Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 161Je iPhone voelt weer als nieuw met iOS 18
Cover van

Dit zijn de grootste beveiligingsrisico’s voor Mac en iPhone in 2024

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Mac beveiligingsrisico's

Je Mac en iPhone zijn misschien wel de best beveiligde apparaten in je huis, maar dat wil niet zeggen dat ze onkwetsbaar zijn. Dit zijn de grootste beveiligingsrisico’s voor je Mac en iPhone in 2024 – en zo bescherm je jezelf.

Lees verder na de advertentie

Grootste beveiligingsrisico’s Mac en iPhone

De Mac en iPhone staan erom bekend: veiligheid. Zonder dat je er omkijken naar hebt beschermen ze je tegen virussen en andere malware, en houden ze je apparaat veilig door constant beveiligingsupdates binnen te halen. Maar dat betekent niet dat je helemaal geen risico loopt.

Houd het laatste Apple-nieuws in de gaten via onze nieuwsbrief:

kooptip

De iPhone 16 Plus nu vanaf €383,- bij inruil!
De iPhone 16 Plus nu vanaf €383,- bij inruil!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Doordat malware constant wordt aangepast om de beveiliging van je apparaten te omzeilen, zijn er altijd wel een paar stukjes malware die nog niet door Apple gespot zijn en dus een risico vormen. Dit gold altijd met name voor de Mac, omdat je alleen hierop apps van buiten de beveiligde App Store kon downloaden. Maar sinds iOS 17.4 kan dit ook op de iPhone, met de nodige gevolgen. Opletten kan dus zeker geen kwaad – met name als het gaat om de volgende dreigingen.

1. Atomic Stealer

De Atomic Stealer-malware wordt verspreid via ogenschijnlijk onschuldige advertenties op Google. Zoek je naar een Mac-app in Google, of een ‘gecrackte’ versie daarvan, dan kan zo’n advertentie boven andere resultaten terechtkomen met het aanbod om de app te downloaden. Maar in deze download zit dan malware verborgen die je data steelt, zoals wachtwoorden en cookies. Download apps alleen van de officiële website van de appmaker, of natuurlijk via de App Store, om deze malware te vermijden.

Bescherm jezelf met Intego

Wil je een extra veilig gevoel terwijl je je Mac en iPhone gebruikt? Werp dan een blik op de antivirus van Intego. Deze wordt constant bijgewerkt met de laatste malwaredefinities, beschermt je Mac 24/7, en krijgt al jaren een hoge score van het gerenommeerde AV-Test. Je kunt er zelfs je iPhone mee scannen: sluit hem aan en de software van Intego doet de rest. Bekijk de Intego Mac Premium Bundle X9, of lees onze review.

2. Neppe apps in de App Store

Ook de App Store is niet 100% vrij van kwaadaardige software. Zo werd er in januari een neppe LastPass-app ontdekt die gemaakt was om wachtwoorden te stelen, en zijn er verschillende neppe crypto-apps verschenen die soms tonnen buit konden maken voordat ze door Apple opgemerkt werden. Kijk dus even extra goed of de app die je wilt installeren wel echt de officiële versie is – je kunt bijvoorbeeld de ontwikkelaar checken, en de reviews bij de app.

3. GoFetch-lek

Mac-chips

Het GoFetch-lek is een flinke dreiging voor de Mac. Hiermee kunnen kwaadwillenden toegang krijgen tot versleutelde bestanden, en alle Macs met een M1-, M2- of M3-chip zijn kwetsbaar. Tot nu toe is er geen malware verschenen die de kwetsbaarheid benut, maar mocht dat wel gebeuren, dan wordt door experts beweerd dat Apple alleen op de M3-chip maatregelen kan treffen. De M1 en M2 blijven kwetsbaar, omdat de enige mogelijke fix bij die chips de prestaties flink zou verminderen. Oftewel: heb je een moderne Mac, neem dan geen risico’s met onbekende apps en websites.

Alle producten die in dit artikel worden aangeraden zijn uitgekozen door de redactie van iCreate zonder commerciële beïnvloeding. Naar deze producten kan verwezen worden met een affiliate-link. Als je een aankoop doet via deze link, kan iCreate een kleine commissie ontvangen zonder extra kosten voor jou.