Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple stopt verkoop van alle producten in Rusland

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Apple Rusland


Lees verder na de advertentie

Apple heeft de verkoop van alle Apple-producten in Rusland stopgezet, en neemt meer maatregelen naar aanleiding van de invasie van Russische troepen in Oekraïne.

Statement Apple over Rusland

In een statement geeft Apple aan meerdere maatregelen te nemen als reactie op de invasie van Rusland in Oekraïne. Ten eerste is alle export naar verkopers in Rusland stopgezet. Hierdoor wordt er geen nieuwe voorraad meer aangeleverd, en zullen er binnenkort dus geen Apple-producten meer te koop zijn in het land.

Ten tweede is Apple Pay nu geblokkeerd in Rusland. De betaalservice werd door maar liefst 150 Russische banken ondersteund, en dus is de blokkade ervan een forse maatregel – al helemaal gezien nu ook MasterCard en Visa geblokkeerd zijn.

Veranderingen in App Store en Apple Maps

Ook heeft Apple twee maatregelen aangekondigd voor de software van de iPhone en iPad zelf, die per direct zijn ingevoerd. Twee Russische nieuwsapps, RT News en Sputnik News, worden niet langer aangeboden in de App Store buiten Rusland. Dit wordt gedaan om het verspreiden van pro-Russisch nieuws tegen te gaan.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Ook is alle live verkeersinformatie in Apple Maps in Oekraïne geblokkeerd. Zo ziet de Russische overheid niet meer waar mensen zich verzamelen in het land. Een soortgelijke stap is ook al bij Google Maps genomen.

Oekraïne wil meer maatregelen

Vorige week vroeg de vicepremier van Oekraïne in een brief aan Tim Cook al om het stopzetten van de levering van álle producten en diensten van Apple – waaronder de App Store – in Rusland. De meeste diensten blijven voorlopig echter nog gewoon beschikbaar.

De vraag is ook hoe effectief het is om dit stop te zetten: Russen hebben met toegang tot de App Store ook toegang tot sociale media en nieuwsapps die de Oekraïnse kant van de invasie belichten. Het weghalen van deze informatiestroom zou juist in het voordeel zijn van de Russische staatsmedia.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: 9to5mac