DuckDuckGo houdt je veilig op het web en beoordeelt websites
Heb je ooit van DuckDuckGo gehoord? Het is een alternatieve zoekmachine die – in tegenstelling tot Google – helemaal geen gegevens van je verzameld. In het begin werd DuckDuckGo vooral door privacy-bewuste nerds gebruikt, maar de populariteit stijgt. Tot op heden heeft DuckDuckGo meer dan 16,8 miljard anonieme zoekopdrachten beantwoord. Nu wil de zoekmachine zijn gebruikers niet meer alleen op de eigen website beschermen, maar op het hele internet. Hiervoor heeft DuckDuckGo zowel de app uit de App Store en de browserextensie voor Safari helemaal vernieuwd. Deze houden je privacy veilig door een ingebouwde tracking-blocker.
DuckDuckGo-app en -extensie
De de app en de extensie werken in principe hetzelfde. Als je een website bezoekt, tonen allebei een cijfer van A (zeer goed) tot F (onvoldoende). Jij als gebruiker herkent dus met met een oogopslag hoe belangrijk de bezochte website je privacy vindt. In de gedetailleerde weergave zie daarnaast nog of in de broncode nieuwsgierige trackers zijn gebouwd. Het cijfer wordt automatisch aangemaakt en is gebaseerd op tracking-netwerken, de versleuteling van de site en hun privacy-richtlijnen. Als je dat wilt, blokkert DuckDuckGo de trackers. Voor de aanbieders van advertenties wordt het hierdoor moeilijker om een profiel van jou samen te stellen. Bovendien zorgen apps en extensie ervoor dat je altijd naar een versleutelde variant van een website gaat.
Algemene gebruikersvoorwaarden? Niet gelezen …
Omdat toch niemand de algemene gebruikersvoorwaarden doorspit, werkt DuckDuckGo samen met de website Terms of Service; Didn’t Read. De makers van de site doen namelijk het harde werk en lezen de gebruikersvoorwaarden helemaal door. Vervolgens geven ze een beoordeling van ‘Class A’ (alles prima) tot ‘Class E’ (je verkoopt je ziel). Google krijgt overigens de beoordeling ‘Class C’ omdat het je zoekopdrachten opslaat en daarmee profielen opbouwt van individuele gebruikers. Een site als Wikipedia doet het veel beter en krijgt de zeldzame beoordeling ‘Class A’.
Overal trackers
Volgens DuckDuckGo zijn Google’s trackers op 76 procent van alle websites te vinden. 24 procent gebruikt trackers van Facebook. Het is niet gemakkelijk om op internet onderweg te zijn en het niet een beetje eng te vinden. Het is alsof er altijd een nieuwsgierige buurman is die meekijkt, schrijft de DuckDuckGo-oprichter Gabriel Weinberg. Maar in plaats van een buurman zijn het buitengewoon slimme tracking-netwerken die reusachtige hoeveelheden gegevens verzamelen. Op die manier kunnen Google, Facebook en consorten ‘passende reclame tonen’. Veel gebruikers hebben dat helemaal niet door. DuckDuckGo wil ze daarom opvoeden en het mogelijk maken om altijd met behoud van je privacy te surfen.
Praat mee
0