Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Activeer Deep Fusion op iPhone 11 voor nóg betere foto’s

Auteur: Terry Stooker
1 reacties
iPhone 11 Pro mat glas


Lees verder na de advertentie

Met de iOS 13.2-update heeft Apple een techniek toegevoegd aan de iPhone 11 en iPhone 11 Pro, waarmee je nog mooiere foto’s maakt: Deep Fusion. Kortgezegd is dit HDR 2.0, waarbij verschillende opnames gecombineerd worden tot het beste resultaat. Hoe de techniek precies werkt en – niet onbelangrijk – hoe je deze activeert, lees je hier.

deep fusion iPhone 11

Deep Fusion iPhone 11: zo werkt het

Deep Fusion is een nieuwe techniek op de iPhone 11-modellen die mogelijk is door de krachtige A13-chip. Achter de schermen moeten hiervoor namelijk nogal wat berekeningen uitgevoerd worden. Het achterliggende principe is hetzelfde als bij HDR-foto. Hierbij worden een ietwat onder- en overbelichte foto samengevoegd met een foto met juiste belichting, om een afbeelding te krijgen die mooi belicht en gedetailleerd is.

Bij Deep Fusion gebeurt praktisch hetzelfde, maar dan op een veel grotere schaal. De iPhone maakt maar liefst negen opnames, die uiteindelijk een enkele foto opleveren. Nog voordat je de sluiterknop hebt aangeraakt, worden er vier primaire en vier secundaire opnames gemaakt, met wisselende sluitertijden en belichtingswaarden. Druk of tik je op de sluiterknop, dan wordt er nog een foto gemaakt met een lange sluitertijd. Alle opnames worden vervolgens geanalyseerd en de beste combinaties gemaakt. Ten slotte bouwt de iPhone de foto pixel voor pixel op, waarbij het weergeven van de scherpste details en het verminderen van ruis centraal staat. Dit hele proces vindt binnen een seconde plaats op de achtergrond, dus als gebruiker merk je hier niets van. Behalve dat je foto er toch wel heel mooi uitziet.

iPhone 11 batterij

Zo activeer je Deep Fusion


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Apple heeft ervoor gekozen om geen optie voor Deep Fusion toe te voegen aan de Camera-app. Deze techniek wordt automatisch geactiveerd. Logisch eigenlijk, want waarom zou je niet de beste kwaliteit foto willen?

Dit betekent overigens niet dat Deep Fusion daadwerkelijk altijd geactiveerd is. De techniek wordt gewekt zodra de lichtomstandigheden slechter worden. En dan nog voordat de speciale Nachtmodus actief wordt. Gebruik je de telezoom-lens van je iPhone 11 Pro, dan is Deep Fusion vrijwel altijd actief, tenzij het heel licht is. Wordt de Nachtmodus geactiveerd, dan houdt Deep Fusion het voor gezien. Gebruik je de ultragroothoek-lens, dan werkt Deep Fusion – net als de Nachtmodus – ook niet. Dit laatste heeft zo zijn negatieve gevolgen voor een andere functie van de camera …

Let op: schakel foto’s buiten het kader uit!

Want een van de tofste functies van de ultragroothoek-camera is dat je achteraf nog als het ware kunt ‘uitzoomen’ op foto’s. Door de data van de ultragroothoek te gebruiken kun je datgene wat buiten het kader van de foto valt toch nog in beeld brengen. Hartstikke handig, maar dit voorkomt dat Deep Fusion zijn werk doet. Zorg dus dat deze optie uitgeschakeld is in de Camera-instellingen:

Deep Fusion foto's buiten kader

  • Ga naar ‘Instellingen>Camera’.
  • Zet het schuifje achter ‘Maak foto’s buiten het kader’ op grijs.

Dat Deep Fusion niet werkt als deze optie nog geactiveerd is, heeft echter ook een voordeel. Ben je namelijk nog niet overtuigd van de effectiviteit van Deep Fusion, of wil je weten wat er precies verandert? Maak in een schemerige kamer eerst een foto met ‘foto’s buiten het kader’ ingeschakeld. Schakel daarna deze functie uit en maak nog een foto, nu waarschijnlijk met Deep Fusion actief. En voilà! Je ziet met eigen ogen of je onder de indruk moet zijn – of juist niet.

Nieuwe iPhone gekocht?

Sinds september zijn de nieuwe iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max) te koop. Op beide toestellen is de camera de grootste verbetering. De iPhone 11 heeft nu een dubbele camera. Maar de echte shutterbugs gaan voor de iPhone 11 Pro (Max) met zijn drievoudige camera.  Lees ook zeker ons artikel over de voordelen van drie camera’s en overweeg een iPhone 11 Pro Max hoesje voor een betere grip tijdens het fotograferen.