Terug naar Apple Silicon: Macs krijgen een processor van Apple (en ondersteunen iOS-apps)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Apple Silicon: Macs krijgen een processor van Apple (en ondersteunen iOS-apps)

Door Sven Lamers22 juni 2020 21:063 min. leestijd7

Sinds 2010 maakt Apple zijn eigen processors voor de iPhone en iPad. Nu, tijdens WWDC 2020, heeft Apple aangekondigd dat het ook zijn eigen chips voor de Mac gaat maken. Het klinkt als een kleine, onbelangrijke update voor ontwikkelaars, maar vergis je niet: dit is bijzonder groot nieuws. Apple vergelijkt het zelf met de overstap naar Mac OS X en de transitie van PowerPC- naar Intel-processors. De nieuwe processors heten: Apple Silicon.

Apple Silicon: grote gevolgen voor iedereen

Al jaren zijn er geruchten dat Apple ook voor zijn Macs wil overstappen op processors die met de zogeheten ARM-architectuur werken. Deze gebruikt Apple ook in de iPhone en iPad De chips zijn in eerste instantie energiezuiniger dan de Core i3-, 5- en 7-processors van Intel, maar weten deze de laatste tijd ook steeds vaker qua snelheid te verslaan. Nu is het dus eindelijk zo ver.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Zo’n overstap wat processors betreft heeft grote gevolgen. Want je moet weten dat de Apple- en Intel-processors niet compatibel zijn met elkaar. Daarom heeft Apple macOS én al zijn programma’s compleet herschreven om met Apple Silicon te werken. Maar natuurlijk moet een heleboel andere ontwikkelaars zijn software opnieuw ook geschikt maken voor de ARM-architectuur. Andersom is er voor ontwikkelaars ook een groot voordeel. Want de Mac wordt compatibel met alle apps die al op de iPhone en iPad draaien. Deze worden met een Apple Silicon-Mac ook meteen aangeboden in de Mac App Store.

De overstap wordt zo soepel mogelijk

Apple heeft wel ervaring met grootschalige projecten zoals deze processor-overstap. Vijftien jaar geleden werd de overstap van zogeheten PowerPC-processors naar Intel-processors aangekondigd. Toen had Apple twee geniale manieren bedacht om de overstap zo gemakkelijk mogelijk te maken. Die gebruikt Apple ook deze keer.

Ten eerste zijn er zogeheten Universal Binaries. Alle programma’s van Apple bevatten voortaan code voor zowel Intel-processors als Apple Silicon. Ontwikkelaars hebben natuurlijk de mogelijkheid om ook Universal Binaries te maken. Daarnaast is er een nieuwe versie van ‘Rosetta’. Dit onzichtbare programma zorgt ervoor dat Intel-versies van apps rechtstreeks op Macs met Apple Silicon gebruikt kunnen worden.

Ontwikkelaars mogen nu al een development-kit bestellen om met een Apple Silicon-Mac aan de slag te kunnen. De kit bestaat uit een Mac mini met de A12Z Bionic-chip – die wordt ook in de huidige iPad Pro gebruikt. Het zal nog even duren voordat je daadwerkelijk in de Apple Store zo’n Apple Silicon-Mac kunt kopen. Toen met de overstap van PowerPC naar Intel duurde het iets langer dan een half jaar.

Dat vinden wij van Apple Silicon

Apple zal de overstap naar nieuwe processors niet maken als er geen grote voordelen aan verbonden zijn. Dus we verheugen ons nu al op de tijd dat iedereen een Mac met Apple Silicon heeft. Snellere Macs, langere accuduur en onafhankelijkheid van de processor-updates van Intel. Maar de weg daarnaartoe wordt minder leuk – al doet Apple zijn best om de overstap te versoepelen. Misschien verzacht de komst van allerlei iPadOS- en iOS-apps de mogelijke kinderziektes bij de eerste versies van macOS op Apple Silicon.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

7
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Hans
Lezer
Hans

Wat een teleurstelling………… weer geen nieuw design van de iMAC

Hans
Lezer
Hans

Het grootste nieuws is Apple Silicon, het design wordt op een later tijdstip aangekondigd !!! Eind 2020

Paul Berends
Lezer
Paul Berends

Ik ben onder de indruk, maar…. wanneer verschijnt nou eindelijk de nieuwe iMac (en voor welke prijs)….?

Marcel
Lezer
Marcel

Dat wil ik ook graag weten goede vraag wanneer zijn deze te koop met de nieuwe chips?

Rik
Lezer
Rik

Tim Cook zei de eerste komt al eind dit jaar aan het einde van de Keynote… Maar ik vraag me af hoelang de Intel Mac’s daadwerkelijk nog mee kunnen… Rosetta zal er maar 2 jaar zijn… Maar blijven ontwikkelaars Intel versies aanbieden? Verwacht dat die ook echt op een moment over zullen gaan op Apple Silicon…

Ik zelf zag het niet als logisch dat Apple nog Intel Mac’s gaat uitbrengen… Aan het einde stelt Tim echter dat dit wel het geval zal zijn…

Maar wat die eerste Mac wordt eind dit jaar… Apple blijft graag mysterieus…

Michel
Lezer
Michel

Tsjee had gehoopt op een nieuw design voor de iMac, ben aan vervanging toe

Rene
Lezer
Rene

Het model is niet mijn grootste zorg. Het goed werken van Photoshop en dergelijke , dat zou kunnen problemen opleveren. Maw de niet eigen programma’s . En wanneer zullen ze nu eindelijk de HD vervangen door SD in de iMac ? Zonder dat het stukken v mensen kost . De prijzen die ze nu hanteren om er een SD in te stoppen zijn boven alle redelijkheid.