Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Is Audacity spyware? De situatie rondom de audio-app

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Audacity spyware


Lees verder na de advertentie

Gebruikers van de audiobewerkingssoftware Audacity maakten zich de afgelopen dagen zorgen over het nieuwe privacybeleid van de software. Er werd zelfs beweerd dat Audacity spyware is geworden. Wat is er precies aan de hand?

Audacity spyware

Opmerkelijk beleid

De zorgen van Audacity-gebruikers ontstonden met name omdat het nieuwe privacybeleid spreekt over dataverzameling voor ‘wetshandhaving’. Audacity is in mei overgenomen door Muse Group, het bedrijf achter onder meer Ultimate Guitar. Gezien het bedrijf uit Rusland komt, vrezen gebruikers dat persoonlijke gegevens nu met de Russische overheid gedeeld kunnen worden. En in het privacybeleid staat niet wat voor data er precies voor ‘wetshandhaving’ gebruikt kan worden. Dat zorgde voor verwarring.

De zet van Muse Group is sowieso opmerkelijk. Voor een programma dat een constante internetverbinding nodig heeft (zoals Ultimate Guitar) is het verzamelen van data niet ongewoon. Audacity werkt echter volledig offline. Hiervoor vallen de aanpassingen in het privacybeleid extra op en ontstaat de associatie met spyware.

‘Dataverzameling is nodig’


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Muse Group heeft als reactie op de zorgen precies aangegeven welke data er worden verzameld en waarvoor. Het gaat om IP-addressen en systeeminformatie, zoals het besturingssysteem en de processor. Deze zijn volgens het bedrijf nodig voor twee toekomstige nieuwe functies: automatische updates en foutrapporten. De verzamelde IP-addressen worden na 24 uur ‘niet-identificeerbaar’ gemaakt, aldus Muse Group.

Muse Group geeft in de reactie ook aan dat voor ‘wetshandhaving’ alleen de genoemde data gebruikt kunnen worden, en enkel als een rechtbank hier expliciet om vraagt. Dit is nodig om te voldoen aan de plaatselijke wetgeving van de gebruikers van Audacity.

Audacity zonder ‘spyware’

De verklaring van Muse Group laat het nieuwe privacybeleid minder ongewoon lijken dan de gebruikers eerst dachten. Maar de aanvankelijke verontwaardiging heeft al veel gebruikers afgeschrokken. Op GitHub vind je inmiddels zelfs een alternatieve versie van Audacity, Tenacity genaamd. Hiermee moet de Audacity-ervaring van vóór de overname door Muse Group beschikbaar blijven.

Bron: via BBC News