Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

'Apple stopt met Intel en gebruikt in 2020 eigen chips voor Macs'

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Apple Mac eigen chip


Lees verder na de advertentie

Alle iPhones, iPads en Apple Watches hebben op dit moment een door Apple ontworpen processor. In de Macs zitten nog chips van Intel, maar dat duurt waarschijnlijk niet lang meer. Volgens de zeer goed ingelichte Mark Gurman van Bloomberg wil Apple de processors vanaf 2020 vervangen door een eigen ontwikkelde chip.

Apple Mac eigen chip

Door alle apparaten te voorzien van een eigen chip wil Apple de iOS- en macOS-apparaten beter met elkaar laten samenwerken. Het bedrijf werkt al aan een systeem waarbij apps op zowel iOS als macOS kunnen draaien en dit werkt beter met chips die op elkaar lijken. Daarnaast kan een eigen processor een positieve invloed kunnen hebben op de levensduur van MacBooks, zoals dat ook het geval was bij iPads die Apple-chips gingen gebruiken.

Met het ontwikkelen van eigen chips voor de krachtige Macs staat Apple voor een grote uitdaging, maar het bedrijf bewees eerder dat het goede chips kan produceren. De A11-processor in de iPhone 8 en iPhone X is zelfs even krachtig als een nieuwe MacBook Pro, zo wezen verschillende testen uit.

Wanneer de Macs inderdaad overgaan op een door Apple ontworpen architectuur, weet Apple zich van de concurrentie te onderscheiden. Apple zou namelijk de enige grote PC-fabrikant zijn met een eigen ontwikkelde chipset. Dell, HP, Lenovo en Asus gebruiken allen Intel-chips.


kooptip

Dat de Intel-chips op termijn plaats moeten maken voor een door Apple ontwikkelde processor, leek eerder slechts een kwestie van tijd. Sommige Macs bevatten sinds kort al een huisgemaakte processor: in de MacBook Pro met Touch Bar zit een T1-chip ingebouwd. Deze is bedoeld voor Touch ID en bevat een Secure Enclave. In de nieuwe en peperdure iMac Pro – sinds december 2017 verkrijgbaar – zit een T2-chip verwerkt. Deze richt zich voornamelijk op de veiligheid.

Onafhankelijk

De eigen processors leveren niet alleen voordelen op voor de samenwerking tussen iOS- en macOS-apparaten; met een eigen chipset wil Apple ook minder afhankelijk worden van Intel. Zo kan het bedrijf zelf bepalen wanneer het nieuwe chips introduceert. Bovendien komt het nu nog wel eens voor dat er problemen zijn met de productie van een chipset, waardoor de lancering van een Mac moet worden uitgesteld.