Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple bevestigt: oude iPhone bewust langzamer voor langere accuduur

Auteur: Koen van Ekeren
1 reacties
Conditie van de batterij


Lees verder na de advertentie

De afgelopen weken stapelden de bewijzen zich op: Apple zou een oude iPhone expres vertragen. Nu bevestigt Apple tegenover TechCrunch dat dit inderdaad het geval is. De tech-gigant maakt een oude iPhone langzamer om de accuduur te verlengen.

oude iPhone langzamer

Apple maakt oude iPhone langzamer

Verschillende benchmark-testen wezen uit dat de prestatie van de batterij een grote invloed heeft op de snelheid van een iPhone. Eerst door een gebruiker van Reddit, die ontdekte dat zijn iPhone aanzienlijk sneller werd na het vervangen van de batterij.

Voor de makers van Geekbench was dit aanleiding om zelf op onderzoek uit te gaan. En inderdaad: ook zij concludeerden dat de processor minder goed presteert bij een slechte conditie van de batterij. Vooral bij de iPhone 6s was het verschil significant.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Tegenover nieuwssite TechCrunch geeft Apple openheid van zaken. Het bedrijf erkent dat Apple de processor van een oude iPhone terugklokt, maar benadrukt dat dit in het belang is van de gebruiker.

Statement Apple

‘We willen klanten de beste ervaring bieden. Zowel op het gebied van algemene prestaties, als de levensduur van apparaten.’ De tech-gigant legt uit dat het probleem vooral ligt bij de Lithium-ionbatterij. Wanneer deze batterij wat ouder is, is deze minder goed in staat om een piekstroom te leveren. ‘Dit kan ertoe leiden dat het apparaat overwachts afsluit om de elektrische componenten te beschermen.’

‘Vorig jaar hebben we een functie voor de iPhone 6, iPhone 6s en iPhone SE uitgebracht’, vervolgt Apple. De functie zorgt dat de iPhone niet onverwachts afsluit wanneer er piekstromen ontstaan. ‘We hebben die functie met iOS 11.2 uitgebreid naar de iPhone 7 en zijn van plan om dit in de toekomst uit te breiden naar andere producten.’

Daarmee erkent Apple dat de prestaties van de processor inderdaad worden teruggeschroefd. Dit is dus geen listig trucje om gebruikers een nieuwe iPhone aan te smeren, maar Apple voorkomt daarmee dat een iPhone crasht bij een piekstroom. Deze piekstromen heeft een iPhone af en toe nodig om goed te kunnen functioneren, bijvoorbeeld wanneer hij zich in een koude omgeving bevindt.