Terug naar 419 miljoen telefoonnummers van Facebook-gebruikers gelekt
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

419 miljoen telefoonnummers van Facebook-gebruikers gelekt

Door Koen van Ekeren5 september 2019 10:032 min. leestijd0

Als je je telefoonnummer hebt gelinkt aan je Facebook-account, dan is de kans groot dat dit een tijd onbeschermd op internet heeft gestaan. Honderden miljoenen telefoonnummers van Facebook-gebruikers stonden in een open database, die niet was beveiligd met een wachtwoord.

Facebook telefoonnummers gelekt

Facebook telefoonnummers gelekt

De database werd door een onbekend persoon gedeeld met nieuwssite TechCrunch. Volgens de website gaat het om meer dan 419 miljoen telefoonnummers uit verschillende landen. Van de telefoonnummers kwamen 133 miljoen af van Amerikaanse gebruikers, 18 miljoen van Britse gebruikers en ruim 50 miljoen gebruikers uit Vietnam. Het is niet bekend hoeveel Nederlandse telefoonnummers zijn gelekt.

De nieuwste Apple producten voor een vast bedrag per maand. Nu bij Amac

De nieuwste Apple producten voor een vast bedrag per maand. Nu bij Amac

• Abonnement met inruilgarantie
• Profiteer van lage maandlasten

Aan ieder telefoonnummer was ook een Facebook-ID gekoppeld. Dit is een uniek nummer waarmee eenvoudig het bijbehorende Facebook-account kan worden achterhaald. Bij sommige gegevens stond ook de naam, het geslacht en de locatie van de Facebook-gebruikers vermeld.

Wie de database online heeft gezet, is niet bekend. TechCrunch probeerde de persoon nog te identificeren, maar dat was niet gelukt. Al snel werd de database vervolgens offline gehaald. Volgens Facebook moeten de gegevens ruim een jaar geleden uit Facebook zijn gevist, want destijds maakte het bedrijf het onmogelijk om telefoonnummers te vinden.

Sim-swapping

Een gelekt telefoonnummer en Facebook-profiel klinkt misschien onschuldig, maar kwaadwillenden kunnen de informatie gebruiken voor het zogeheten sim-swapping. Dit is een nieuwe manier waarmee hackers een account kunnen overnemen.

Bij sim-swapping belt een hacker met de provider van het slachtoffer en probeert hij het 06-nummer over te zetten naar een eigen simkaart. Telecomproviders stellen vervolgens een aantal beveiligingsvragen om te controleren of de beller inderdaad de klant is. Vragen die de hacker feilloos kan beantwoorden, aangezien de gegevens online zijn gevonden of gestolen. Nadat het telefoonnummer is gekaapt, kunnen bepaalde accounts worden gehackt. Vooral influencers en bekende personen zijn een doelwit.

Het is niet bekend of kwaadwillenden met de telefoonnummers aan de haal zijn gegaan, maar volgens Facebook zijn er nog geen aanwijzingen dat de telefoonnummers worden misbruikt.

iCreate 148
iCreate 148
32 iPhone-tips die je leven redden 🛟
De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar