Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPhone laat dove mensen met een cochleair implantaat beter horen

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
CI iPhone


Lees verder na de advertentie

Een wonderlijk staaltje techniek, de cochleair implantaat (CI), stelt dove mensen in staat om weer te horen. Voor deze mensen wordt het leven weer wat aangenamer, want Apple heeft in samenwerking met Cochlear een Made for iPhone-geluidsprocessor ontwikkeld.

Fotografie: Cochlear Limited

CI iPhone

Met regelmaat verspreiden ze zich als een inktvlek over het internet: video’s waarbij een arts de CI van een doof persoon activeert, waardoor hij of zij voor het eerst de stem van zichzelf en de familie hoort. De video’s zijn vaak goed voor de nodige tranen en een garantie op het ultieme feelgood-gevoel.


kooptip


In Nederland zijn er zo’n zesduizend mensen met een CI. Zij hebben operatief een implantaat gekregen, waarmee ze met een extern apparaatje achter het oor, de geluidsprocessor, in staat zijn om op een andere manier te horen. Dit gaat via elektrische pulsen, die de gehoorzenuw prikkelen. Het horen verbetert daardoor sterk, al blijft hij of zij slechthorend.

Nucleus 7

De ontwikkeling van een nieuwe processor, de Cochleair Nucleus 7 (zie onderstaande afbeelding), komt dan ook goed uit. Niet eerder kon het geluid van een smartphone direct naar de geluidsprocessor – een gehoorapparaat-achtig toestel – worden gestreamd. Het geluid komt rechtstreeks bij de processor binnen, terwijl het apparaat al het omgevingsgeluid wegfiltert. En dat is heel handig bij het voeren van telefoongesprekken, bijvoorbeeld.

Maar er is meer, want voor het eerst kan de gebruiker de processor bedienen met de iPhone, dankzij de Nucleus Smart-app. En bevind je je in een drukke omgeving, zoals een restaurant? Dan leg je je iPhone op tafel. Het toestel functioneert dan als een solo-apparaat, die de bron van de spraak dichterbij brengt.

‘Het mooie van de techniek is dat deze zo tot de verbeelding spreekt’, stelt Niels van Druten, General Manager van Cochlear Benelux, in gesprek met iCreate. ‘Mensen met een cochleair implantaat maken met de Nucleus 7 gebruik van bestaande techniek die voor iedereen heel normaal is.’

Nucleus 7

Hearyourway.com

Toegankelijkheid

Dat Apple de eerste is met een smartphone die compatibel is met een CI is geen toeval. De tech-gigant staat bekend om de toegankelijkheid van zijn apparaten. Niet alleen voor doven en slechthorenden, maar ook voor bijvoorbeeld mensen met een visuele of motorische beperking.

Hoe toegankelijk de iPhone op dit moment is, symboliseert een verhaal over een meisje dat doof en blind is en de Nucleus 7-processor heeft. ‘Ondanks dat ze blind is, kan het meisje de iPhone met de voorleesfunctie VoiceOver bedienen’, vertelt Van Druten. ‘De stem van het systeem kan ze door de Made For iPhone-functionaliteit nu ook goed horen. Zo maakte ze pas geleden een boswandeling met de Kaarten-app van haar iPhone en wist ze precies hoe ze moest lopen.’

Een uitgebreidere versie over de iPhone en de CI lees je in iCreate 94:

[relatedissue]