Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPhone-apps volgen je, maar je kunt dit straks weigeren

Auteur: Koen van Ekeren
2 reacties
apple privacy


Lees verder na de advertentie

Dat je tijdens het surfen op internet kan worden gevolgd door trackers, wist je waarschijnlijk al. Minder bekend is dat dit ook kan bij iPhone-apps – en voor het volgen is niet eens je toestemming nodig. Daar maakt Apple binnenkort in iOS 14 korte metten mee, met de functie App Tracking Transparency.

Apps trackingverzoeken iOS 14

Vandaag is het Data Privacy Day, voor Apple een goed moment om iets los te laten over het al eerder aangekondige App Tracking Transparency. Apple laat weten dat de privacy-functie ‘in het vroege voorjaar’ beschikbaar is. Dit zal bij een tussentijdse update van iOS 14 zijn.

Met de functie mogen apps je alleen nog tracken als je daarvoor je toestemming hebt gegeven. Dit werkt precies zoals dat nu gaat met Locatievoorzieningen. Open je een app voor het eerst, dan krijg je een melding. Later zijn de voorkeuren van de trackingverzoeken nog altijd te wijzigen bij ‘Instellingen>Privacy>Tracking’.

Vraag app om niet te volgen

Als een gebruiker voor de optie ‘Vraag app om niet te volgen’ kiest, blokkeert Apple voor de ontwikkelaar de toegang tot de IDFA (Identifier for Advertisers). Dit is een soort trackingcookie, maar dan voor iPhones. De ontwikkelaar moet de keuze van de gebruiker respecteren. Gebeurt dit niet en proberen ze op een andere manier een gebruiker te volgen, dan kan de app worden verwijderd uit de App Store, waarschuwt Apple.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

De privacy-functie had overigens al bij de release van iOS 14 in werking moeten gaan, in september. Apple stelde een verplichte App Tracking Transparency echter uit om ontwikkelaars meer tijd te geven. Overigens is het voor ontwikkelaars al mogelijk om de privacy-functie in te bouwen, dus het kan zijn dat je de melding al eens hebt gezien. Tot nu toe was dit echter niet vereist en hebben bijzonder weinig apps het alvast vrijwillig toegevoegd.

Weet je nu al dat je door geen enkele app gevolgd wilt worden? Dan kun je nu al instellen dat apps je niet om toestemming mogen vragen om je te volgen. Ga naar in de Instellingen-app naar ‘Privacy>Tracking’ en zet de optie ‘Sta trackingverzoeken van apps toe’ op grijs. Dit werkt zowel op de iPhone als iPad.

Meer van dit soort tips Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Kritiek

Veel adverteerders en bedrijven hebben al kritiek geuit op de functie van Apple, zoals Facebook. Het bedrijf beweert dat de privacy-functie veel kleine bedrijven financieel zal schaden.

‘We zijn het niet eens met de aanpak en oplossing van Apple’, aldus Faccebook. ‘Maar we hebben geen andere keuze dan de melding van Apple te laten zien. Als we dat niet doen, verwijderen ze Facebook uit de App Store, wat de mensen en bedrijven die afhankelijk zijn van onze diensten, alleen maar meer zou schaden.’

Ook Google – met het grootste advertentienetwerk ter wereld – is niet blij met de beslissing, al vielen ze Apple niet openlijk aan. Wel waarschuwde Google ontwikkelaars dat de transparantie van app-tracking kan leiden tot een ‘aanzienlijke impact’ van advertentie-inkomsten. Overigens kiest Google ervoor om helemaal te stoppen met het verzamelen van IDFA’s, dus de melding verschijnt er bij de apps van Google niet.