Terug naar Is Audacity spyware? De situatie rondom de audio-app
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Is Audacity spyware? De situatie rondom de audio-app

Door Ward Edema12 juli 2021 12:002 min. leestijd0

Gebruikers van de audiobewerkingssoftware Audacity maakten zich de afgelopen dagen zorgen over het nieuwe privacybeleid van de software. Er werd zelfs beweerd dat Audacity spyware is geworden. Wat is er precies aan de hand?

Audacity spyware

Opmerkelijk beleid

De zorgen van Audacity-gebruikers ontstonden met name omdat het nieuwe privacybeleid spreekt over dataverzameling voor ‘wetshandhaving’. Audacity is in mei overgenomen door Muse Group, het bedrijf achter onder meer Ultimate Guitar. Gezien het bedrijf uit Rusland komt, vrezen gebruikers dat persoonlijke gegevens nu met de Russische overheid gedeeld kunnen worden. En in het privacybeleid staat niet wat voor data er precies voor ‘wetshandhaving’ gebruikt kan worden. Dat zorgde voor verwarring.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

De zet van Muse Group is sowieso opmerkelijk. Voor een programma dat een constante internetverbinding nodig heeft (zoals Ultimate Guitar) is het verzamelen van data niet ongewoon. Audacity werkt echter volledig offline. Hiervoor vallen de aanpassingen in het privacybeleid extra op en ontstaat de associatie met spyware.

‘Dataverzameling is nodig’

Muse Group heeft als reactie op de zorgen precies aangegeven welke data er worden verzameld en waarvoor. Het gaat om IP-addressen en systeeminformatie, zoals het besturingssysteem en de processor. Deze zijn volgens het bedrijf nodig voor twee toekomstige nieuwe functies: automatische updates en foutrapporten. De verzamelde IP-addressen worden na 24 uur ‘niet-identificeerbaar’ gemaakt, aldus Muse Group.

Muse Group geeft in de reactie ook aan dat voor ‘wetshandhaving’ alleen de genoemde data gebruikt kunnen worden, en enkel als een rechtbank hier expliciet om vraagt. Dit is nodig om te voldoen aan de plaatselijke wetgeving van de gebruikers van Audacity.

Audacity zonder ‘spyware’

De verklaring van Muse Group laat het nieuwe privacybeleid minder ongewoon lijken dan de gebruikers eerst dachten. Maar de aanvankelijke verontwaardiging heeft al veel gebruikers afgeschrokken. Op GitHub vind je inmiddels zelfs een alternatieve versie van Audacity, Tenacity genaamd. Hiermee moet de Audacity-ervaring van vóór de overname door Muse Group beschikbaar blijven.

Bron: via BBC News

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar