Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple Silicon: Macs krijgen een processor van Apple (en ondersteunen iOS-apps)

Auteur: Sven Lamers
7 reacties

Sinds 2010 maakt Apple zijn eigen processors voor de iPhone en iPad. Nu, tijdens WWDC 2020, heeft Apple aangekondigd dat het ook zijn eigen chips voor de Mac gaat maken. Het klinkt als een kleine, onbelangrijke update voor ontwikkelaars, maar vergis je niet: dit is bijzonder groot nieuws. Apple vergelijkt het zelf met de overstap naar Mac OS X en de transitie van PowerPC- naar Intel-processors. De nieuwe processors heten: Apple Silicon.

Lees verder na de advertentie

Apple Silicon: grote gevolgen voor iedereen

Al jaren zijn er geruchten dat Apple ook voor zijn Macs wil overstappen op processors die met de zogeheten ARM-architectuur werken. Deze gebruikt Apple ook in de iPhone en iPad De chips zijn in eerste instantie energiezuiniger dan de Core i3-, 5- en 7-processors van Intel, maar weten deze de laatste tijd ook steeds vaker qua snelheid te verslaan. Nu is het dus eindelijk zo ver.

Zo’n overstap wat processors betreft heeft grote gevolgen. Want je moet weten dat de Apple- en Intel-processors niet compatibel zijn met elkaar. Daarom heeft Apple macOS én al zijn programma’s compleet herschreven om met Apple Silicon te werken. Maar natuurlijk moet een heleboel andere ontwikkelaars zijn software opnieuw ook geschikt maken voor de ARM-architectuur. Andersom is er voor ontwikkelaars ook een groot voordeel. Want de Mac wordt compatibel met alle apps die al op de iPhone en iPad draaien. Deze worden met een Apple Silicon-Mac ook meteen aangeboden in de Mac App Store.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De overstap wordt zo soepel mogelijk

Apple heeft wel ervaring met grootschalige projecten zoals deze processor-overstap. Vijftien jaar geleden werd de overstap van zogeheten PowerPC-processors naar Intel-processors aangekondigd. Toen had Apple twee geniale manieren bedacht om de overstap zo gemakkelijk mogelijk te maken. Die gebruikt Apple ook deze keer.

Ten eerste zijn er zogeheten Universal Binaries. Alle programma’s van Apple bevatten voortaan code voor zowel Intel-processors als Apple Silicon. Ontwikkelaars hebben natuurlijk de mogelijkheid om ook Universal Binaries te maken. Daarnaast is er een nieuwe versie van ‘Rosetta’. Dit onzichtbare programma zorgt ervoor dat Intel-versies van apps rechtstreeks op Macs met Apple Silicon gebruikt kunnen worden.

Ontwikkelaars mogen nu al een development-kit bestellen om met een Apple Silicon-Mac aan de slag te kunnen. De kit bestaat uit een Mac mini met de A12Z Bionic-chip – die wordt ook in de huidige iPad Pro gebruikt. Het zal nog even duren voordat je daadwerkelijk in de Apple Store zo’n Apple Silicon-Mac kunt kopen. Toen met de overstap van PowerPC naar Intel duurde het iets langer dan een half jaar.

Dat vinden wij van Apple Silicon

Apple zal de overstap naar nieuwe processors niet maken als er geen grote voordelen aan verbonden zijn. Dus we verheugen ons nu al op de tijd dat iedereen een Mac met Apple Silicon heeft. Snellere Macs, langere accuduur en onafhankelijkheid van de processor-updates van Intel. Maar de weg daarnaartoe wordt minder leuk – al doet Apple zijn best om de overstap te versoepelen. Misschien verzacht de komst van allerlei iPadOS- en iOS-apps de mogelijke kinderziektes bij de eerste versies van macOS op Apple Silicon.