Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

‘Apple Music Wrapped’: je muzikale jaaroverzicht in ‘Replay’

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Met het einde van het jaar in zicht, heeft Apple Music een nieuwe functie gekregen: Apple Music Replay. Dit is een jaaroverzicht van jouw muzikale hoogtepunten van het afgelopen jaar. Je zou het dus Apple Music Wrapped kunnen noemen, als reactie op de populaire functie van Spotify. Maar Apple gaat een stapje verder.

Jaaroverzicht Apple Music

Replay analyseert je luistergeschiedenis van het afgelopen jaar en maakt daar een handige Top 100 van. Achter elk nummer in de lijst staat het aantal afspeelbeurten. Daarnaast geeft Replay een Top 20 van meest geluisterde artiesten, met daarbij de vermelding hoeveel uur je hebt genoten en het geeft een Top 10 van meest beluisterde albums. Klinkt leuk (en dat is het ook), maar het moet gezegd worden dat Spotify nog veel meer leuke data verzamelt, zoals het eerste nummer van het jaar, opvallende ‘duo’s’ uit je luistergeschiedenis en hits die je gemist hebt. Wat dat betreft loopt Apple Music Replay nog een paar jaar achter op Spotify.

Meer dan Spotify Wrapped

Apple Music gaat op een ander gebied wel een stapje verder dan Spotify Wrapped. De lijst van Spotify verschijnt één keer, aan het eind van een jaar als eindbalans (lees ook Spotify Wrapped 2019). Apple Music Replay is er ook met terugwerkende kracht, tot 2015 – mits je al die tijd Apple Music hebt gehad. Maar het allerleukste is dat de lijst dynamisch is, en je de voltooiing het hele jaar kunt volgen. Zodra 1 januari 2020 is aangebroken wordt Replay 2020 aangemaakt. Elke week wordt de lijst bijgewerkt; je hebt dus altijd een actuele toplijst van de huidige jaargang. Tot er op 31 december een streep onder wordt gezet. ‘Wrapped’.

Apple Music Replay luisteren

Apple Music Replay verschijnt in de app Muziek op Mac, iPhone en iPad, onder het tabblad Ontdekken. Staat de lijst hier nog niet, ga dan in de browser naar replay.music.apple.com. Klik je in de app op de Replay-tegel, dan word je ook doorgesluisd naar de website. Hier vind je behalve de Top 100 ook de extra overzichten. Klik je hier op ‘+Voeg toe’, dan verschijnt de lijst wel direct als afspeellijst op al je apparaten. 


kooptip

Replay-lijst aanpassen

In feite is Apple Music Replay niet meer dan een slimme afspeellijst, door Apple gemaakt. Helaas kun je deze lijst niet als slimme lijst bewerken, om zelf bijvoorbeeld wat filters in te stellen. Om kinderliedjes eruit te halen bijvoorbeeld – om maar eens iets te noemen.