Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

‘Final Cut Pro straks alleen te gebruiken met abonnement’

Auteur: Koen van Ekeren
14 reacties
Final Cut Pro abonnement


Lees verder na de advertentie

Een groot voordeel van Final Cut Pro is dat je het programma eenmalig aanschaft. Daarna hoef je niet meer voor de software te betalen en ontvang je gratis updates. Dat lijkt helaas te veranderen, want er zijn aanwijzingen dat Final Cut Pro straks alleen te installeren is in combinatie met een abonnement.

Abonnementsmodel Final Cut Pro

Afgelopen maandag wijzigde Apple zijn handelsmerk voor Final Cut Pro, op een manier die suggereert dat de videobewerkingssoftware overstapt op een abonnementsmodel. Dit ontdekte Patently Apple.

In het handelsmerk voegde Apple namelijk een Nice-classificatie toe, met daarin klasse 42. Deze classificatie wordt vermeld bij diensten die gebruikmaken van Software as a Service (SaaS). Bij SaaS wordt de software als een online dienst aangeboden, in plaats van dat de volledige software moet worden aangeschaft.

Onder meer Microsoft Office 365, dat gebaseerd is op een maandelijks of jaarlijks abonnement, heeft dezelfde Class 42-vermelding bij zijn softwarepakket. Het is dus een belangrijke aanwijzing dat Apple voor Final Cut Pro van plan is om een soortgelijk abonnementsmodel te introduceren.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Nu betaal je nog € 329,99 om Final Cut Pro te kopen. Het is nog niet duidelijk of Apple dit vaste bedrag straks volledig schrapt, of dat je de keuze krijgt tussen een abonnementsmodel en onbeperkt toegang tot de software. We vrezen voor het eerste.

Wat als je FCP al hebt gekocht?

Voor mensen die Final Cut Pro hebben gekocht, is het ook nog de vraag of ze de software in deze situatie gratis kunnen blijven gebruiken. Mogelijk ontvang je vanaf het moment dat de abonnementsdienst wordt gelanceerd, nog een jaar lang gratis updates, zoals andere app-ontwikkelaars dat eerder hebben aangepakt. Daarna zul je de overstap ook moeten maken, of ontvang je geen updates meer.

Concurrent Premiere Pro van Adobe hanteert al het abonnementsmodel. Daar betaal je maandelijks € 24,19 om de videosoftware te gebruiken. Wat zou jij vinden van een Final Cut Pro-abonnement? Laat het weten in de reacties.

Bron: PatentlyApple