Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Fietsroutes Apple Kaarten eindelijk in Nederland: zo werken ze

Auteur: Annemiek Lourensen
12 reacties
Fietsroutes Kaarten Nederland

Ons fietsland heeft er lang op moeten wachten, maar de fietsroutes in Apple Kaarten zijn eindelijk beschikbaar in Nederland! Dit heb je eraan – en zo werkt de functie.

Lees verder na de advertentie

Wil je op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, bijvoorbeeld over Kaarten? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Fietsroutes Apple Kaarten in Nederland

Wanneer je op je fiets van A naar B moet navigeren, kun je in Apple Kaarten zogeheten ‘fietsroutes’ opvragen. Hierbij neemt de app fietspaden, fietsstroken en fietsvriendelijke wegen in acht. De app calculeert aan de hand daarvan welke route je het beste kunt nemen, en toont vervolgens gedetailleerde en stapsgewijze routebeschrijvingen. Inclusief gesproken aanwijzingen, zodat je volledig kunt deelnemen aan het verkeer zonder op je scherm te moeten turen. Het kan daarbij helpen om een setje AirPods te dragen!

kooptip

De fietsroutes bestaan al sinds 2020, maar Apple heeft uitgebreid de tijd genomen om ze wereldwijd uit te rollen. Kaarten toont de fietsroutes in Nederland pas sinds vandaag, vrijdag 3 mei 2024. Eindelijk! Zie jij ze op dit moment nog niet? Waarschijnlijk rolt Apple de functie geleidelijk uit naar alle iPhones, dus mogelijk moet je later vandaag nog eens checken of je de fietsroutes dan wel hebt.

Fietsroute plannen

Fietsroutes Apple Kaarten Nederland

Wil je de fietsroutes gebruiken, dan heb je echt niet de nieuwste iPhone nodig. Ze werken namelijk al met iPhones met iOS 14 of nieuwer. Dat wil zeggen, een iPhone 6S of nieuwer. Een fietsroute plannen werkt daarop als volgt:

  1. Open de Kaarten-app op je iPhone.
  2. Zoek naar je bestemming.
  3. Tik op het icoontje met het voertuig: tik nu de fiets aan. De app stippelt je route uit.
  4. Zet de route naar je hand. Bij ‘Vermijd’ kun je aangeven of je heuvels of drukke wegen liever wilt overslaan.
  5. Tik bij je gewenste route op ‘Start’.

Het navigeren begint nu vanzelf. De instructies staan op het scherm van je iPhone (en op je Apple Watch), ook hoor je Kaarten hardop aanwijzingen geven. Door vervolgens op het pijltje naar beneden te tikken, krijg je nog meer opties. Zo kun je een extra stop toevoegen, je aankomsttijd delen met een ander, of het stemvolume wijzigen. Ook kun je hier de fietsroute stopzetten.

Meer over fietsroutes

Door de fietsroutes te gebruiken, kun je je ook alvast voorbereiden op hoe je route zal verlopen. De app laat namelijk hoogtegegevens zien, evenals hoe druk het op specifieke wegen is. Aan de hand van die informatie kun je beslissen om deze route gewoon te trotseren, of toch een weg te nemen zonder heuvels of drukte.

Maar de fietsroutes kunnen nóg meer. Zo vertellen ze waar de dichtstbijzijnde fietsenmaker, stopplaats of een openbaar toilet zich bevindt. Ook kun je een routeoverzicht of lijst met afslagen bekijken, en kun je de fiets als standaard vervoermiddel selecteren.