

Henk Willems
Lezer
Henk Willems

Ik zou dit eveneens zeer jammer vinden en zeker veel duurder worden voor mij
Ik gebruik dit programma slechts een paar keer per jaar voor vakantie films
Dat wordt dan het einde van fcpx pro voor mij helaas.

Rob klinkhamer
Lezer
Rob klinkhamer

Afhankelijk van de abonnementskosten en wat je ervoor gaat krijgen. Davinci is natuurlijk een heel goed alternatief

Luc
Lezer
Luc

DaVinci …

Rein
Lezer
Rein

Een abonnement of software gaat bij mij niet gebeuren. Dus mocht dit allemaal doorgaan dat blijf ik FCP (local) gebruiken zolang het kan en dan moet ik naar een alternatief zoeken. Ik heb geen abonnement op software en dit gaat ook niet komen.

Henk
Lezer
Henk

Al eens gemerkt hoe veel mensen er overschakelen van Adobe naar Affinity, wel dat staat ook Apple te wachten als ze die weg inslaan. Voor bedrijven is dit misschien een interessante formule maar voor de massa die het gebruiken als hobby is dat een financiële band die zelden te verantwoorden is.

Peter
Lezer
Peter

Als ze de zelfde weg inslaan als Adobe, dan zullen er veel mensen overstappen naar een alternatief. Daar zijn er genoeg van. Mooie van de software was inderdaad dat je deze gewoon kon gebruiken. Al die abonnementen die je tegenwoordig nodig hebt. Samen tikt het behoorlijk aan. Als ik kijk wat ik al kwijt ben aan Apple diensten, Netflix Dropbox enz. Gaat hard. Veel mensen gebruiken het niet dagelijks en daarvoor wordt een abonnement dan te duur. Een van de redenen om op een Mac te werken is dat de software zo fijn werkt. Als alles abonnement gebaseerd gaat worden… Lees meer »

Engel Kromhout van der Meer
Lezer
Engel Kromhout van der Meer

Ik ga dan zeker zoeken naar een gratis versie, Apple is een van de rijkste ondernemingen, ben niet van plan om hunner zakken nog verder af te vullen. Denk dan toch maar aan overstappen op DaVinci Resolve. Heb juist een iMac aangeschaft vanwege FCP. Om het peperdure abonnement van Adobe te ontkomen.

Stefan
Lezer
Stefan

Wordt werkelijk niet goed van al die abonnementen, voordat je het weet heb je honderden euro’s aan abonnementen. Het lijkt me dat Apple onderhand wel genoeg winst maakt.

DFH
Lezer
DFH

Ik stond net op het punt over te stappen van een oude Premier naar FCP. Het domste wat ze kunnen doen! Dit onderscheidde ze juist!