Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Betaalde apps gratis: zo omzeilen (nep-)bedrijven de App Store

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Universele aankopen


Lees verder na de advertentie

Al jaren kunnen bedrijven bij Apple een zogeheten Enterprise-certificaat aanvragen. Hiermee is het mogelijk om apps – buiten de App Store om – te installeren, gewoon als download in Safari. Dat is eigenlijk bedoeld voor bedrijven die apps voor hun medewerkers op een gemakkelijke manier beschikbaar willen maken, maar er wordt ook op grote schaal misbruik van gemaakt. In piraten-App Stores zijn betaalde apps gratis, maar zonder Apple’s reviewproces weet je dus nooit wat je precies binnenhaalt. We vatten de verhalen van de afgelopen week kort samen.

App Store record

Begin Facebook

De hele discussie rondom de Enterprise-certificaten begon met Facebook. Het bedrijf bood in het verleden de vpn-dienst Onavo in de App Store gratis aan, totdat bleek dat de app in strijd was met zo’n beetje alle privacy-regels. Onavo verdween uit de App Store, maar leidde daarna een leven buiten de Store, via het Enterprise-certificaat van Facebook. Het enige goede hiervan was dat gebruikers van Onavo voortaan betaald werden voor het gebruik van de app. Maar toen dit naar buiten kwam, maakte Apple alle Enterprise-certificaten van Facebook een tijdje ongeldig – met grote gevolgen voor de medewerkers daar. Kort daarna gaf ook Google toe soortgelijke praktijken te gebruiken en moest het ook eventjes zonder certificaten doen. Maar er was nog meer aan de hand.

Betaalde apps gratis

Zo laat Reuters weten dat Enterprise-certificaten op veel grotere schaal misbruikt worden. Piraten-App Stores bieden ermee gekraakte games en apps aan, waarmee het mogelijk is om bekende betaalde apps gratis te krijgen – bijvoorbeeld van Minecraft of een Spotify zonder reclames. Het verdienmodel van de illegale App Stores zijn abonnementen die exclusieve toegang tot de apps en games beloven.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Daarnaast staan in de Stores ook apps die nooit Apple’s reviewproces zouden halen. Dat zijn bijvoorbeeld apps met pornografische inhoud en voor gokspel. Ook hier bleek dat er tientallen apps waren die via de certificaten gratis werden aangeboden.

Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn, maar het probleem rondom deze illegale apps is dat deze dus geen controle door Apple krijgen. Hierdoor bevatten deze vaak virussen of schenden je privacy.

Apple’s taak

Apple kan de Enterprise-certificaten op ieder moment weer intrekken en doet dat ook regelmatig – zie Facebook en Google. Maar de illegale App Stores zijn vaak al na een paar dagen weer online. Er is een soort zwarte markt voor de Enterprise-certificaten: oplichters gebruiken vaak echte adressen van bedrijven om een ‘Enterprise Developer Account’ te openen. Dat kost slechts 300 dollar per jaar.

Wat kan Apple verder doen?

Het moge duidelijk zijn dat de Enterprise-certificaten niet helemaal mogen worden afgeschaft. In de meeste gevallen gaan bedrijven ermee om zoals ze bedoeld zijn. Denkbaar is dat Apple in de toekomst bedrijven verplicht om aangeboden apps in ieder geval bij Apple te registreren. Ook is het mogelijk dat er harde grens komt voor het aantal installaties per Enterprise-certificaat.