Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Onenigheid bij Apple: topmannen verdeeld over Apple Reality

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Apple Reality gerucht


Lees verder na de advertentie

De Apple Reality is dichterbij dan ooit: op 5 juni wordt de revolutionaire bril eindelijk aangekondigd. Maar niet iedereen binnen Apple is even enthousiast over de headset …

Apple Reality

We kijken er al jaren naar uit, maar tijdens de WWDC 2023 gaat het eindelijk gebeuren: Apple kondigt dan Apple Reality aan, zijn eerste mixed reality-headset. Dit is het eerste grote nieuwe Apple-product sinds de Apple Watch uit 2014, en uiteraard zijn de verwachtingen daardoor hooggespannen.

Maar niet iedereen binnen Apple is even enthousiast over de slimme bril. Dat wordt duidelijk in een lang artikel van Apple-analist Mark Gurman, die aan de hand van anonieme interviews met Apple-medewerkers een beeld schetst van hoe de bril tot stand is gekomen.

Apple-topmannen verdeeld

In het artikel komen een paar grote namen voorbij, waaronder Jony Ive (voormalig hoofd van design), Craig Federighi (vicepresident van Software Engineering), en Johny Srouji (vicepresident van Hardware Technologies).


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Mac malware problemen

Federighi, die we maar al te goed kennen van Apple-events, is volgens Gurman ‘op zijn hoede’ voor de headset. En Srouji, die verantwoordelijk is voor de chip die de Apple Reality moet aansturen, heeft intern gewaarschuwd dat het bedrijf beter kan focussen op chips voor iPhones. Volgens Srouji levert dit namelijk meer omzet op.

Designstrijd

Designer Jony Ive maakt al jaren geen deel meer uit van Apple, maar is nog wel regelmatig opgeroepen als adviseur. Zo ook voor de Apple Reality. Hij zou de hakken in het zand hebben gezet tegenover Chief Technology Officer Mike Rockwell.

Jony Ive

Rockwell wou namelijk een headset bouwen waarbij de meeste hardware in een externe box – denk aan de Mac mini – zou zitten. Zo bleef de bril licht, en was er tegelijkertijd genoeg kracht voor fotorealistische beelden. Dat zag Ive echter niet zitten: het apparaat moest mobiel zijn, ook al werd de software daardoor grafisch minder indrukwekkend. En zo geschiedde, want Ive kreeg de top van Apple met zich mee.

Apple Reality: erop of eronder

Hoe dan ook staat er nu een product, en wordt het op 5 juni om 19:00 aangekondigd tijdens een vooraf opgenomen presentatie. Volgens Gurman wordt het een geval ‘erop of eronder’: het kan Cook neerzetten als een goede opvolger van Steve Jobs, of juist als de man die Apple naar een flop leidde.

Wij zullen de ontwikkelingen in ieder geval op de voet volgen. Wil je je alvast inlezen over de Apple Reality? Werp een blik op ons Apple Reality-dossier! En wil je op de hoogte blijven van het nieuws? Abonneer je dan op onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: Bloomberg en Marcus Kane