Terug naar 'Apple stopt met Intel en gebruikt in 2020 eigen chips voor Macs'
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

'Apple stopt met Intel en gebruikt in 2020 eigen chips voor Macs'

Door Koen van Ekeren3 april 2018 10:112 min. leestijd0

Alle iPhones, iPads en Apple Watches hebben op dit moment een door Apple ontworpen processor. In de Macs zitten nog chips van Intel, maar dat duurt waarschijnlijk niet lang meer. Volgens de zeer goed ingelichte Mark Gurman van Bloomberg wil Apple de processors vanaf 2020 vervangen door een eigen ontwikkelde chip.

macOS high sierra

Apple Mac eigen chip

Door alle apparaten te voorzien van een eigen chip wil Apple de iOS- en macOS-apparaten beter met elkaar laten samenwerken. Het bedrijf werkt al aan een systeem waarbij apps op zowel iOS als macOS kunnen draaien en dit werkt beter met chips die op elkaar lijken. Daarnaast kan een eigen processor een positieve invloed kunnen hebben op de levensduur van MacBooks, zoals dat ook het geval was bij iPads die Apple-chips gingen gebruiken.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Met het ontwikkelen van eigen chips voor de krachtige Macs staat Apple voor een grote uitdaging, maar het bedrijf bewees eerder dat het goede chips kan produceren. De A11-processor in de iPhone 8 en iPhone X is zelfs even krachtig als een nieuwe MacBook Pro, zo wezen verschillende testen uit.

Wanneer de Macs inderdaad overgaan op een door Apple ontworpen architectuur, weet Apple zich van de concurrentie te onderscheiden. Apple zou namelijk de enige grote PC-fabrikant zijn met een eigen ontwikkelde chipset. Dell, HP, Lenovo en Asus gebruiken allen Intel-chips.

Dat de Intel-chips op termijn plaats moeten maken voor een door Apple ontwikkelde processor, leek eerder slechts een kwestie van tijd. Sommige Macs bevatten sinds kort al een huisgemaakte processor: in de MacBook Pro met Touch Bar zit een T1-chip ingebouwd. Deze is bedoeld voor Touch ID en bevat een Secure Enclave. In de nieuwe en peperdure iMac Pro – sinds december 2017 verkrijgbaar – zit een T2-chip verwerkt. Deze richt zich voornamelijk op de veiligheid.

Onafhankelijk

De eigen processors leveren niet alleen voordelen op voor de samenwerking tussen iOS- en macOS-apparaten; met een eigen chipset wil Apple ook minder afhankelijk worden van Intel. Zo kan het bedrijf zelf bepalen wanneer het nieuwe chips introduceert. Bovendien komt het nu nog wel eens voor dat er problemen zijn met de productie van een chipset, waardoor de lancering van een Mac moet worden uitgesteld.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »

Praat mee!

avatar