Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Apple weet met wie je chat via iMessage

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iMessage


Lees verder na de advertentie

‘Je iMesagges zijn jouw zaak, niet de onze’, zegt Apple op zijn pagina over privacy. Maar hoewel Apple belooft dat je gesprekken compleet privé zijn en door niemand te achterhalen, lijkt de praktijk iets anders uit te wijzen. Apple houdt bepaalde activiteit in de app Berichten wel degelijk bij, zo is gebleken uit een rapport.

Gegevens iMessage 30 dagen bewaard

Start je een nieuw gesprek in iMessage? Dan wordt op de servers van Apple gecontroleerd of je gesprekspartner ook iMessage heeft. Zo ja: dan wordt het berichtje verzonden als een iMessage – een blauwe tekstballon. Heeft de ander geen iMessage? Dan wordt het berichtje verzonden als een ouderwetse sms, in een groen ballonnetje.

Apple registreert hierbij bepaalde gegevens, zélfs als je uiteindelijk besluit om toch maar niet op de verzend-knop te tikken. Zo worden telefoonnummers en IP-adressen opgeslagen. Ook het tijdstip en de datum waarop je het nummer invoerde, wordt vastgelegd. Concreet: Apple weet dus met wie je contract probeert te leggen. Ook je locatie kan aan de hand van deze gegevens wellicht worden achterhaald. Na dertig dagen wordt de informatie weer gewist. Tenzij … politie- of inlichtingendiensten vragen om de informatie langer vast te houden.

Berichten ontcijferen


kooptip

De inhoud van de berichten blijft overigens wel privé. Je berichten zijn versleuteld en dat betekent dat ze alleen ontcijferd kunnen worden op jouw toestel en op dat van de ontvanger. Apple kan de berichten niet decoderen, zelfs niet als ze dat zouden willen. Eerder dit jaar was er behoorlijk wat rumoer toen Apple weigerde om privé-informatie te verstrekken aan de FBI. Het ging toen om de iPhone 5c van een vermeende terrorist. De FBI slaagde er toen uiteindelijk in om zonder de hulp van Apple toegang tot de telefoon te verkrijgen.