Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

‘Apple Reality VR-bril krijgt revolutionair design door speciale lenzen’

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Apple Virtual Reality


Lees verder na de advertentie

De aankomende Apple Reality VR-bril gaat alle concurrentie voorbij door het gebruik van speciale lenzen: dit moet je weten.

Apple VR-bril lenzen

Eind 2022 of begin 2023 is het eindelijk zover: dan kondigt Apple zijn allereerste virtual reality-bril aan. Al jaren gaan er de nodige geruchten rond over de bril, en anderhalf maand geleden kwamen ook de eerste patenten naar buiten voor ‘RealityOS’.

RealityOS wordt naar verwachting een nieuw besturingsysteem met een eigen App Store, volledig ontworpen voor Apple’s VR-bril. En dankzij de gelekte merknaam weten we ook dat de bril waarschijnlijk Apple Reality gaat heten – net als bij watchOS/Apple Watch en tvOS/Apple TV.

Nieuwe techniek

Pancake vs. Fresnel
De behuizing van een pannenkoeklens vs. die van fresnel-lenzen

De doorgaans betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo heeft (alweer) interessante nieuwe informatie gelekt over de Apple Reality. Dit heeft betrekking op de lenstechniek die er gebruikt wordt.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Het zou gaan om asferische pannenkoeklenzen. Dat is een hele mond vol, dus hierbij een poging om het uit te leggen. De meeste VR-brillen maken momenteel gebruik van zogenaamde fresnel-lenzen. Die hebben als voordeel dat ze vrij plat en licht zijn, maar ze verstrooien wel enigszins het licht, wat voor strepen en andere vervormingen in je beeld zorgt. Bovendien hebben ze vrij veel afstand nodig tot het scherm van de VR-bril, met een dikkere en zwaardere headset tot gevolg.

Asferische pannenkoeklenzen

Apple VR-bril lenzen
Pannenkoeklenzen hebben een kleinere afstand tot het scherm van de VR-bril

Asferische pannenkoeklenzen lossen beide problemen van fresnel-lenzen tegelijk op. Door de asferische vorm zijn ze bijzonder scherp en tonen ze geen vervormingen of afwijken, en tegelijkertijd hebben ze minder afstand nodig tot het scherm. Ook zijn ze net zo licht en plat als fresnel-lenzen.

Hierdoor zou de Apple Reality de eerste VR-bril worden met een relatief compacte behuizing. Hierdoor heb je minder gewicht op je hoofd, en is de headset comfortabeler om gedurende een langere tijd te dragen. Het enige nadeel van de luxe lenzen: ze kosten een stuk meer, en dat zul je als consument gaan merken. Gelukkig zijn we wel wat gewend bij Apple.

Op de hoogte blijven

Wil je de laatste geruchten over Apple’s revolutionaire VR-bril blijven volgen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Daarin houden we je wekelijks bij over al het nieuws rondom Apple:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: Ming-Chi Kuo op MediumVR Expert en Reddit